Temat: Kupno dużego ursusa
Jak zasygnalizowałem w innym wątku, planuje kupić kolejny używany traktor. Chcę kolejnego dużego ursusa. Ma być do obecnych maszyn (nie planuje innych zakupów poza kosiarką dyskową i dużym rozrzutnikiem) czyli pługa 5x30, siewnika 4 metrowego i najważniejsze do prasy zwijającej na torfowe łąki za rok dodzie do tego duża kosiarka dyskowa. Forsz odpada dla mnie z jednego powodu, jest po prostu za ciężki na torfowiska. Mam parę pytań a na innych forach jest tak że każdy jak coś ma to chwali. Zastanawiam się nad 914, 1014 lub 1224 lub zetorowskimi odpowiednikami. Kluczowe jest zużycie paliwa i przedni napęd, wiadomo w prasie musi być 2tys obrotów cały czas. Ile taki 1014 lub 1224 może spalić? 914 jak dla mnie ciut za słaba do pługa bo orze na lepszych kawałkach na granicy dymienia starą 385 a to prawie to samo. Jedni twierdzą że 12 to pali jak smok a niewiele zrobi, ostatnio sąsiad mnie jednak na 12 namawia bo niby plusem jest bardzo żywotny silnik. Czwórka turbo może być ciekawsza ale jakoś mam obawy w używanym ciągniku o stan turbiny i przede wszystkim jaka jest różnica w spalaniu między turbo a szóstką bez? Jedyne co przemawia za tymi ciągnikami to to że umiem już w nim dużo sam naprawić bo z mechanikami jest kiepsko a zakład naprawczy tez robi w zależności jaki mechanik ma dzień... Za ciągnik mogę wyłożyć 30-35