Odp: problem ze sprzegłem..
Kumpel ma zajechany hamulec i jaki bieg by nie włączał to zgrzyta.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » problem ze sprzegłem..
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kumpel ma zajechany hamulec i jaki bieg by nie włączał to zgrzyta.
Sebastian jak tobie we wszystkim zgrzyta to może zacznij zmianę biegów od wciśnięcia sprzęgła do końca bo "wyrwac" bieg to nie zazgrzyta ale "wcisnąc" następny to już musi a jak nie zmusisz lewej nogi do odrobiny wysiłku to rozwalisz każdą skrzynię.
Zgrzytać a zgrzytać bo zgrzytać może różnie i zależy przy czym Powiem tak nie we wszystkim mi zgrzyta i nie przy każdej robocie mtz na szosie to nie zgrzyta biegi jak w masełko za to w polu czasem tak . Forsz w polu nie zgrzyta za to na na drodze tak, ja tego ciągnika jeszcze nie opanowałem . Nie dziwił bym sie jak bym mniejszy bieg wrzucał ale jak większy ?
U mnie tylko jak przełączam z 3 na 4 to za zgrzyta i powiem jeszcze że między tymi biegami jest zbyt duża różnica w prędkości i tu przydał by się pół bieg zwłaszcza jak ciągnę na drodze 10> ton.
To tak jak w MTZ- cie z 8 na 9-tkę
Witam.
Panowie mam problem otóż gry jade np. z przyczepa pod gore i chce zredukowac tp nigdy nie moge musze ciagnik zatrzymac lub na chama wbic bieg.
A jeszcze gdy włączam bieg na wyzszy to mam zgrzyt nie zaduzy ale jest?? co poprawic??
wysprzeglik czy wyregulowac sprzeglo??
Nic nie zrobisz, ten typ tak ma.Może gdyby ktoś dopasował synchronizatory z jakiejś innej skrzyni to wtedy byłoby cacy ale czy to możliwe.
U mnie jakoś można zredukować. Lekko zgrzytnie ale wchodzi, ale podejrzewam, że to kwestia wyczucia obrotów. Nauczyłem się tego jak się rwały linki sprzęgła w busach a do domu było daleko, a na pace towaru po dach.
A u Mnie nic nie zgrzyta biegi wchodzą ładnie bez żadnych zgrzytów mam na to taki sposób że sprzęgło wciskam na dwa razy i nie ma mowy o zgrzycie .
Ją też ma dwa razy sprzęgło i nie zgrzyta
Ja ostatnio wymieniłem całe sprzęgło wraz z tą obudową (talerzem) ponieważ stare sprzęgło rozleciało mi się a dokładnie oderwał mi się ten wałek z frezami od głównego docisku sprzęgła no i musiałem szukać nowego docisku nigdzie nie można było go dostać a jak gdzieś się znalazł to wołali za niego 500 zł a ja kupiłem z tyle kompletne sprzęgło z idealnymi dociskami wymieniłem w nim tylko tarczę i łapki bo to sprzęgło było zasmarowane olejem i się ślizgało poprzedniemu właścicielowi .
Witam.. Nie chce zakladać następnego wątka ale tak się spytam dlaczego jak jest zimno to sprzęgło późno odbija ?? Tzn puszczam sprzegło ii po 3s jest reakcja że sprzęgło puściło a nie od razu ? Co to może być za przyczyna ??
Tylko jak jest zimno ? To może olej ?
Karol masz do roboty pompke sprzęgłową lub wspomaganie pompki
jak zostało to naładowane to sprzęgło działa prawidłowo
No panowie dzisiaj to się wk...łem . Co rozkręcę ten zawór pod kabiną od wspomagania sprzęgła to działa . Porobię trochę to znowu twarde . Zaraz mnie nagła krew zaleje .
Musi się zacinać chyba ? Wiem jedno jak syczy ten zawór to wspomaganie pedałów
działa przestaję syczeć to nie działa . :wow: Olej mi też ucieka na przewodzie od orbitrolu może to przez to też ? Ile ten zawór może kosztować ? I gdzie go można kupić jak by co ?
Może olej masz zanieczyszczony?
Olej raczej nie , nowy filtr główny był założony i sprawny ten mały też jest i po rozkręceniu zaworu czysty był . :hmmm: Albo podłączyć olej prosto od pompy to tego zaworu przez trójnik ? I jeszcze jedno na wężyku od sprawdzania stanu oleju w jest 2 milimetry pisany nad olejem to normalne ?
Miałem ten problem do momentu gdy wymieniłem filtr główny,teraz sprzęgło pracuje jak ta lala.
Ale filtr był nowy główny kupiony od Piotra K
Zainwestuj w pędzelek i rozpuszczalnik i porządnie umyj filter główny.Jeśli zapycha się filtr i zawór i masz pianę to pewnie pomieszały się oleje mam nadzieje że nie wlałeś nic z orlenu .
Witam kolegów. Chyba czeka mnie wymiana sprzęgła. Strasznie się ślizga mimo że jest luz między łapkami a łożyskiem.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » problem ze sprzegłem..
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo