Temat: Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.
Czołem Chłopaki
Przed świętami u staruszka byli kontrolerzy z BKMu i w związku z planem rolnośrodowiskowym sprawdzali:
- oczywiście pola "co było", bo jak mogą sprawdzić zasiew w grudniu, stąd wniosek że można siać co się chce byle w we wniosku o dopłaty zgadzało się z planem (zakładając że kontrola rolnośrodowiskowa rusza jesienią, zwykła obszarówka nie ma nic do tego- obszarówka jest zwykle latem)
- faktura za śmieci (faktura, umowa ich nie interesuje)
- umowa za ścieki (umowa, faktura ich nie interesuje)
- plan działalności rolnośrodowiskowej- za brak 100% płatności
- rejestr zabiegów agrotechnicznych - data ostatniego zabiegu jest wpisywana w protokół
- plan nawozowy- za brak jak wyżej. Plan jest sprawdzany i przeliczany. Zliczany jest czysty składnik N z nawozów i obornika i sprawdzane jest czy nie nastąpiło przekroczenie z zaleceniem które jest w planie nawozowym które jest wpisane z wyliczeń zaleceń nawozowych sporządzonych programem lub ręcznie przez doradcę. Zaznaczam nie maks 150kg N tylko maks tyle ile wpisał doradca jak doradca dupa wołowa bo będą śmieszne dawki.
- termin wykaszania i zebrania zielonki (termin i termin zbioru -do końca lipca, zebranie maksymalnie 2 tygodnie później, ja pierwszy pokos jakoś zawsze miałem 1 lub 2 czerwca :angel: ) za poślizgi w wykaszaniu 20% sankcji.
- pytają o analizę gleb- za brak nie ma sankcji :angel:
O dziwo rejestr zabiegów chemicznych nie był wymagany, co mnie zaskoczyło. Wszędzie mam tam chwastoks turbo na jare 2l na oziminy 2,5 , na kukurydzę maister. Lecz wiem że dawek nie trzeba nawet wpisywać w miejscu dawki można wpisać zgodnie z zaleceniami z etykiety środka ochrony roślin. Ustawa mówi o ewidencji ale nie określa formy.
- plan wypasów, u mnie nie był prowadzony bo ojciec nie wypasał :angel:
Wszystko jest fotografowane, jeżeli coś w polach się nie zgadza to najwyżej przytną trochę płatność. U mnie było w tolerancji, jedno pole za duże dwa za małe.
Minus jest taki że kontrola trwała ponad 6 godzin a chłopaki się uwijali, decyzja najwcześniej w marcu pieniądze w czerwcu-dla mnie katastrofa. Z racji renty staruszka kontrola będzie rozszerzona na moje gospodarstwo. :nooo: Kurw!
Moja rada na ewentualną kontrolę, jak zadzwonią powiedzieć że jest się na ślubie kolegi w Białym Stoku i że będzie się za 5 dni. Mogą zmierzyć w tym czasie pola a na papiery poczekają aż "wrócisz", w tym czasie lecieć do doradcy z uzupełnionym papierami i sprawdzić i zrobić na tip top.
Tak w ramach informacji.
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]