361

Odp: Generalny remont

Tak ma , w dole sprężarki jest ujście na koła rozrządu .

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

362

Mam jeszcze jedno pytanko czy  da  rade  rozebrać  tę    pompę wtryskową samemu tak aby   tylko  uszczelnić dekle  a  nie  ją  rozbierać  w drobny  mak bo mi  leci olej  z każdego połączenia i  dekla ?  hmm

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

363

pokaż zdjęcie  gdzie ci to cieknie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

364

Nie  mam dobrego aparatu ale trochę wymienię rzeczy  gdzie  cieknie na początek  :
łączenie   pompy  z regulatorem ,  z dźwigni dodawania gazu ,
i  zza pompy  ale  o tym to już  pisałem wcześniej to na razie tyle   ale  boję się tę pompę wykręcać i ruszać  po  potem  jej ustawienie  może  być  ciężkie  .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

365

umuj dobrze.. zaznac z  jak jest . zrób zdjęcie  . zapisz na której kresce jest na sprzęgiełku i  jazda ...  nie ma co pomylic .. do pompiarza  on zrobi tak by nie ciekło albo  stwierdzi jaka przyczyna że cieknie ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

366 Ostatnio edytowany przez jano323 (2012-01-07 11:03:04)

jeżeli  chodzi o generalny remont silnika czy to jfa czy inna marka to się nam kojarzy z wymianą słupków tzn. tuleja +tłok + pierścienie +sworzeń tłoka , wał nowy albo szlif + panewki no i wiadomo że  regeneracja głowic ,pompy + wtrysków,  a co z wałkiem rozrządu i szklankami ? , mówią że sercem silnika jest pompa wtryskowa ale mózgiem silnika jest jednak rozrząd + koła rozrządu ,
ja przy remoncie silnika nie przywiązałem wagi do tego wałka i silnik kulał ,okazało się różnica wysokości krzywki na wałku rozrządu była 2-3,5mm

367

To jest rzecz, którą najtrudniej ludziom wytłumaczyć.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

368

Może nie w temacie ale nie chce stwarzać nowego wątku poszła mi uszczelka pod głowica w golfie 2 1.6 td głowice oddałem do sprawdzenia na szczelność planowanie też wykonane wszystko jak należy kupiłem nowa uszczelkę wyczyściłem dobrze blok i wszystko złożyłem podczas dokręcania głowicy (wszystko książkowo) pękła mi śruba szpilka . Dawaj na nowo rozkręcać szpilka pękła w połowie wykręciłem i teraz moje pytanie użyć tej samej uszczelki czy kupić nowa proszę o opinię

369

Najlepiej jak będzie nówka ale użyj tej tylko koniecznie po 100km dokręć głowicę bo większość zapomina a tym bardziej w twoim przypadku

370

ja bym użył nowej no i wszystkie nowe szpilki

371

jeśli nie była dokręcona na gotowo i ta która pękła nie była ostatnią dokręcaną szpilką to bym ją zostawił lecz decyzja o kupnie uszczelki należy do ciebie a szpilkę ukręciłeś bo za mocno dociągłeś dokręcaj kluczem dynamometrycznym bo na wyczucie to przy moim pierwszym aucie też tak zrobiłem tylko że miałem skode 105 i materiał chyba jakiś miększy bo się gwinty w bloku pozrywały

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

372

Dzięki wymienię na nowa uszczelkę miałem klucz dynanometryczny tylko robiłem tak że pierwsze dokręcenie na 40 przerwa drugie na 60  przerwą trzecie klucz sztywny i o 90 stopni i czwarte o 90 stopni właśnie pękła i lipa jest już zamówiłem nowe szpilki

373

Jak wymieniałem w golfie III benzyna 1,4 to odpuściłem sobie to drugie 90 bo to według mnie przegięcie. Było to parę lat temu jak sprawdzałem na jednej szpilce to po pierwszym dokręceniu o 90 klucz dynamometryczny pokazał 160 a nakrętka stała. Samochód jeździ do dziś bez problemu

374

Mam pytanie dla tych którzy wymieniali tuleje silnika w forszu, robię kapitalkę silnika i zastanawia mnie czy nowe tuleje powinny lekko wejść do pół bloków ( idzie je włożyć i docisnąć ręką ) czy powinny mieć większy opór przy montażu ?

375

To zależy czy wkładasz je z gumkami czy bez gumek...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

376

Jak zakładałem tuleje w C-330 to posmarowałem oringi i blok pastą montażową do opon, wtedy lekko weszły i wszystko jest dokładnie i trwale uszczelnione.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

377

bez gumek nie ma wcale oporu a z gumkami był lekki opór ale dało się je docisnąć ręką

378 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-01-09 10:00:52)

No to powinno być dobrze. Ważne jeszcze, żeby pod kołnierzem tulei było czysto i ładnie. Bez gumek tuleja musi wchodzić całkowicie swobodnie i bez problemu powinna dać się swobodnie obracać.

www.rajstop.pl

379

Dzięki za odpowiedź:beer:

380

Mam kolejne pytanie czy tulejki w korbowodach mogę wymienić samemu czy muszę oddać korbowody do fachowca ? Nie wiem czy nowe tulejki będą pasowały czy trzeba je dotoczyć.