41

Odp: RSM kto stosował zalety wady

panowie zasada roślinami jest taka, że im starsze tym bardziej wrażliwe. My stosujemy RSM od 2 lat i lejemy go po wszystkim : w pszenicy ( jarej i zimowej) jęczmieniu, owsie, konopiach, burakach , QQ, ziemniakach, rzepaku, pszenżycie, w pierwszej dawce na wiosnę ( w pszenicy i rzepaku ) prawie 200l  drogą kropelkową. 2 dawka w zbożach też kropelkowo 100l  a w rzepaku już węże. w burakach tak jak w rzepaku . w owsie stosuję tylko jedna dawke 150 l bo położy się. no a qq wiadomo najpierw kropelkowo a później 2x węże, ziemniaki kropelkowo jeden raz, konopie tylko wężami.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

42

No i ja w tym roku zaczynam przygodę z RSM zamówioną mam cysternę z Puław i teraz tylko czekam kiedy przywiozą ,a teraz pytanie do praktyków w tym temacie jakie kołpaki kupić 5 czy 7 otworowe oraz jakie kryzy 1; 1,2 mm bo muszę się wybrać na zakupy .

43 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-01-07 20:04:27)

Do Pajej -RSM który ja kupuję zawiera 32% czystego N dla porównania saletra amonowa 34 a saletrzak i CAN 27% azotu.Wspomniałeś o 40 kg N.Ja taką dawkę N stosuję w formie sypkiej [nie RSM] jako startową podczas ostatnich przymrozków [wtedy niewolno stosować rsm bo spalisz zboże dlatego że jest mokre].Gdy ruszy wegetacja stosuję 150 L [198 kg] rsm-u póżniej druga-podobna dawka rsm-u i ostatnia ok.30kg N [w formie sypkiej]przed kłoszeniem na poprawienie mtz i glutenu w pszenicy.Takie są założenia reszta wola nieba z nią ...........trzeba.

44

koseś   kołapaki  kup 7 otworowe ...  więcej  miejsc gdzie spada nawóz ...  za to z 5 ida ładne strumienie ...

co do kryz to  wszystko zalezy jaka dawka jaka prędkośc i jakie cisnienie ...  np z jaką prędkością pryskasz aktualnie ??  7km\h czy więcej ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

45

zawsze pryskam 8km/h a z dawkowania to na razie jestem ciemny jak tabaka chyba że będę dawał takie dawki jak saletry czyli około 200 kg/ha pod korzeń na jare i tyle samo na pierwszą dawkę na oziminy

46

koseś tu masz tabele do kryz i prędkości  <a href=http://zapodaj.net/6472670b5fd6.jpg.html>10.jpg</a>

zobacz sobie na tabeli i   porównaj jakie ciśnienie  i bedziesz wiedizał il litrów wylejesz ..  to sobie policzysz ile masz czystego azotu  wsypanego  znaczy wylanego na ha

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

47

w przypadku 7 fontanna jest naokoło, a więc te zaraz za beczką będą lały po ramie, chyba że masz bekę daleko od ramy opryskiwacza ....... jeżeli chodzi o ciśnienie to z tym nalezy uważać ... RSM jest bardzo gęsty i tworzenie wiekszego cisnienia niz 2 atm może sie okazac zabójcze dla pompy. ja ustawiam tak max do 1 atm i kryzy 1.0  60 tka na 3 biegu i wydatek jest koło 190 l/ha

Case Magnum 7210, MF 38

48

ja jeździłęm   do tej pory talapkiem na 5 biegu  ale jak  było więcej nalane jak  700-800l to  miał duszności z poczatku   i  czuł górki  chodź jeszcze się nie zaczynała ...   to miałem ustawione na 1.7atm   kryzy 0.8 lub 1 w zależności  co gdzie i kiedy  teraz mam zamiar ruskiem jeździc ale w sumie nie wiem   na którym biegu uzyskac te 7-7.5km na godzinę  przy 2 tys obr ...  bo  opryskiwacdz mam ustawiony do talapka i nie chce mi się krecic co chwila jak  raz moge prskac tym a raz tym ...

49

Dzięki Wojtas za tabelkę ja do określania prędkości mam sterownik uniwersalny  http://elplant.pl/  z czujką zamontowaną na kole opryskiwacza i wtedy nie ma problemu z podpinaniem różnych traktorów ,a w opryskiwaczu apollo belka jest kawałek od ramy więc chyba te 7 otworowe będą dobre .

50

tak z pół metra powinno wystarczyć żeby nie lało po "nogach" sobie ...

Case Magnum 7210, MF 38

51

W ampolu RSM 1040 netto, nie ma co się zastanawiać.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.&#8221;
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

52

Fenol.Jak zamierzasz go przechować żeby się nie zkrystalizował.

53

panowie jak macie stodoły to zero problemu ..  w baniaki do stodoły przykryc grubą plandeką  i  zime przetrzyma  nie skrystalizowane ...  wczoraj gadałęm z kolega i mówi że robi tak od 3 lat i jeszcze nie była skrystalizowana

54

To może jeszcze taka sprawa.Czy ty kupujesz 32% czy 28% bo jak wiadomo ten 28% wytrzymuje niższe temp.Oraz czy kontrolujesz[tak uczciwie] stężenie N podczas zakupu czy odbywa się to na zasadzie zaufania?

55

odbywa sie to na zasadzie takiej  że koles ma własne baniaki   i  ma gotowy RSM już w baniakach namieszany:)   a  znamy  kupa lat  i nie popsuje sobie sam rynku zbytu  bo musiał by byc psychopatą ....  to ma dokładną wagę coś jak w mieszalniach lakierniczych i  chcesz to idzie nalewa do menzurki i warzy    przy tobie a jak jesteś upierdliwym klientem to  robi  to w laboratorium ... ale rzadko się tacy zdarzają smile
  tym razem  kupiłem  28% .. pszenica w domu wszystka to nie będę wariował ..  bo się z kasą nie wyrobi ... ale kolega wzią 8  baniaków i wszystko  wstawia jak co roku  do  stodoły przykrywając i   ten sposób działa ...  no chyba że mówimy o stodole bez dachu  i  wiecznie otwartej to  nie za działa big_smile  ale moim zdaniem nie ma się co  bac smile  kiślu nie będzie

56

Ja mam jeden boks w chlewni na głęboką ściółkę pusty i tam wstawię ponad 20t.  a że temp średnia to 17stopni wiec powinno być git.

57

Ja zakupiłem 32% gdzie temp. krystal to 0 stopni C,dlatego zdecydowałem się na zakup w pażdzierniku z przechowaniem do wiosny [950+40 zł] myślę że była to trafna decyzja.Jakość  wiosennego zakupu kontrolowałem wagą[1-1,32]Co do pszenicy jestem w połowie sprzedaży za konsumpcyjną 800+vat.

58

jak by była po 800  to bym pchał  ale dalej jest 730 plus bat ..    dalej nas w dupe łoją

59

ostatnie sygnały to cena lekko w górę może twoją cierpliwość spekulanci wynagrodzą.

60

wojtas napisał/a:

jak by była po 800  to bym pchał  ale dalej jest 730 plus bat ..    dalej nas w dupe łoją

to u ciebie naprawdę cienko bo u nas to za pszenżyto 700 płacą ale jeszcze niech poleży