221

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

wisiał na alledrogo parę dni temu

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

222

wiem ale krótko był i się sprzedał, trochę go przegapiłem i dwa dni po wystawieniu nie byłe czego oglądać. Mam stary heder ale nic w nim poczciwego nie ma, a przystawka dziobowa byłaby czymś rozwiązującym kłopot.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

223

moim zdaniem o niebo lepsza niż ten parch który jest normalnie.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

224

Witam Panowie wink

Nie wiem czy akurat tutaj powinienem założyć swój temat.
Od niedawna jestem młodym rolnikiem, i nie mam się w ogóle kogo poradzić w sprawie pompy wodnej do E 281, wiecie może gdzie mogę dostać w miarę za przystępną cenę ?
Jak na razie dowiedziałem się, że jakiś facet w Człuchowie handluje takimi rzeczami wink.

Jakby ktoś coś widział na ten temat byłbym bardzo wdzięczny !

225

Czarku uzupełnij swój profil o miejsce zamieszkania to można będzie Ci doradzić jakiś sklep w twojej okolicy .

226

Te pompy są dość drogie, ale zawsze można spróbować zregenerować Twoją starą.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

227

jakby kolega czarek uważnie pzeglądał forum to by przeczytał moj post w ktorym pisałem o sieczkarni na części. silnik jest tam jak na razie kompletny więc mogłbym pompe wykręcić i wysłać do kolegi, jak okaże się w pożądku to bedziemy negocjowac .....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

228

hehe czytając posty można by powiedzieć że awaria pompy wodnej w forsznicie to norma, u mnie było tak samo.
Ale nie o tym, ostatnio na allegro wyczaiłem heder z dziobami pasujący genau do sieczkarni, call to de gościu, pojechałem przez pół polski i mam go już u siebie. Teraz pytanie, czy zmiana hedera wpłynie pozytywnie na jakość sieczki? Co można by zastosować jeszcze za myk żeby tanim kosztem to poprawić? W zeszłym roku założyłem tarkę(trochę pseudo bo niczym się nie różni od starej wanny poza dwoma poprzecznie przykręconymi cepami ), odwróciłem stalnicę na nowy kant, pod każdy nóż na bębnie został przyspawany cep ze starej młocarni, i jakość wzrosła, jednak ciągle nie jest to john czy class. Jak ma ktoś sensowne sugestie z w miarę tanim i łatwym sposobem realizacji to uszy i oczy mam jak radary NASA.

Sory, cztery))

229

Myślę że jeżeli kukurydza pójdzie na noże w jakimś tam ładzie a nie po przewracana byle jak jak to było przy bez rzędowym hederze to jakość sieczki już się polepszy.

230 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-09-05 20:52:56)

wujek wstaw fotki tego hedera, on jest dedykowany do sieczkarni czy adaptowany z czegoś innego?

http://www.iagro.pl/new-holland-heder-d … 78902.html
new holland a to przecież zwykły fortschritowski heder do zielonki, tylko napęd idzie z innego miejsca, bezczelne chamy, fortschritt to dla nich lipa ale ukraść heder to jak najbardziej, claas zrobił to samo.

231

http://allegro.pl/sieczkarnia-fortschri … 39012.html
to ten

Sory, cztery))

232

A tak w ogóle to gdzie można dostać części do rozrusznika do sieczkarni? Zasadniczo to potrzebuję taką miedzianą blaszkę założoną na elektromagnesie(chyba), jest już wypalona i czasem zdarzy mu się klikać, czasem nie zazębić z wieńcem(yyhh brzydki dźwięk). Jakby ktoś coś takiego miał to byłbym happy bo u mnie w okolicy to bieda z czymś takim.

Sory, cztery))

233

z tego co wiem to sieczkarnie maja silnik od MTZ 52

Rolnik z powołania:-)

234

Pajej napisał/a:

z tego co wiem to sieczkarnie maja silnik od MTZ 52

ten silnik to mają pokosówki

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

235

:stu:

Rolnik z powołania:-)

236

kosisz kukurydzę, masz 1 bieg, jedziesz w łanie, kukurydza mała, chcesz wrzucić drugi bieg, naciskasz sprzęgło a wajcha załączająca napęd hedera i walców za pomocą odpowiedniego mechanizmu pod kabiną cofa się.
Pytanie brzmi: po jakiego ch... ona się cofa, bo jak dla bezpieczeństwa to nie wiem czego.

Sory, cztery))

237

Nie mam takiego ustrojstwa w swojej maszynie więc odłącz to i po sprawie .

238

Panowie pytanko i zarazem problem, dlaczego zapycha się w hederze tym 4 rzędowym...? Łańcuchy napięte, nożyki zaostrzone, a i tak się zapycha...

239

Ma ktoś tu ten sprzęt z gniotownikiem ?

240

krzychoo124 napisał/a:

Panowie pytanko i zarazem problem, dlaczego zapycha się w hederze tym 4 rzędowym...? Łańcuchy napięte, nożyki zaostrzone, a i tak się zapycha...

Też masz ten heder z dziobami?
U mnie też się zapycha. Postanowiłem więc jakoś temu przeciwdziałać więc:
- nie koszę na najpowolniejszym posuwie walców, żeby zwiększyć przesuw masy
- dwa łańcuchy boczne i dwa środkowe mają takie wypusty "czyszczące" rowki pod nimi, więc te boczne łańcuchy zostały pozbawione tych wypustów, a okienka przy gardzieli, te przez które te gówna przechodziły zastawiłem blaszkami( tam wpierdalała sie qq i blokowała)
- koniecznie należy idealnie jechać równo rzędami, wtedy masa idzie wprost tam gdzie ma, a łęty nie wpierdalają się pod dziwnym kątem w kierunku gardzieli
- koszę na drugim biegu, przez co napór masy wymusza niejako lepszy przepływ( na 1 się zapierdalała częściej).

Reasumując:
Mam ten heder od niedawna i rewelacji w temacie poprawy komfortu pracy to on mi nie przyniósł, ale jak wszystko gra to na polu nawet liścia nie ma.

Sory, cztery))