Odp: Pług
Ładnie kryje ten pług Poulm
![]()
Panowie, warto kupować B-200 lub B-201 ? Ziemie VI klasa i do zaorywania 30ha rocznie.. Jak bym kupował to zawieszany bo jak pół to nie pasuje bo małe pola..
jak cos to mam b200
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Strony Poprzednia 1 … 51 52 53 54 55 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ładnie kryje ten pług Poulm
![]()
Panowie, warto kupować B-200 lub B-201 ? Ziemie VI klasa i do zaorywania 30ha rocznie.. Jak bym kupował to zawieszany bo jak pół to nie pasuje bo małe pola..
jak cos to mam b200
Kolego piotr_czaplinski te ustawienia są bardzo ważne z resztą jak już zauważyłeś i to wcale nie jest do ustawiania szerokości orki tylko stopnia zużycia płozów jak płozy nowe to plug prostujemy jak się wytrą to rozkręcamy.No i teraz zacznie lament że to jest do ustawia szerokości orki ale jest to sprawą drugorzędną.Najważniejsze jest żeby pług szedł równo za ciągnikiem a cięgna były luźne!!!
...Najważniejsze jest żeby pług szedł równo za ciągnikiem a cięgna były luźne!!!
No właśnie...
Tomku mam więc pytanko bo robiłem właśnie niedawno 2gą orkę w życiu...
323A ciągnął pług 4 skibowy - jakiś prywatny wyrób na podzespołach Unii.
Niby szedł dobrze, ale właśnie cięgła nie były ponapinane i często mi pług "przeskakiwał", co niestety bardzo źle wyglądało i potem kiepsko się jechało taką bruzdą z uskokami....
Teoretycznie na śrubie regulującej był "rozkrecony na maxa".
Co było ustawione źle i jak na przyszłość wyregulować?
Kolego ta śruba właśnie jest do regulacji szerokości orki a Ty po prostu znalazłeś optymalne ustawienie pługa nic więcej i prawdopodobnie zwiększyłeś szerokośc orki skoro idzie lżej. , szkoda tylko że te pługi nie maja jeszcze regulacji odkładni bo przy zwiększeniu szerokości orki może nie dorzucac.
No tak, im większa szerokość orki tym lżej idzie. Poza tym, wytłumacz właśnie, jak w takim pługu można zmienić szerokość orki, bo nie kumam. Tak jak napisałeś, zmiana szerokości orki to zmiana szerokości odwracanego paska dla każdej ze skib, czyli zmiana kąta ramy a także zmiana kąta ustawienia każdego korpusa tak, aby szedł wzdłuż kierunku orki (tzn płoza boczna musi być wzdłuż orki)a nie na ukos bo to chyba nie możliwe. No i jeszcze zmienia się oczywiście kąt ustawienia koła podporowego.
Oczywiście tego wszystkiego zwykłe sztywne redło nie potrafi, co do szerokości, to możliwa jest tylko i wyłącznie regulacja szerokości pierwszej skiby, a śruba o której mowa reguluje tylko tzw. punkt ciągu, tzn żeby pług ciągnięty był równomiernie z obu stron. Inaczej to ściąga traktor na jedną lub drugą stronę albo idzie duuużo ciężej.
Tomku, jak płozy są wytarte, to pług nie będzie się trzymał bruzdy i pewnie będą takie przeskoki jak tu kolega Goldenarts opisuje. Przestawienie tej śruby chyba nie pomoże.
No dobra, może trochę pomoże, ale to tylko półśrodek.
Nie wiem czy o takie przeskakiwanie ci chodzi ale jak pług zmienia szerokość to jest przyczyną różną klasy ziemi po prostu jak pole długie to na zwięzłej ziemi będzie brał mniej a na luźnej więcej przynajmniej tak jest u mnie.
