Odp: Słoma
nie zborza lecz niski szacunek.........
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie zborza lecz niski szacunek.........
Plon ziarna zbóż powinnien byc równy plonie słomy, czyli majac 7 ton pszenicy to powinienes miec 7 ton slomy. ale sa odmiany krotkosłome, stosuje sie regulatory wzrostu wiec ta wartosc jest mniejsza. U mnie w okolicy tez zbieraja słome, prasuja i zwoza sami i placa 30 zl/tone. na poczatku sobie obliczyli ze srednio 3 tony slomy jest z ha. pozniej placili za balota. kiedys oddawalismy ale w tym roku juz nie , tzn w minione żniwa. teraz tez nie bede oddawal. nie opłaca sie.
u nas płacą 100za tone a w tym roku to 3 firmy dzwoniły za somą i siamem takiego popytu to nie pamietam a na domiar to spali mi 200 t siana szkoda takich to tylko kastrować
Chłopaki właśnie mi się skończył RS w tym roku i już nie zamierzam go przedłużać i zamierzam przestawić się na trójpolówkę kukurydza, pszenica, rzepak na to wszystko pomiot Woźniakowy i powinno być OK
Moim zadaniem powinno być git.
będzie git... dziś kupiłem siano niestety moje zapasy się wykonczyły ... chodx zbierałem w tamtym roku 4 razy ... za balota 170cm średnicy 50zł ...
ja tnę raz i mam prawe zawsze jakies 200 ton sianka tylko stado mi sie rozrasta i musze oszczedzac
Artureekk to ile kosisz ha.na tyle to sianka ?
40 zawsze a jesli cos sie jeszcze napatoczy to kosne i prawie wszystko w jednym kawałku :smiley:
aco do jakisci nie jest nalepsza bo to dla opasów dowcip polega na tym ze kosze raczej puzno i jest tego znacznie wiecej niz jak bym kosił z poczadkiem czerwca zreszta w maj to raczej sie tam nie wjedzie cieżkim sprzetem
a bysie nie chwali i cie dobic to jeszcze 200 balotów 150 siano kiszonki z żyta
Jak bysie jedzą kiszonkę z żyta ?bo w naszych stronach to robią też a jęczmienia i owsa.
nie mają żadnych oporów wolą to od siana ładnie pachnie tylko trzeba uważac by nie zbierać zbyt stare bo wtedy troche twarde i moco przebierają ale jak uruchomie wóz paszowy to beda szamać wszystko
kto i za co minusa wstawił bo jestem bardzo ciekawy fajnie umotywowac to
A kiszonkę z kukurydzy masz w meniu dla swoich bykow
za słaba ziemia i nie ma sensu siać a druga sprawa kukurydza wymaga innych maszyn i wiecej ludzi do jej kiszenia
No ciekawe o ile podskoczą w tym roku usługi ?? :uuuu:
No raczej o dużo.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Słoma
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo