Odp: Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej
zus przez pierwsze 2 lata 300 kilka zł
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zus przez pierwsze 2 lata 300 kilka zł
Jesteście w błędzie gdyż nie trzeba iść na zus tylko zostać na podwójnym krusie
Czyli tak jak wcześniej wspominałem - najlepiej pytać u źródła bo każdy coś tam wie ale nie do końca i można tylko sobie zamętu w głowie narobić.
w poniedziałek podjade do ARiMR i zobacze co mi powiedzą .. jak nic standardowo nie beda wiedzieli trzeba będzie do wrocka się przejechac
A jakie Wy czy Wasi sąsiedzi mają pomysły na to różnicowanie?
o tym właśnie piszę ale aby tak można było zrobić to muszisz 3 lata wcześniej opłacać KRUS. Podwójne świadczenie nie oznacza większej emeryturki...
w poniedziałek podjade do ARiMR i zobacze co mi powiedzą .. jak nic standardowo nie beda wiedzieli trzeba będzie do wrocka się przejechac
nie będą wiedzieli, ostatnio tłumaczyłem w arimr czym różni się krowa, jałówka i pierwiastka bo na uzupełnienie stada podstawowego coś trzeba wstawić ale co? Oczywiście tępak nie potrafił mi odpowiedzieć.
moich dwuch kumpli ma zamiar wejśc w ten program i iśc w kierunku usług rolniczych do których potrzebują ciagników ... maszyny mają ... ja myslałem o usługach leśnych .. mam zaprzyjaźnionych kilku drwali wiec nie było by problemu ze ściemnianiem na faktóry
I na co chcesz wydać 246 000 żeby nie przekroczyć rocznie 8 000 z hakiem dochodu? Sąsiad handlował węglem i rzucali nim jak szmatą to do ZUS-u to do KRUS-u, bo wiadomo węgiel towar sezonowy. Biorąc 100 000 trzeba się nastawić na to, że za rok będzie z tego następne 100 000, a jak będziesz dłubał żeby kupić nowy traktor i obrabiać nim 30 hektarów to odpuść sobie i kup sobie za swoja połowę nowego BELARUSA, a nieponiesione koszty uznaj za zysk z inwestycji. Z bratem działamy na różnych, że tak powiem polach ponad 10 lat i rozkminialiśmy ten temat dwa czy trzy lata temu, na samym początku jak tylko ten program się pojawił - i co? I nic! Widziałem kolesia co za te pieniądze kupił sobie ładowarkę teleskopową bo nie miał czym ładować zboża, a nie mógł pojąć, że liaz ST 180N czyli z Nakladaczem jest tańszy niż jego odsetki, nie licząc innych kosztów. Kibicuję wszystkim chętnym, ale zauważyłem, że dopóki jakoś się kulawi, pomału popycha wszystko do przodu to jest z tego zysk, a jak się wszystko profesjonalnie doinwestuje to jest początek końca. Nawet dotychczasowi klienci mówią, że ten to się na nas napasł i nie zamawiają usług tylko pójdą do tego co ma sprzęt drutem powiązany, bo to swój chłop.
Fenol masz rację opłacam te podwójne składki i wkurw... mnie że nic mi to nie da po za większą dziurą w kieszeni .Marku dlatego sklecam maszyny w moim monster-garażu i kupuję używki aby całe życie nie pracować jeszcze dodatkowo na pensję prezesa banku ,a trzeba pamiętać że te nowe maszyny będą kiedyś stare .Sens pchania się w drogie nowe masyny widzę tylko w dużych gospodarstwach gdzie one naprawdę robią dużo godzin .
ale jaki jest sens jeżdżenia starym gruchotem w którym raz się zdaży że nic się nie dzieje a raz tak że zanim w pole to do garażu ... przekonałem się na tym ruskim wymieniłem olej filtry i zalałem nowym płynem i wsio ... nic nie robiłem praktycznie .. no fakt coś strzelało i myślałem że łożysko w skrzyni a się okazało co innego banalnego przed oczami ... ale to inna sprawa .. a tego Zetora i naszych ursusów mam po dziurki w nosie jak nie jedno to drugie jak nie drugie to trzecie i tak w kółko ... siedzisz i naprawiasz zanim coś pomajsterkowac w garażu i się nie przejmowac ... mam wizje wałów uprawowych i agregatu typu Unia mars ... ale nmie ma kiedy bo trzeba gruchoty naprawiac ...
to ma dwa konce jeżeli nowe to tylko takie co
przyniesie pieniądze
zmniejszy koszty
ujmie pracy
u mnie będzie to mini ładowarka, jestem na wacie, księgowej płacę 100 zł niesięcznie i tak, mam nadzieję kulnąć to bez kredytu a właściwie z kredytem ale w roli bezpiecznika aby mieć pewność że się nie spłuczę.
z wyjątkiem forszaja to nie mam takiej maszyny której bym zaufał. Od kiedy rozkraczyła się 385 i nie ma czasu jej zrobić codziennie robie kursy po kiszonkę forszajem, w tym paliwie ładowarką zrobiłbym dużo więcej. Łapy by nie bolały. Inna sprawa że rozmawiałem z typem który na nodernizację wziął ciągnik i po 5 latach go sprzedał i wziął następnego pchnął "starego" i jeszcze na tym zarobił.
Marek ma absolutną rację z tą ładowarką, istotą jest to że trzeba przejrzeć na oczy. w mojej sytuacji gdy wybulę się na ładowareczkę to okaże się że śmiało będę mógł wstawić jeszcze raz tyle bydła ale nie wstawię bo nię będzie na to kasy bo poszło na ładowarkę i koło się zamyka. jednak dłużej tak być nie może bo będę miał łapy jak szympans.
Od trzydziestu paru lat mam szwagra elektronika. Jednego z wielu, bo szwagrów to mam chyba sześciu. Temat szwagrów u mnie to jedna wielka porażka. Dół z wapnem, nic innego mi na myśl nie przychodzi.
Nigdy nic nie zrobił bezinteresownie. Wszystko co robi, robi dla pieniędzy. Od sześciu lat zmienia tłumik w swojej renówce i nadal nie ma czym jeździć, bo tłumik nie wymieniony, ale po co wymieniać skoro to zysku nie daje, to po co jeździć skoro można siedzieć w domu, to siedzi i dziczeje. Kasa, kasa, kasa. Czy jest miejsce na coś poza nią ?
Kasa, kasa, kasa. Czy jest miejsce na coś poza nią ?
Tak. Szybko coś zjeść i przyłożyć głowę do poduszki, żeby odrobinę odpocząć zanim budzik zacznie wściekle Ci oznajmiać, że już jest za późno na śniadanie.
Sławku to ja nie mam tak źle bo mam tylko czterech takich a do moich to pasuje ten skecz http://www.youtube.com/watch?v=AiXdAJe3TwA
a panowie co z vatem w tym programie za vat nie zwróca a więc jest 50 procenat plus 22 vatu
No, przykro ale co poradzić?
Vat to urząd skarbowy odda
jak odda nie rozumiem
Trzeba być na zasadach ogólnych a nie na ryczałcie .
ale 23 % od paliwa to więcej niż dopłaty do paliwa:)
księgowa 100 i tylko pilnowac zeby jakiś dochód wykazać, ja w tym roku mam jeszcze stratę
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo