41

Odp: Suszarnia podłogowa

Czas jednego pełnego obrotu mieszadła wynosi 15 sekund,w tego typu suszarniach występują dwa rodzaje napędu łap mieszadła które są zamocowane na kole zębatym zamocowanym w czterech tulejach obrotowych będących jednocześnie prowadnicami i ułozyskowieniem tegoż koła-to starszy typ,niestety ciężko dostać koło zębate łancuchowe powyżej 50 cm,notabene fortschritty słyną z takich kół, ale potrzebne jest o średnicy 70 cm a takie tam nie występują.Producęci wołają za nie od 1200 do 2000zł no i czas oczekiwania miech co najmniej,pedrotti tez ich nie sprowadza.Obecnie produkowane suszarnie posiadają łożyska wielkoformatowe czy wielkogabarytowe jakoś tak je zwą producęci,niestety nie do dostania dla kogoś kto nie chce kupić od nich machiny za 140 tysięcy+vat.Zdjęcia umieszczę po niedzieli ponieważ brak mi czasu za dnia aktualnie skonczyłem tależować ściernisko po qq,aktualnie orzę,a jeszcze uprawa i siew pszenicy przedemną ,a zima za pasem.Ażeby się kolegom nie nudziło,nie podam na razie z czego idzie w gospodarstwie zrobić łożysko wielkogabarytowe podpowiem że je widać na zdjęciach z filmiku,ja żeby zrobić napęd i obracające się wolno łapki zgarniające wokół podajnika ślimakowego pionowego i nagarniające qq na ślimak myślałem tydzień zanim na to wpadłem.Koledzy niech myślą,ja zaorze,zasieje a w niedzielę lub poniedziałek wrzucę rozwiązanie (zdjęcia)pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.

42

bimladentoja napisał/a:

...Ażeby się kolegom nie nudziło,nie podam na razie z czego idzie w gospodarstwie zrobić łożysko wielkogabarytowe ....

Czyżby to była obrotnica od przyczepy?

43 Ostatnio edytowany przez koseś (2011-11-10 08:16:34)

Mam wieniec obrotu od KM (koparka wędka )może by się nadał ? bo to bardzo masywna konstrukcja.Te mieszadło jest tylko w leju na dole?

44

a czy dało by się rzepak w tej suszarni przesuszyc ??   jakie są otworki w tej  " siatce"

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

Tak to jest obrotnica od przyczepy,należy wybrać taką która nie ma luzów,w miarę lekko chodzi i bez zacięć.Niestety nie wiem czy wieniec od koparki by się nadał,niestety nie miałem okazji go oglądać,a dwie łapki są pod koszem na skosie jedna na krawędzi kosza,druga bliżej żmijki mam na razie zdjęcie z etapu budowyhttp://www.fotoload.pl/123aa37/24714a16dd79b577084c183d4396aada13635_min.jpg dokładnie jak to wygląda wrzucę po robotach w polu.Wszystko większe od rzepaku,rzepak się przesiewa-można za to odsiać rzepak od zboża tzn zboże zostanie rzepak wyleci.Akurat mnie suszenie rzepaku nie interesowało no i siatki się takie a nie inne trafiły mają z 3 mm otwory.

46

mnie by własnie np szuszenie rzepaku  interesowało  .. kukurydzy przy okazji ...

w sumie natknełeś mnie do pracy  a dokładniej rudemenes mnie natkną na przerobienie  zbiornika po cemencie ..  mam 5 sztuk  wiec nie problem a że je kupiłem   za cene złomu tj  po max 500zł więc nie szkoda bedzie jednego popsuc ..  ... ale mottem by było  zrobienie tak by rzepak  suszyc .. kukrydza  to tak przy okazji ...   na zewnetrznej blasze by powycinał kwadraty  powstawiał  drobną siatke   góre wycią bo nie potrzebna  ,   w środek wstawił w pionie żmijkę , tylko jaki piec ?    i  dmuchawe miałem to na złom  wywiozłem .. dureń ze mnie ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

47

czyli te koło zębate kręci się w kukurydzy i jakieś mniejsze co je napędza też ? bo jeśli tak to nie gniecie ziarna  ? i czy nad obrotnicą od przyczepy jest siatka ?

48

Jam mam takie pytanie zacząłeś suszyć qq i rozpadało sie i co teraz??? nie masz żadnego daszku z jednej strony to i lepiej a z drugiej...

Rolnik z powołania:-)

49

Zarzuci plandekę i będzie git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

50

nic nie gniecie ziarna*schemat może wiele wyjaśni http://www.fotoload.pl/123aa28/0361ca18128a91d60d51e05bb4bee5bb10783_min.jpg mam zamiar zrobić zadaszenie sięgające metr za obrys suszarni,w tym roku pogoda mi sprzyjała,zresztą lepiej suszyć przy słonecznej pogodzie podczas wilgotnej lub w nocy wzrasta zużycie energi dostarczonej do suszenia.

51

w którymś RPT było opisane przerobienie cemenciaka na suszarnie - niestety - za mało szczegółów

52 Ostatnio edytowany przez pawelg (2011-11-12 08:46:57)

Kolega przerobił cemenciak na suszarnie , kosztowało go to sporo pracy ale efekt końcowy ok. Od początku , nacinał ściany silosu kątówką żeby para miała którędy uciekać zużył 60 tarcz , kanał nawiewowy zrobił z beczek 200 po paliwie i też nacinał , nie wiem jak wykonał żmijkę do przesypu ale jest dosyć spora , no i oczywiście wyciął górę silosu . Suszarnia mieści 13 ton mokrej kuku , piec konstrukcja własna na węgiel , czas suszenia około 20 godzin ,zależy od wilgotności kukurydzy.  Zużycie węgla około 500 kg na suszarnię.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

53

Nacinanie szlifierką to błąd liczy się powierzchnia siatek- czyli powierzchnia grzania i suszenia i przepływu powietrza.Jak napisałem wcześniej odległość ściany zewnętrznej i ściany kosza suszącego musi się mieścić w 50-60 cm inaczej nie będzie suszyć,niewątpliwą zaletą zbiornika po silosie jest duży skos i brak mieszadła na tym skosie materiał suszony się nie zawiesza,kurcze jak będę miał czas spróbuję znależć zdjęcia takiej suszarni oczywiście działającej kilka już lat.A zmijka co najmniej 20 cm średnicy i małe obroty 300 na minutę no i robi się ją takhttp://www.fotoload.pl/123aa32/bd570558542ec6ea00fe13828aebe3b78185_min.jpgjeśli ktoś zainteresowany podam więcej szczegółów.Niestety suszarnia to musi być staranna i przemyślana  konstrukcja,przy qq nie będziemy mieli czasu na poprawki trzy dni i qq na przyczepach zaczyna kiełkować a i zsypywanie mokrej  z niedziałającej prawidłowo suszarni by ja poprawiać jest w tym czasie wysoko flustrujące dlatego radzę korzystać z gotowych działających wzorców,no i czym więcej wykonamy własnymi siłami tym taniej nas ona wyjdzie inaczej koszty idą mocno w górę.

54

ile orientacyjnie  cię wyniosła  ta suszarnia... ?(koszt)

po drugie silos  po cemencie ma średnice  około 3m   musiał bym zmierzyc  by wiedziec dokładnie   więc po wsadzeniu     tej  tuby suszącej do srodka  zmniejsza się jego pojemnosc   i to duzo .. w że  za duże się nie mieści do tego zbiornika   wiec    coś mi się zdaje że  te 9 t   powinno wejśc ...   to troszke mało .. no chyba że by uzyskał  bardzo szybkie suszenie ... 

co do pytań jaką tmp powietrza wytłaczasz ??  bo   chyba niedowidze big_smile

widze że jestes w temacie  susarni  .. więc jaką max tmp można wtłaczac ??
  i czy  żmijke robiłeś sam ??

55

Panowie ile można dać max za zbiornik po cemencie?

56

ostatnio widziałem gdzieś na sprzedaż coś koło 1000pln

57

zobacz na ceny  w necie to  zobaczysz ..   ile można wołac .. a ile dac to  zależy od ciebie tongue

58

No właśnie... wink na aledrogo stoją po 2000-3000pln ale to już chyba przesada...

59

Więc temperatura dla qq do 130 stopni ja nie przekraczam 120 ze względu na badanie białka przez paszarnie,żmijkę zrobiłem sam na życzenie mogę podać jak ;)A teraz prezent dla budowniczych cementosuszarnihttp://www.fotoload.pl/123aa3/d29b68e7c51eb1b5cad83fd8fed77f4a18904_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa9/710c0928b46b4a9d3123334a4856e7ec6509_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa4/7937d92d07a3ad05d3170a2b4542b5a04555_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa31/bcc3892abdcf2358a496a1539c495cf04966_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa23/fe42f21f8966ebf5f76ccfca05cd68b24681_min.jpg http://www.fotoload.pl/123aa11/4d7f74cb093cb2504f1fdf82b37b20df2695_min.jpg macios gracios zdjęcios,niewiem jaka jakość ale originałów nie dało się wrzucić za dużo warzą.

60

bimladentoja + dla ciebie a żeby zmniejszyć wagę zdjęcia to musisz wejść w edycje i zmniejszyć w pikselach najlepiej poniżej 1000kB.