Odp: Pszenica
Teraz to pozostaje tylko gazowanie, a na przyszłość dezynsekcja magazynu przed każdym składowaniem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Teraz to pozostaje tylko gazowanie, a na przyszłość dezynsekcja magazynu przed każdym składowaniem.
Tylko gazowanie, na przyszłość dezynsekcja magazynu przed każdym składowaniem.
Albo gdzieś baardzo szybko wywieść do jakieś paszarni. Jaka była wilgotność??
Ja właśnie skończyłem sprzedaż swojej pszenicy. Cena od 740 do 780 netto. Wydajność za zeszły rok wyszło średnio 5,5 t/ha. Wynik powtórzony sprzed roku.
Co to jest za parametr:liczba opadania?? Od czego zależy i do czego służy ?? Cena byłaby wyższa gdyby nie ta nieszczęśliwa liczba opadania.
liczba opadania to wskaźnik mówiący o przydatności pszenicy dla przemysłu piekarniczego.
Tu jest wszystko łącznie z filmem jak to się robi http://zbpp.com.pl/pl/contents/content/57/37
Wojtas jakim sposobem masz rozkruszka w zbożu ? no najczęściej występuje w pomieszczeniach gdzie się śrutuje i miesza paszę .
nie zawsze rozkruszka z pola przywieziesz
u mnie w binach jest co roku pomimo gazowania czyszczenia pryskania nie ma siły na dziadostwo. po kilku miesiącach jak zboże leży zawsze się pojawi najczęściej z kolegom trojszczykiem
panowie żebym ja to wiedział skąd jest ten rozkruszek to był bym szczesliwy ... wilgotnośc to 14.5 max ... zawiozłem dziś na próbę w 3 miejsca .. w 2 miejscach to jest prywaciarze to znaleźli ... młyn nie znalazł ... dali cene 781zł i zaczne to wywozic .... jak bym miał 100 ton to dostał bym cene 800zł ...
W dobrej cenie sie pozbywasz ja za swoja dostaje max 750
wojtas są takie tabletki dajesz w pryzmę i za kilka dni po problemie tylko zapomniałem nazwy
wiem że sa tabletki ale gdzie je dostac ?? dzwoniłem do firmy dezynsekcyjnej to kolunio mi powiedział ok koszt 5zł od tony do tego po paru dniach przyjeżdża i sprawdza ... do tego musi byc pszenica przedmuchana inaczej będzie miała jakis zapach ...
dajcie jakieś rady ?? albo gdzie tabletki szukac ?
Zapach "miodowy",tak go nazywają,jeśli masz w płaskim magazynie to świece dymne np. actellic wystarczy,poza tym cały magazyn wypryskać no i pszenica na wialnie obowiązkowo,po 2-3 tygodniach zapach znika.
własnie na wialnie ... podpowiedziano mi by wogóle przez wialnie przepuścic bo sa początki tego gówna .. więc wialnia by to odwiała i po problemie ... actelic odpada świece dymne tez ... pszenica znajduje się w 5 zbiornikach po cemencie ... każdy pod korek zasypany ... jest to śrenica 3-3.5m i wysokośc troszke ponad 4 metry ... więc nie przepryskam tego actelikiem .. pozatym tego trzeba wlac rozcieńczonego z wodą 1 l na tonę ....
Mam opakowanie po tabletkach do gazowania jutro sprawdzę to napiszę jak się nazywaja.
było by super a może amsz jeszcze jakieś tabletki to chętnie odkupie
wojtas te tabletki to quickphos tablets 56ge,ale raczej nigdzie Ci ich nie sprzedadzą bo są w pierwszej klasie toksyczności.Jeśli ktoś zaproponował Ci po pięć złotych za tonę to się nie zastanawiaj ,bo wołają 10zł za zagazowanie,potem jeszcze 10za odgazowanie.Cena jednego opakowania to 350zł na 100 ton zboża
Kompletuje nawozy. Zostały mi jeszcze tylko dolistne i nie wiem ile kupić. Ile dajecie siarczanu magnezu 1x5kg/ha cz 2x5kg/ha i ile razy odżywki???
2-3 razy po 5kg i tyle samo razy odżywek
Dzieki czyli koniec kłoszenia i liść flagowy, tak jak na grzybka czy w innych fazach rozwojowych?
A kiedy ruszycie z pierwszym dolistnym? Bo moja ma ledwo 3 liście ( listki -susza) i muszę ją za wszelka cenę pobudzić wczesną wiosną do dzialania. Pobudzać samym azotem czy dać cos jeszcze?
najpierw trzeba poczekać czy przeżyje zimę bo różnie z tym bywa
Strony Poprzednia 1 … 10 11 12 13 14 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo