181

Odp: Dyskusje czasowe.

Grupy producentów to rzeczywiście przyszłość ale tak naprawdę rolnicy nie chcą ich organizować gdyż prawie każdy sądzi że da radę w pojedynkę.Nic bardziej mylnego,i to wykorzystują pośrednicy i dlatego żyją całkiem niezle w porównaniu do nas rolników.

182

U nas była grupa producecka ale padła bo nikt niechciał sprzedawać taniej niż na rynku hurtowym.Poza tym mieli chore wymagania.

183 Ostatnio edytowany przez pawelg (2011-11-30 19:20:58)

Grupy producenckie nie maja przyszłości z nami Polakami , zaraz ktoś jest pokrzywdzony(albo tak mu się wydaje) bo ty wziołeś tyla a ja mniej itd itp i wtedy zaczyna się początek końca grupy.Następny temat związki rolnicze , uważam że służą prezesom i zarządowi tychże organizacji , robią blokady no ok sam bym pojechał ale nikt nie skrzyknie rolników w gminie , nie podstawią autokaru no i co sam mam blokować?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

184

No to co tu robić wszyscy mamy szukać innej pracy tylko jakiej i gdzie ??? Wiem, że stworzyć grupy jest ciężko ale bez jakichś zmian czeka nas niechybny koniec(z nie udanymi zmianami z reszto też ceny paliwa to jakiś niesmaczny żart).

185

Jak to mówią  przetrwa  najsilniejszy i to  nas  czeka walka koledzy walka  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

186

Mówiły jaskółki że nie dobre spółki --"chyba że te skarbu państwa " jak przyjdzie naprawdę bida to jak mówili dziadkowie zasadzimy zagon kartofli bruzdę borszczu i przetrzymamy Majsterkowicze z forum pomogą nam zbudować elektrownie wiatrowe motory na olej rzepakowy ewentualnie 2 -letnie prrrrrrrr i całkiem będzie swojsko jak za Kargula i naszego Pawlaka

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

187

Panowie rolnicy byłem pewien czas na szkoleniach w Niemczech  i wiem jak funkcjonuje tam spółdzielczość rolników 100% rolników  jest zrzeszona w tych organizacjach i 100% w związkach zawodowych rolników.Teraz wiecie dlaczego mają tak wysokie dopłaty do 1ha oraz wysoką pozycję w Europie.Daje wam to coś do myślenia tu nad Odrą i Bugiem.

188

Daje i  co z tego powiedz to innym .

189

jupijajej... m...a kasa z dopłat na koncie...

Pierwszy raz ...:)

Musze przyznać, że tak szybko się nie spodziewałem...

190 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2011-12-02 20:03:07)

Może i ja zerknę na konto tongue
O  kur... zerknąłem i są  smile

191

A ja jeszcze decyzji nie mam, a kasa potrzebna jak nigdy

Rolnik z powołania:-)

192

mi wpłynęły na konto dzisiaj trzeba po nawozy się wybrać i środki ochrony roślin zanim zacznie drożeć jeszcze bardziej

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

193

Właśnie dogorywa w moich stronach grupa producencka Tucz-Bor przekształcając się w punkt sprzedarzy pasz. Jej prezes utrzymuje się ze swojej funkcji i albo nie zna reguł wolnego rynku, albo bierze działe od odbiorców żywca, bo poza grupą zawsze można znaleźć lepsze ceny. Miejmy szeroko otwarte oczy i umysły i dzielmy się wiedzą, w któtrej mamy nadal spore braki, że nie potrafimy się odnaleść w "nowej" rzeczywistości od 22 lat .
Już straciliśmy rynek wieprzowiny. Który następny?
Głupcy potrafią tylko narzekać od czego się nie wzbogacą, i uic nie zmienią.

Historia: C-355, C-330, Pronar MTZ 82 SA, Massey Ferguson 595 MK II,
Zetor 411 (eksportowy 4011 bez peumatyki), C-360,
Aktualnie: Same Saturno 80...
Poszukiwany:ZT 303

194

Mi się bardziej podobają spółdzielnie albo spółki z.oo bo wkładasz jakiś kapitał i powstaje firma o własnym kapitale i oddzielnie od majątku założycieli.A jest to ważne jak jakiś urzędas będzie chciał zniszczyć firmę bo jak zniszczy to firmę a nie wszystkich rolników.

195

a do mnie jeszcz nie doszła nawet  decyzja  ale za to sprzedałem b200 za 2tys

196

Ja dostałem decyzję 1 grudnia kasa nie długo powinna być i w związku z pojawieniem się kasy na moim koncie na podwórku pojawi się zt323 big_smile

197

Ja wcale tak gorąco nie namawiam rolników do tworzenia grup producenckich.Jest to świadomy wybór każdego rolnika.Gdyż jak pisałem w dziale okopowe mam problem wejść do grupy.Dlatego że producenci ziemniaka na moim terenie twierdzą że dają sobie radę.WIĘC I JA DAJĘ SOBIE TEŻ RADĘ.taka to nasza polska mentalność.

198 Ostatnio edytowany przez marcin80 (2011-12-03 23:26:15)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl … Bw7sR7avpw
http://www.youtube.com/watch?feature=pl … E50XQNTvT8
spawałem kiedyś ramy do tych maszyn w firmie ZUGiL zlecenia dawał Szwedzki pośrednik i robota była ale prezesom firmy było mało i chcieli pośrednika wykiwać i wziąć robotę bezpośrednio od firmy Komatsu no i ten się jorgnoł i całą robotę którą wstawiał zabrał teraz firma ledwie ciągnie z 1000 fizycznych zostało około 200 a wypłaty w pięciu ratach

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

199

Ja miałem przykry kontakt z grupą producencką a mianowicie kiedyś siałem buraczek czerwony na sok do konina był po 20gr i to była opłacalna cena ale powstała grupa i wszystkich rolników nie zrzeszonych wysiudał z interesu ale firma z konina obniżyła po roku cenę na 15gr i tym sposobem sami się wykończyli bo za 15gr to nie ma żadnego zysku.Nie wiem co teraz tam się dzieje bo mało to mnie interesuje ,bo teraz nająć pracowników to samobójstwo 8zł na godzinę.

200

tomek1974 napisał/a:

Ja miałem przykry kontakt z grupą producencką a mianowicie kiedyś siałem buraczek czerwony na sok do konina był po 20gr i to była opłacalna cena ale powstała grupa i wszystkich rolników nie zrzeszonych wysiudał z interesu ale firma z konina obniżyła po roku cenę na 15gr i tym sposobem sami się wykończyli bo za 15gr to nie ma żadnego zysku.Nie wiem co teraz tam się dzieje bo mało to mnie interesuje ,bo teraz nająć pracowników to samobójstwo 8zł na godzinę.

Jak rozmawiałem kiedyś z rolnikami z grupy producenckiej WAGA ze Stoszowic, to mówili, że dzięki grupie mają dużo wyższe ceny, a uprawiają jęczmień browarny i inne zboża i mają tańszą chemię i nawozy. Mówili, że w grupie wszyscy muszą stosować takie same środki chemiczne, terminy, dawki i zabiegi, żeby wszyscy mieli jednakowy towar- wtedy mieli zapewniony zbyt w dobrych cenach. Dawno z nikim z nich nie rozmawiałem, więc nie wiem jak to teraz wygląda, ale 4 lata temu byli bardzo zadowoleni z tej grupy, przynajmniej ci z którymi rozmawiałem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia