101

Odp: Słoma

nie zborza lecz niski szacunek.........

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

102

Plon ziarna zbóż powinnien byc równy plonie słomy, czyli majac 7 ton pszenicy to powinienes miec 7 ton slomy. ale sa odmiany krotkosłome, stosuje sie regulatory wzrostu wiec ta wartosc jest mniejsza. U mnie w okolicy tez zbieraja słome, prasuja i zwoza sami i placa 30 zl/tone. na poczatku sobie obliczyli ze srednio 3 tony slomy jest z ha. pozniej placili za balota. kiedys oddawalismy ale w tym roku juz nie , tzn w minione żniwa. teraz tez nie bede oddawal. nie opłaca sie.

103

u nas płacą 100za tone a w tym roku to 3 firmy dzwoniły za somą i siamem takiego popytu to nie pamietam a na domiar to spali mi 200 t siana szkoda takich to tylko kastrować

104

Chłopaki właśnie mi się skończył RS w tym roku i już nie zamierzam go przedłużać i zamierzam przestawić się na trójpolówkę kukurydza, pszenica, rzepak na to wszystko pomiot Woźniakowy i powinno być OK

105

Moim zadaniem powinno być git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

106

będzie git... dziś kupiłem siano  niestety  moje zapasy się  wykonczyły ...   chodx zbierałem w tamtym roku  4 razy ...    za balota 170cm średnicy   50zł ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

107

ja tnę raz i mam prawe zawsze jakies 200 ton sianka tylko stado mi sie rozrasta i musze oszczedzac

108

Artureekk to ile kosisz ha.na tyle to sianka ?

109 Ostatnio edytowany przez artureekk (2012-02-04 00:36:16)

40 zawsze a jesli cos sie jeszcze napatoczy to kosne i prawie wszystko w jednym kawałku :smiley:
aco do jakisci nie jest nalepsza bo to dla opasów dowcip polega na tym ze kosze raczej puzno i jest tego znacznie wiecej niz jak bym kosił z poczadkiem czerwca zreszta w maj to raczej sie tam nie wjedzie cieżkim sprzetem
a bysie nie chwali i cie dobic to jeszcze 200 balotów 150 siano kiszonki z żyta

110

Jak bysie jedzą kiszonkę z żyta ?bo w naszych stronach to robią też a jęczmienia i owsa.

111

nie mają żadnych oporów wolą to od siana ładnie pachnie tylko trzeba uważac by nie zbierać zbyt stare bo wtedy troche twarde i moco przebierają ale jak uruchomie wóz paszowy to beda szamać wszystko

112

kto i za co minusa wstawił bo jestem bardzo ciekawy fajnie umotywowac to

113

A kiszonkę z kukurydzy masz w meniu dla swoich bykow

114

za słaba ziemia i nie ma sensu siać a druga sprawa kukurydza wymaga innych maszyn i wiecej ludzi do jej kiszenia

115

No  ciekawe o ile  podskoczą  w  tym  roku  usługi ?? :uuuu:

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

116

No raczej o dużo.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."