221

Odp: Pszenica

Teraz to pozostaje tylko gazowanie, a na przyszłość dezynsekcja magazynu przed każdym składowaniem.

222

Tylko gazowanie, na przyszłość dezynsekcja magazynu przed każdym składowaniem.

223

Albo gdzieś baardzo szybko wywieść do jakieś paszarni. Jaka była wilgotność??

Ja właśnie skończyłem sprzedaż swojej pszenicy. Cena od 740 do 780 netto. Wydajność za zeszły rok wyszło średnio 5,5 t/ha. Wynik powtórzony sprzed roku.

Co to jest za parametr:liczba opadania?? Od czego zależy i do czego służy ?? Cena byłaby wyższa gdyby nie ta nieszczęśliwa liczba opadania.

224

liczba opadania to wskaźnik mówiący o przydatności pszenicy dla przemysłu piekarniczego.
Tu jest wszystko łącznie z filmem jak to się robi http://zbpp.com.pl/pl/contents/content/57/37

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

225

Wojtas jakim sposobem masz rozkruszka w zbożu ? no najczęściej występuje w pomieszczeniach gdzie się śrutuje i miesza paszę .

226

nie zawsze rozkruszka z pola przywieziesz
u mnie w binach jest co roku pomimo gazowania czyszczenia pryskania nie ma siły na dziadostwo. po kilku miesiącach jak zboże leży zawsze się pojawi najczęściej z kolegom trojszczykiem

227

panowie żebym ja to wiedział  skąd jest ten rozkruszek to był bym szczesliwy ...  wilgotnośc  to 14.5 max ...   zawiozłem dziś na próbę  w 3 miejsca ..  w 2 miejscach  to jest prywaciarze to znaleźli ...   młyn nie znalazł ...  dali cene 781zł  i zaczne to wywozic ....    jak bym miał  100 ton to dostał bym cene 800zł ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

228

W dobrej cenie sie pozbywasz ja za swoja dostaje max 750

Rolnik z powołania:-)

229

wojtas są takie tabletki dajesz w pryzmę i za kilka dni po problemie tylko zapomniałem nazwy

230

wiem że sa tabletki ale gdzie je dostac ??  dzwoniłem do firmy dezynsekcyjnej  to  kolunio mi powiedział ok  koszt 5zł od tony    do tego po paru dniach  przyjeżdża i sprawdza ...   do tego  musi byc pszenica przedmuchana   inaczej  będzie miała jakis zapach ...   

dajcie jakieś rady ??  albo gdzie tabletki szukac ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

231

Zapach "miodowy",tak go nazywają,jeśli masz w płaskim magazynie to świece dymne np. actellic wystarczy,poza tym cały magazyn wypryskać no i pszenica na wialnie obowiązkowo,po 2-3 tygodniach zapach znika.

232

własnie    na wialnie ...  podpowiedziano mi  by wogóle przez wialnie przepuścic  bo sa początki tego gówna .. więc wialnia by to odwiała i po problemie  ...  actelic  odpada  świece dymne tez  ...   pszenica znajduje się w 5 zbiornikach po cemencie ... każdy pod korek zasypany ...   jest to śrenica 3-3.5m  i wysokośc  troszke ponad 4 metry ...  więc nie przepryskam tego actelikiem .. pozatym tego trzeba wlac  rozcieńczonego z wodą  1 l na tonę ....

233

Mam opakowanie po tabletkach do gazowania jutro sprawdzę to napiszę jak się nazywaja.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

234

było by super smile a może amsz jeszcze jakieś tabletki to  chętnie odkupie

235

wojtas te tabletki to quickphos tablets 56ge,ale raczej nigdzie Ci ich nie sprzedadzą bo są w pierwszej klasie toksyczności.Jeśli ktoś zaproponował Ci po pięć złotych za tonę to się nie zastanawiaj ,bo wołają 10zł za zagazowanie,potem jeszcze 10za odgazowanie.Cena jednego opakowania to 350zł na 100 ton zboża

236

Kompletuje nawozy. Zostały mi jeszcze tylko dolistne i nie wiem ile kupić. Ile dajecie siarczanu magnezu 1x5kg/ha cz 2x5kg/ha i ile razy odżywki???

237

2-3 razy po 5kg i  tyle samo razy odżywek smile

238

Dzieki czyli koniec kłoszenia i liść flagowy, tak jak na grzybka czy w innych fazach rozwojowych?

239

A kiedy ruszycie z pierwszym dolistnym? Bo moja ma ledwo 3 liście ( listki -susza) i muszę ją za wszelka cenę pobudzić wczesną wiosną do dzialania.  Pobudzać samym azotem czy dać cos jeszcze?

240

najpierw trzeba poczekać czy przeżyje zimę bo różnie z tym bywa