1

Temat: Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.

Czołem Chłopaki
Przed świętami u staruszka byli kontrolerzy z BKMu i w związku z planem rolnośrodowiskowym sprawdzali:
- oczywiście pola "co było", bo jak mogą sprawdzić zasiew w grudniu, stąd wniosek że można siać co się chce byle w we wniosku o dopłaty zgadzało się z planem (zakładając że kontrola rolnośrodowiskowa rusza jesienią, zwykła obszarówka nie ma nic do tego- obszarówka jest zwykle latem)
- faktura za śmieci (faktura, umowa ich nie interesuje)
- umowa za ścieki (umowa, faktura ich nie interesuje)
- plan działalności rolnośrodowiskowej- za brak 100% płatności
- rejestr zabiegów agrotechnicznych - data ostatniego zabiegu jest wpisywana w protokół
- plan nawozowy- za brak jak wyżej. Plan jest sprawdzany i przeliczany. Zliczany jest czysty składnik N z nawozów i obornika i sprawdzane jest czy nie nastąpiło przekroczenie z zaleceniem które jest w planie nawozowym które jest wpisane z wyliczeń zaleceń nawozowych sporządzonych programem lub ręcznie przez doradcę. Zaznaczam nie maks 150kg N tylko maks tyle ile wpisał doradca jak doradca dupa wołowa bo będą śmieszne dawki.
- termin wykaszania i zebrania zielonki (termin i termin zbioru -do końca lipca, zebranie maksymalnie 2 tygodnie później, ja pierwszy pokos jakoś zawsze miałem 1 lub 2 czerwca :angel: ) za poślizgi w wykaszaniu 20% sankcji.
- pytają o analizę gleb- za brak nie ma sankcji :angel:
O dziwo rejestr zabiegów chemicznych nie był wymagany, co mnie zaskoczyło. Wszędzie mam tam chwastoks turbo na jare 2l na oziminy 2,5 , na kukurydzę maister. Lecz wiem że dawek nie trzeba nawet wpisywać w miejscu dawki można wpisać zgodnie z zaleceniami z etykiety środka ochrony roślin. Ustawa mówi o ewidencji ale nie określa formy.
- plan wypasów, u mnie nie był prowadzony bo ojciec nie wypasał :angel:
Wszystko jest fotografowane, jeżeli coś w polach się nie zgadza to najwyżej przytną trochę płatność. U mnie było w tolerancji, jedno pole za duże dwa za małe.
Minus jest taki że kontrola trwała ponad 6 godzin a chłopaki się uwijali, decyzja najwcześniej w marcu pieniądze w czerwcu-dla mnie katastrofa. Z racji renty staruszka kontrola będzie rozszerzona na moje gospodarstwo. :nooo:  Kurw!
Moja rada na ewentualną kontrolę, jak zadzwonią powiedzieć że jest się na ślubie kolegi w Białym Stoku i że będzie się za 5 dni. Mogą zmierzyć w tym czasie pola a na papiery poczekają aż "wrócisz", w tym czasie lecieć do doradcy z uzupełnionym papierami i sprawdzić i zrobić na tip top.
Tak w ramach informacji.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: Kontrola ARIMR działalności rolnośrodowiskowej.

Fenol , ale ja nie mam kolegi w Białymstoku.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

a jakie działanie kontrolowali bo u mnie sa poplony i większości z tych rzeczy co pisałeś nie prowadzę

Rolnik z powołania:-)

4

Każda kontrol jest poj.....bana bo zawsze może być coś żle i w plecy.Co do kolegi z Białegostoku to wystarczy dobrze poszukać na pewno się jakiś znajdzie.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

5

no troszku skubence przeginaja poprostu brak cierpliwości na scierwo

6 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-12-27 21:36:34)

jak nie ma kolegi to polecam Kolegę Obamę, On zawsze pomaga Polakom  smile
Tak Pajej poplony i zrównoważony.

wymogi dla poplonów                                                   
1) wsiewanie roślin jako wsiewki poplonowej w rosnące rośliny ozime lub razem z siewem roślin jarych i utrzymanie ich przez okres zimy;                                                           
2) sprzątnięcie słomy po żniwach;                                                           
3)niewznawianie zabiegów agrotechnicznych przed dniem 1 marca;                                                           
4)przyoranie biomasy wsiewki poplonowej, z wyjątkiem uprawy gleby w systemie bezorkowym;                                                           
5)niestosowanie ścieków i osadów ściekowych na wsiewkę poplonową.                                                           

Wymogi dla wariantu 8.2. Międzyplon ozimy:                                                                   
1)wykonanie siewu roślin ozimych jako międzyplonu ozimego do dnia 30 września;                                                           
2)niestosowanie pod międzyplon ozimy innych nawozów niż naturalne;                                                           
3)niestosowanie ścieków i osadów ściekowych na międzyplon ozimy;                                                           
4)przyoranie biomasy międzyplonu ozimego, z wyjątkiem uprawy gleby w systemie bezorkowym;                                                           
5)zakaz spasania międzyplonu ozimego poza okresem wiosny;                                                            6)niewznawianie zabiegów agrotechnicznych przed dniem 1 marca;                                                           
7)zakaz uprawy w plonie głównym rośliny, która była uprawiana w międzyplonie ozimym, lub formy jarej takiej rośliny;                                                           
8)w przypadku uprawy międzyplonu ozimego w międzyrzędziach chmielnika, powierzchnia uprawy tego międzyplonu powinna stanowić około 67% łącznej powierzchni plantacji chmielu.                                                           

Wymogi dla wariantu 8.3. Międzyplon ścierniskowy:                                                                   

1)wykonanie siewu roślin jarych jako międzyplonu ścierniskowego do dnia 30 września;                                                           
2)niestosowanie pod międzyplon ścierniskowy innych nawozów niż naturalne;                                                           
3)niestosowanie ścieków i osadów ściekowych na międzyplon ścierniskowy;                                                           
4)przyoranie biomasy międzyplonu ścierniskowego, z wyjątkiem uprawy gleby w systemie bezorkowym;                                                           
5)możliwość spasania biomasy międzyplonu ścierniskowego w okresie jesieni;                                                           
6)niewznawianie zabiegów agrotechnicznych przed dniem 1 marca;                                                           
7)zakaz uprawy w plonie głównym rośliny, która była uprawiana w międzyplonie ścierniskowym;                                                           
8)w przypadku uprawy międzyplonu ścierniskowego w międzyrzędziach chmielnika, powierzchnia uprawy tego międzyplonu powinna stanowić około 67% łącznej powierzchni plantacji chmielu.                       

sankcje Drogi Pajeju
3.    Płatność rolnośrodowiskowa                           
    W pakiecie obowiązuje degresywność:                           
    100 % stawki płatności – za powierzchnię od 0,10 ha do 100,00 ha;                           
      50 % stawki płatności – za powierzchnię od 100,01 ha do 200,00 ha;                           
      10 % stawki płatności – za powierzchnię powyżej 200,00 ha.                           

4.    Sankcje: Zmniejszenie płatności                                   
Rodzaj uchybienia Wysokość zmniejszenia   
Wariant 8.1. Wsiewki poplonowe                               
Brak wsiewki lub nie utrzymanie jej przez okres zimy 100%   
Wznowienie zabiegów agrotechnicznych przed dniem 1 marca 50%
Zastosowanie ścieków i osadów ściekowych 40%   
Nieprzeoranie wsiewek (nie dotyczy systemu bezorkowego) 20%   
Nieuprzątnięcie słomy z pola po żniwach 20%   
Wariant 8.2. Międzyplon ozimy                               
Uprawa w plonie głównym tej samej rośliny, która była uprawiana w międzyplonie ozimym, lub formy jarej takiej rośliny 100%   
Brak siewu roślin poplonowych 100%   
Zastosowanie ścieków i osadów ściekowych na międzyplon 40%   
Nieprzyoranie międzyplonu (nie dotyczy systemu bezorkowego) 20%   
Stosowanie pod międzyplon nawozów innych niż naturalne 20%   
Spasanie w terminie innym niż w okresie wiosny 20%   
Wariant 8.3. Międzyplon ścierniskowy                               
Uprawa w plonie głównym tej samej rośliny, która była uprawiana w międzyplonie ścierniskowym 100%   
Brak siewu roślin poplonowych 100%   
Zastosowanie ścieków i osadów ściekowych na międzyplon 40%   
Nieprzyoranie międzyplonu (nie dotyczy systemu bezorkowego) 20%   
Stosowanie pod międzyplon nawozów innych niż naturalne 20%   

Jeżeli ponownie zostanie stwierdzone uchybienie w przestrzeganiu wymogów wariantu, płatność rolnośrodowiskowa nie przysługuje w danym roku i w roku następnym, w części dotyczącej tego wariantu.                               
Płatność rolnośrodowiskowa podlega zwrotowi w przypadku gdy rolnik pomimo ponownego stwierdzenia uchybienia w przestrzeganiu wymogów w ramach tego samego wariantu, nadal ich nie przestrzega.                               

_ to wymogi i sankcjie z mojego RS z 2008 roku
Do kontroli zapomniałem jeszcze dodać oświadczenia o niestosowaniu ścieków i osadów.
Pajej rejestr dotyczy wszystkich pakietów, pierwszo słyszę że nie ma rejestru. Jeżeli go nie masz to mogą Ci przysolić zwrot kasy za poprzednie lata. Masz już decyzję o dopłatach? jak masz to masz farta bo już Ci dadzą spokój i możesz mieć kontrolę foto i wezwanie do BP jeżeli nie masz decyzji to dupę w troki i rób papiery.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

7

pawelg napisał/a:

Fenol , ale ja nie mam kolegi w Białymstoku.

To powiedz że z lubelskiego... wesele było 3-dniowe, potem następne 3 dni dochodziłeś do siebie (chorowałeś) i siódmego dnia wróciłeś do domu.... smile

A tak poważniej to termin można zawsze sobie przełożyć....
Kolega siedzi na robocie w Norwegii. Jego mama odebrała polecony z UC o kontroli auta z wyznaczoną datą kontroli w ciągu jednego tygodnia. Zadzwonił do UC i powiedział że siedzi w Norwegii, oni na to czy ktoś nie mógłby im podjechać samochodem w celu przeprowadzenia kontroli... kumpel na to że a i owszem może tylko jest jeden problem, bo auto jest razem z nim w Norwegii.... ustalili termin kontroli za 2 miesiące....

8

Panowie chyba nie nadążam. przystąpiliście do programu mając tak małą wiedzę co i jak??
ja osobiście tez sie tym interesowałem i najpierw odwiedziłem biuro usług doradczych, kolesiowi powiedziałem jak wygląda moja sytuacja i co bym chciał. On przedstawił wszystkie  plusy i minusy, zdobił mi tam jakieś notatki. Ja po kilku dniach analizy więcej naliczyłem plusów ujemnych i odpuściłem sobie cały ten cyrk. zaznaczam koleś jest rzetelny i podchodzi życiowo do tematu, powiedział ze miał klienta który zapomniał wpisać jakiegoś tam zabiegu na polu i mu dopłatę obcieli.
a jak wchodzą w grę okolice Białegostoku to może być i moje wesele:D

9

Podaj datę i miejsce i licz na mnie jak na Zawiszę Czarnego.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

10 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2011-12-27 22:20:33)

Z tego co Fenol powiedziałeś jest dość małe prawdopodobieństwo na to że jak mam decyzję w ręku to przyjadą na kontrolę.? muszę się niechlubnie przyznać że muszę uzupełnić trochę....
Chłopaki poradźcie coś ;byłem jak starałem się o młodego R w moim kochanym ODR i pytałem co musze mieć w razie kontroli i jakie dokumenty mieć przy sobie,. Z tego co piszecie to nie mam połowy rzeczy, a z racji tego że nie byłem za bardzoo kumaty w tych sprawach specjalnie pojechałem do tego doradztwa. Usłyszałem tylko,że muszę mieć ewidencję zabiegów, atest na opryskiwacz,pozwolenie na wykonywanie pryskania, ubezpieczony wiadomo w krus,wydawało mi się mało ale jak tak powiedzieli to z nikim nie będe się kłócić.... Dodam,że wziąłem tego MR biorę dopłaty i dopłaty za międzyplon ozimy.Najlepsze jest to że na rolnośrodowiskowe wszedłem pierwszy rok, a mój wuj który też w tym roku na to wszedł miał kontrolę i powiedzieli mu że wszystkich sprawdzają co mają to pierwszy rok.... Poradźcie co muszę mieć.....

11 Ostatnio edytowany przez Fenol (2011-12-27 23:20:26)

masz już decyzję z dopłatami?
zależy o czym ty piszesz bo jak do tego dochodzi kontrola wzajemnej zgodności(opryskiwacz, atest, kurs)  to krucho bo to meksyk jest.
Co do Rolnosrodowiskowego
rejestr zabiegów na tip top z nieprzekroczeniem nawożenia i terminów koszenia/wypasów koszenie i zbieranie maks 2 tygodnie
plan działalności
plan nawozowy
umowy i faktóry na ścieki i śmieci
potrzeba jeszcze rejestr zabiegów chemicznych czyli to samo co w rejestrze agrotechnicznym ale w osobnej tabelce. Jeżeli nie masz to na stronie arimr ma pusty wzór rejestru 3 strony, tytułowa, plan wypasów, zabiegi na polu. ostatnią stronę skopiuj o nadaj im nazwy jak polom w planie i wpisz co robiłeś na polach, na polach z poplonem wpisz siew pamiętaj że nie później niż do końca września. Pamiętaj papier wszystko przyjmie.
Jeżeli to też kontrola wzajemnej zgodności to gorzej, bo trzeba mieć jeszcze rejestr produkcji masz, zabiegi chemiczne, kurs, atesty, wentylację w oborze, odpowiednią ilość kandeli światła w oborze, obciążenia gazami, pasze przechwywane na paletach. papier o odbiorze zużytych olei, oznaczone miejsce składowania paliw(dla złodzieja), szafka opisana na ŚOR, bhp można mieć w dupie bo za to nie ma sankcji. Najgorsza część KOntroli wzajemnej zgodności to weterynaria, obszar "bezpieczeństwo żywności i..." jestem w trakcie dostosowywania.... czy wiecie że nie można wywalić łożyska na gnój? trzeba utylizować...dlatego zawsze powiem że moje krowy zjadają łożysko... czy wiecie że jak pies zdechnie to nie można go zakopać? pies nigdy nie zdycha tylko ucieka. A już całkiem zarombiste jest to że koła ciągników trzeba myć przy każdym zjeździe z pola pełna wiksa.

Doradca zawsze może umyć ręce i powiedzieć że nie dostarczyłeś mu informacji lub się z nim nie konsultowałeś więc to składający wniosek odpowiada.

12 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2011-12-27 23:52:22)

Dzięki Fenol plus leci, dużo napisałeś na temat produkcji zwierzęcej a ja takiej nie mam w ogóle.. Pozostaje mi plan nawozowy faktóry u umowy za śmieci  i ścieki chyba odpadają. Decyzję i jedną i drugą mam już w ręku.Co to ten plan działalności?
I jeszcze jakie jest prawdopodobieństwo, że jak czegoś nie będe mieć to dadzą mi czas na uzupełnienie dokumentów.?

13

Grzegorz89 warunkiem wejścia w program rolnośrodowiskowy jet posiadanie planu działalności rolnośrodowiskowej który musi być zrobiony przez doradcę który ma uprawnienienia do wykonywania takich planów.Gdybyś wchodził w tzw. warianty ptasie (dotyczy łąk) to potrzebny jest jeszcze plan od uprawnionego ornitologa.W planie masz napisane co możesz robić przy konkretnych wariantach jest też zrobiony bilans azotu,w starych RS-ach trzeba było prowadzić rejestr działań na tych działkach na których był program w nowym programie praktycznie na wszystkich bo trzeba wpisywać wszystkie wprowadzone do gleby nawozy również naturalne czyli obornik,gnojówka,gnojowica i tak to trzeba rozpisać żeby nie przekroczyć normy azotu.Więc jeśli nie masz planu działalności to szybko się o niego postaraj.

14

Fenol decyzja jest a to juz był ostatni rok programu więc sie udało.

Rolnik z powołania:-)

15

dokładnie czyli idziesz do eksperta ornitologa dajesz mu w łapę, on przynosi ze sobą wypchane ptaszki, robi zdjęcia i dostajesz piękne dopłaty za derkacza wink

16

Byłem już i dowiedziałem się czego mi brakuje. W sumie nie ma tego wiele smile

17

U mnie w sobotę decyzja przyszła i niby za 2 tyg. mam mieć kasę smile ale to tak zawsze koło miesiąca będzie

DOLNYŚLĄSK
                                     THE Best

18

u nas ponad miesiąc a kasy nie widac ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

19

panowie spokojnie dziś i jutro puszczają przelewy to na sylwestra dotrą

20

To oni wszystkim kasę puszczają ?

DOLNYŚLĄSK
                                     THE Best