601

Odp: Ile wart jest zt 323? na co zwrócić uwage,co jest delikatne

mam pytanie koledzy czy  opłaca sie sprzedać u1012 i kupić forszaja 323?
Proszę o opinie.
pozdrawiam

602 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-09 20:17:58)

A zależy do czego potrzebny smile cena na pewno atrakcyjna smile ale to nie ten  wątek smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

603

sianie nawozów uprawa lekka może orka ale sporadycznie. Ile to pali bo widzę ze masz takiego. nie wiesz kto chciałby się zamienić za 1012 moze?

604 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-02-09 21:08:08)

kolega miał w gospodarstwie 1201 ( to nie to samo co 1012 ale zawsze jakieś porównanie), 1634  , 323 300ha ziemi
Pierwszego się pozbył 1201
potem 323  i na końcu poszedł 1634
Ursusy miał u siebie praktycznie od nowości 3-4 latki kupował z zachodu
Zawsze mówił ze 323 pociagnie więcej niż 1201, toteż orkę robiły 323 i 1634
1201 więcej stał niż robił. Jak jechał z bratem w pole to 1201 zazwyczaj zostawała na podwórku. W żniwa chodziła z przyczepami, w talerzówce po żniwach bo  pozostałe orały pod rzepak. No rozsiewacza i oprysków  do dziś używa c360
A wysłużone ciężkie ciągniki zastąpiły nowe Valtry
Generalnie miał chłop szczęście bo na żaden swój ciągnik nie narzekał wszystkie chodziły jak zegarki
323 ma 4x4

605

a ile to pali? w takich pracach jak napisałem

606

w rozsiewaczu chyba nik nie sprawdzał  w pługu od 12 l/ha w górę jak każdy ciągnik wszystko zalezy od ziemi pługa traktorzysty i pewnie kilku innych rzeczy w agregacie uprawowo siewnym to tez zależy co to za agregat od 7l/ha. duzo zlaezy od tego jak cisniesz . generalnie jak się człowiekowi nie spieszy to te maszyny potrafią mile zaskoczyć. Pomyśl co tak naprawdę chcesz nim robić.
Jak będziesz chciał rozsiewać nawóz i sporadycznie zaczepiać plug i nie przeszkadza Ci brak przedniego napędu, 1012 chyba jest ( bo nie wiem) zwrotniejszy, to moze sobie daruj. No chyba ze ursus się sypie. Jesli Ursusik chodzi jak zegarek to się zastanów i nie podejmuj pochopnych decyzji. Może jakaś jazda próbna jakby co to zapraszam.

607

no jeśli byłbyś tak uprzejmy to chętnie obejrzał bym taką maszynę i zobaczył jak chodzi:) gdzie mieszkasz? MYśligoszcz??

608 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-09 22:59:28)

Według mnie  ten ciągnik jest  za duży   do takich rzeczy . To typowa  bestia  do ciężkich prac lub transportu no chyba że się ma duże areały i *** siewkę i opryskiwacz to tak . Jednak jest dosyć oszczędny jak na tą pojemność już nie pamiętam ale tak koło 15-18l/ha w orce ale warunki były dogodne . Zobaczę jak się będzie w błotku zachowywał smile  . Mam go od nie dawna tak więc jestem świeżak  smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

609 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-02-09 22:52:40)

powiat człuchowski
http://pl.wikipedia.org/wiki/My%C5%9Bligoszcz
A Ty?
No tylko proponuje poczekać do wiosny jak będzie można w pole jechać bo na drodze to co zobaczysz ile ma na 1/4 mili?!

Tak jak Sebastian mówisz. Zamieniać można tylko trzeba sobie najpier odpowiedzieć na pytanie po co? Bo 1012 za dużo pali - zmieniając na 323 to moze coś zaoszczędzisz ale nie zawsze i chyba szkoda ryzykować że dostaniesz trupa z powodu 1l/h pracy

Mateusz napisz wiecej do czego potrzebujesz tego ciągnika.
dokładnie jakie maszyny zaczepisz i jaki areał będziesz obrabiał. Robimy tymi ciągnikami wiec chyba nigdzie indziej na świecie nie po informują Cię lepiej niż na tym forum.
Im więcej nam napiszesz tym bardziej trafna będzie nasza odpowiedź.

610

U nie Forsz z wyjątkiem prasy i transportu pali 10 litrów na godzinę pracy
Orka(ok 16cm ziemie ciężkie i bardzo ciężkie) 15-20litrów na hektar
Uprawa włókobrona 6 metrów 2-3 l/ha
Uprawa b-231 3-4 l/ha
Wycieczki spalinowo-alkoholowe po stepach 10 litrów na 8 godzin. big_smile :beer:

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

611 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2012-02-11 07:47:09)

MAREKPE napisał/a:

U nie Forsz z wyjątkiem prasy i transportu pali 10 litrów na godzinę pracy
Orka(ok 16cm ziemie ciężkie i bardzo ciężkie) 15-20litrów na hektar
Uprawa włókobrona 6 metrów 2-3 l/ha
Uprawa b-231 3-4 l/ha
Wycieczki spalinowo-alkoholowe po stepach 10 litrów na 8 godzin. big_smile :beer:

powiem tak jak ma się  ciężką ziemię to się odczepia jeden korpus i głębiej siè orze
Mój ojciec zetorem 50 super orze głębiej
jak wy myślicie czy 16 cm głębokości orki to tak dużo piszcie jak wy Głęboko orzecie! ja w roku 2011jak było sucho to ja nie orałem tylko łamałem glinę ale orałem na ok 16cm 2skibowym pługiem a jak jest mokro to ok 25 cm i Głębiej
na ilu ha ptacujesz?   jak na dużo to sory za moją wypowiedz ale moim zaniem 16 co to nie orka mój kolega ma ciężkie ziemie to 120konnym traktorem 3 skiby ciąga ale swoją głębokośc musi wyrobic

612

a czy to panowie temat o oraniu ??   do usunięcia ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

613

http://otomoto.pl/fortschritt-323-a-A311949.html
Witam , mógłby ktoś ocenić tego forszaja i czy warto jechać 250km go oglądać?

614

Wygląda bardzo dobrze, blachy, opony, ale pracuje się podzespołami więc bierz kogoś kto się zna na rzeczy i w drogę.

615

No i on za rok będzie obchodził trzydziestkę więc ta cena to do sporej negocjacji wg mnie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

616

Wiek nie ma większego znaczenia.Ostatnią dekadę i tak przestał daleko od roboty.

617

wygląda ciekawie...

618

Ja już gdzieś widziałem ten ciągnik z tym kołpakiem na masce :hmmm:

619

ja kupiłem 323 za 10 kawałków w wizualnie podobnym stanie tylko kolor groszkowy i 1990 rok. Gościa parę dni męczyłem telefonami żeby mi go za 10 sprzedał bo pierw chciał 13 później 12 i pół później 11 a ja uparcie byłem przy swojej dyszce no i w końcu powiedział to na co czekałem "dobra niech idzie" big_smile także grunt to dobrze negocjować cenę i być uparcie przy swoim.

620

Uparty to TY jesteś wink