1

Temat: C 330 cieknący olej ...

PAnowie potrzebuje mądrej rady   lub  cierpliwości ....  mile widziane jedno i drugie ....
mianowicie problem polega na tym że  w zeszłym tygodniu   poleciał mi olej  na sprzęgło  nie  było żadnych oznak prędzej  by coś kapało  ani nic ...   poprostu   w jednej chwili  bez żadnego stuku puku i leciało ciurkiem .....  stwierdziliśmy  uszczelniacz na wale  zdechł ... więc rozjechaliśmy  wymieniliśmy uszczelniacz stary   ale  nie widac po nim zużycia ...  wyczyścilismy   wszystko poskładało  się  odpaliliśmy ciągnik i  super nic nie cieknie więc do pola pryskac ... opryskałem  7 ha  i do domu   szybko bo leci olej ... więc od nowa melodia rozbierania   tym razem  wszystko dokładnie po 2 razy sprawdzałem ...  stwierdziłem luz na wale  więc  wał do szlifu ... wkońcu  ciapek z 74roku   grubo ponad 10 tys mtg więc się już należy ... szlifierz  stwierdził  że wał wyjechany  ponad 10 setek na każdym czopie ....   ale silnik chodził i miał się dobrze ....   Przeszlifował  wczoraj poskładałem pochodził troche .. dziś zaczepiony do cyklopa posmigał troszke z tym   i widze że tym razem kapie  a nie sie leje ...  ręce opadają co  to może byc ?? :uuuu::nooo::nie_wiem:

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: C 330 cieknący olej ...

kup uszczelniacz w sklepie z uszczelkami, tak zeby był jakościowo dobry, montuj , paciorek i powinno być dobrze,
a stary uszczelniacz był  wytarty, pęknięty czy coś smile)
jak szlif dobrze zrobiony to powinno być ok, traktor nie wpadał w dziwne wibracje:?

3

wojtas czemu w pokoju do pogawędek ? smile

4

Zacząłeś od złej strony z resztą tak samo jak ja w kombajnie ,na wale olej nie pójdzie nawet jak byś nie miał panewek tylko przedmuch może tam wypchnąć olej co i tak jest mało prawdopodobne.Na początek to na pewno czy  jest olej silnikowy a może ze skrzyni łatwo poznać z silnika jest czarny a ze skrzyni przezroczysty.Czy były mokre tarcze czy tył koła zamachowego ,pewnie wiesz do czego zmierzam.Jeśli tył koła to jest problem i jedynie co przychodzi mi do głowy to rozjechać ciągnik odkręcić koło zamachowy ,wyczyścić i na ścianę między kołem zamachowym a silnikiem rzucić trochę mąki.Przykręcić koło i odpalić ,po chwili zgasić i odkręcić koło wtedy na pewno pokaże się wyciek.Może to być jedynie jakieś pęknięcie.

5

nie własnie stary uszczelniacz  był dobry  ale wymieniliśmy  bo  skoro ciekło to  wina uszczelniacza .. okazało się że wał siadł  ale taak nagle....?  i o tyle  by olej ciurkiem leciał ?   
  i jest to na bank olej silnikowy  ostatnio jak rozebrałem to wszystko w tym oleju pływało .. przedmuchów nie ma ...  2 lata temu było wymieniane  tuleje itp ... 

czyściłem wszystko  i żadnego pęknięcia nie zlokalizowałem ...  normalnie ręce mi opadają ..  jutro  rozbieram ponownie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

Były uszczelniacze gumowo metalowe (pierścienie Zimmera) i spiralne aluminiowe tzw. odrzutniki oleju, mimo że właściwy odrzutnik jest tuż przed. Nie wiem co tam masz ? Tak czy inaczej, pierścień uszczelniający uszczelnić powinien. Chyba że wcześniej był odrzutnik oleju, przykręcany na śruby 6 mm. Otwory po nich są teraz wolne, wystarczy żeby któryś był na wylot i masz problem gotowy.

7

jest uszczelniacz (zimering) przed nim  jest odrzutnik oleju .. a te otwory sa wolne ... nie przyszło mi do głowy sprawdzic czy sa przelotowe czy moze nie ....