Ten pług na zdjęciu jest bez regulacji szerokości orki. To właśnie śruba do minimalnym regulacji w zależności od cięgien w ciągniku - nie ma przeciez dwóch identycznych TUZ-ów zawsze sa minimalne odchyłki w ten sposób się je koryguje:)
http://moto.allegro.pl/plug-lemken-pol- … 29721.html
Gdyby nie ta cena...
nie którym handlarzom przewraca się w głowach jak oglądam niektóre muzealne okazy za grube tysiące to zbiera mi się na śmiech.
np te http://moto.allegro.pl/plugi-firmy-keve … 13588.html
bo może one są do postawienia w ogródku
Oglądac kupkę złomu za 2500zł w ogródku to raczej kiepski pomysł na wydanie kasy.
http://moto.allegro.pl/plug-lemken-pol- … 29721.html
Gdyby nie ta cena...
Fajny ostatnio widziałem podobnego tylko ze overuma za 10 tys, dobre jest to że podnośnik nie dostaje w dupe i mają vario jedyny minus ,że trzeba nimi zawracać ale jak ktoś ma dłuższe pola to nie tak źle.
Nie wiem dlaczego się tak boicie pół zawieszanych nawet na polach co mają 200m nie ma najmniejszego problemu z zawracaniem a czasowo nawrotka jest porównywalna z zawieszanym w granicach 30 sekund .Ale orka po takim jest tak prosta jak by linijkę przyłożył i zapinanie jest bajecznie proste
Ja bym z chęcią spróbował z takim pół zawieszanym bo na pewno podnośnik ma lżej tylko ciekawe jak bym wyrobił przy wale rzecznym albo torach które idą 4m niżej niż pole ale pewnie cierpliwośc załatwiła by sprawę szkoda że w mojej okolicy nikt takiego nie ma.
można zostawiać dużo większe uwrocia i zawracać na polu, a orząc uwrocia obrotówką to chyba nie tragedia? Na pewno zdecydowanie szybciej niż zwykłym pługiem
Nie jest tragedia z uwrociami pod warunkiem że masz szerokie pola bo ja na 3 kawałkach mam tak że pług przy jednej granicy a przednie koła forsza przy drugiej za to pola po 500-600m ale uwrocia robię 2 skibami więc to tez nie problem i ładniej wygląda niż bym zrobił 5 skibami. U mnie to największy problem by był przemieścic się takim składem 12km drogą krajową i na dodatek przez centrum miasta ale skoro skoro z moją prasą dałem radę w godzinach szczytu to i z tym może by się poradziło.
Po pierwsze primo skończcie z tym pie....eniem o jakichś wielkich uwrociach bo największe jakie mi wyszło to 4 przejazdy, a norma to 3, a przy drodze 2, a po drugie primo problem transportu żaden bo pięknie śmiga na własnym kole i do swojej obrotówki chciałem kiedyś wykombinować coś podobnego, Polecam osobiście pług pól zawieszany szczególnie do forsza, bo jak na tak ciężki ciągnik hydraulikę ma lichą.
Marku to że idzie na własnym kole to jest piękne tylko jak na skrzyżowaniach bo raczej się nie łamie jak przyczepa tylko idzie w linii z traktorem a to już jest problem zwłaszcza w mieście, ja ze swoją 5 zawieszaną bardziej się upocę niż z prasą jak jechałem.
http://www.youtube.com/watch?v=mmPYD9tzaQs Bardzo sprytnie zrobił poprzeczki i wcale nie na dużym polu
jamir12 pługi ciągane są jak fortschritt b 201 na sztywnym kole i są pługi ja PHX na skrętnym tylnym kole i te drugie będą szły za ciągnikiem jak po sznurku i te pługi warte są uwagi.Sam myślałem o kupnie phx ale mam mało ziemi i dużo klinów i trzeba kawał drogi nieraz jechać tyłem więc padło na b201 zawieszaną ale rozglądam się za obrotówką .
Jak tak patrzę na ten film to uwrocia przy dużej cierpliwości są zbędne a tego przy zawieszanym nie da się osiągnąc
Strony Poprzednia 1 … 51 52 53 54 55 … 83 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pługi » Pług
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo