1

Temat: Prawo jazdy wyższych kategorii

Chłopaki z racji tego ze stare zasady zdawania egzaminu zostają do końca roku zastanawiam się czy nie zrobić sobie dodatkowej kategorii. Mam kat. B i T i zastanawiam sie co teraz robić B+E czy C co mi radzicie?

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Prawo jazdy wyższych kategorii

Rób C, a potem C+E

Jak DMC zestawu przekroczy Ci 4250kg to i tak musisz mieć C+E, np. mój Discovery 2880 + laweta 3500 - razem wymagają już C+E...

3

jasne że C+E co prawda duuużo więcej zapłacisz ale papierek przynajmniej przydatny.

a propos kwitków uprawniających poruszanie się po drogach publicznych. Będąc w technikum miałem kurs na ciągnik i kombajn za darmochę. Szkoda było czasu bo jazdy były po lekcjach i wolałem z dziewuszkami siedzieć po knajpach czy na stancji a teraz musiałem płacić tysiące za papierki ehhh. W sumie nie ma co żałować ale można było choć się zapisać i na egzamin pójść.

gg 5118068

4

Pajej ale pamiętaj że samo prawko C+E to dopiero połowa drogi bo trzeba jeszcze przewóz rzeczy ,dodatkowe badania, ADR  ,kartę na nowe tacho a to wszystko koszty ,które jednak się szybko zwrócą jeśli znajdziesz dobrą pracę do której przyjmą żółtodzioba bez praktyki .

5

koseś napisał/a:

Pajej ale pamiętaj że samo prawko C+E to dopiero połowa drogi bo trzeba jeszcze przewóz rzeczy ,dodatkowe badania, ADR  ,kartę na nowe tacho a to wszystko koszty ,które jednak się szybko zwrócą jeśli znajdziesz dobrą pracę do której przyjmą żółtodzioba bez praktyki .

Niby połowa, ale ta większa.... big_smile...

Najdroższe to chyba kurs na przewóz rzeczy...
ADR jeśli  nie będzie od razu woził niebezpiecznych, to na razie nie musi...
karta do tacho i tak potrzebna...

.. ja nie jeżdżę zarobkowo, ale i tak od czasu do czasu (najczęściej z lawetą) C+E jest potrzebne...

6

Ja mam B i C ale już kupę lat. T nie robiłem bo nie poszedłem do szkoły rolniczej tylko skończyłem kurs na rzeźnika.

7

ja mam B, B+E, C+E zas ADR jesli mamy tu sie chwalic:P

8

a ja mam tylko B  i  co się łamac ... jeżdżę ciągnikiem również...   myslę nad kat C ale kurde kasy brak .. aktualnie jeste na kursie na ładowarki jednonaczyniowe ... popularna fadroma

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9

Koses ja nie myślałem o szukaniu roboty tylko jak pisze goldenarts od czasu do czasu może się przydać a w razie jak już rzad załatwi rolnika to jakaś alternatywa zostanie. a ten kurs na przewóz rzeczy to o co w tym chodzi?

10

o to chodzi że zrobiąc kurs C+E to fakt możesz jeździc Tirem ale  wozic to możesz powietrze smile bez tego kursu ...  ot takie ulepszenie smile  kosztowne ...  jak każde ulepszenie w tym kraju

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11

Sama kat.C to tak jak by prawko amatorskie do jazdy własnym autem w ramach prowadzonego gospodarstwa a jeśli zrobisz całą resztę to już jesteś zawodowy kierowca ,ja mam prawko kat. A,B,BE,CE,T OD 17 lat i też nie mogę jeździć zawodowo ale własnym autem w celach nie zarobkowych mogę zasuwać i to chyba bez tacho.

12

aha a jak się ma samo C to tez takowy kurs trzeba? i czy to jest dożywotnio czy na jakiś czas

13

bez tacho to jeżeli fabrycznie auto nie było wyposazone na potrzeby własne z kwitem z gminy

14

W ubiegłym roku zatrzymała mnie ITD. Brak winiety. Chłopaki za 3.5 tys zł wytłumaczyli mi dokładnie co i jak. Wozisz swój towar, swoim samochodem, czyli nie zarobkowo. Masz fabrycznie zamontowany tachograf, to masz obowiązek mieć w nim włożoną aktualną tarczkę no i ma być sprawny. W promieniu do stu kilometrów od swojego komina, możesz tachografu nie legalizować. Powyżej 100 km legalizujesz albo bulisz.

15

Jutro będę w mieście to zapytam ile kosztuje kurs na C i co i jak się dowiem

16

Koszt kursu to ok2500-3000tyś zł .tak mi się obiło o uszy jak chodziłem na wózki widłowe

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

17

Pytałem i wiem kurs na C 2000zł + 1000zl za kurs na przewóz rzeczy. na kat C+E tez 2000 ale kurs z C jest już ważny. Jak sie robi wszystko to juz na wstepie mowia o znizkach
sam nie wiem co robić.

18

dużo trochę za te kursy. Ja za C dałem 1600zł za przewóz rzeczy 550zł

19

Ja nie mam tylko D i wiem,ze egzaminy w naszym cudownym kraju to pieklo i cyrk w jednym.Zdawalem tez B drugi raz za punkty,a co do ITD,ladownosci itp,to pamietajcie o VIATOLL,bo w lipcu jechalem busem z zaladowana laweta bez tego gówna i malo 3 tys kary nie dostalem,a to dlatego,ze inspekcja nie miala czasu przyjechac do mnie-a zatrzymala mnie policja!!!!

20

misiek napisał/a:

dużo trochę za te kursy. ... za przewóz rzeczy 550zł

A nie robiłeś przypadkiem przed 10 września 2009?