Odp: Spuszczanie wody
ale co za proszek coś szeżej napisz
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Układ chłodzenia » Spuszczanie wody
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ale co za proszek coś szeżej napisz
Idziesz do agromy i mówisz, że chcesz proszek (wiórka) do uszczelniania chłodnic. I dostajesz takie coś http://motokosmetyka.pl/product_picture … ac9515.jpg
Ale na przecieki w miejscach ruchomych nie pomoże, lub tylko na krótko.
no dokładnie to ce Helmut pokazał. Tato miał jeszcze inny sposób, trochę bardziej "naturalny": 2łyżki suchej kawy zbożowej i 2łyżki grubo mielonej musztardy. Jak korek puścił pare to zapach jak rano z gęby po wczorajszej imprezie, ale działało w 100%.
No jeżeli puszczają uszczelniacze na pompie to czas je wymienić. Innych "połączeń ruchomych" których proszek czy kawa nie uszczelniła nie znam...
Na cpn'ie mają nawet taki proszek
Znajomy też preferuje musztardę i podobno jakoś mu to działa. Mówi też, że lubi ostrą jazdę
koledzy chce sie poradzic leje 20l wody do zbiorniczka musze to robic na dwa trzy razy bo tak pomalu schodzi woda dalej i tak jezdrze ciagnikiem z 20min odkrecam kran w polbloku woda goraca jak cholera a odkrecam ten na dole z miski woda najpierw ciepla potem zimna leci czy to normalne czy cos jest nie tak i czy ktos mogl by napisac jak powinny byc polaczone wszystkie przewody wodne termostatu niemam dodam
hmm ciekawe z tym nalewaniem że tak długo nalewasz jak ja nalewam swojego to moment i pełny fakt trochę niewygodnie ale dobry lejek i leci ja też nie mam termostatu ale szczerze nie sprawdzałem nigdy różnicy temperatur w kranikach zawsze jak po pracy ciągnika spuszczałem wodę to był ciepły na wszystkich trzech a tak po 20 minutach nawet sam nie wiem
no strasznie dlugo te nalewanie mi idzie ostatnio zauwazylem ze zaczol mocniej dymic na czarno i zrobil sie strasznie slaby boje sie ze przez zle chlodzenie przegrzal sie silnik
Michu a nie masz czasem zakamienionego silnika?
no strasznie dlugo te nalewanie mi idzie ostatnio zauwazylem ze zaczol mocniej dymic na czarno i zrobil sie strasznie slaby boje sie ze przez zle chlodzenie przegrzal sie silnik
michu a nie lepiej zalać płynem i spokój takie moje zdanie. Kilka lat temu zmieniałem uszczelki papierowe pod pół blokami i jak zobaczyłem co tam są za śmieci wszystko wymyłem myją i od tego czasu wszystko pracuje na płynach chłodniczych i spokój. Takie moje zdanie.
Ale półbloków bez demontażu nie wymyje, kolega syfu miał w nich do połowy, woda potrafi zniszczyć też aluminiową chłodnicę w misie olejowej.
U mnie to nawet kombajn na płynie chodzi. woda szczególnie z kamieniem to smiers dla silnika wiem co mówie
najgorzej jak się przegrzeje i do deformacji tulei dojdzie wtedy silnik do naprawy
po co wam ta woda ? jeśli silnik dobrze chodzi i nie pochłania płynu to lepiej zalać płynem i masz święty spokój na dłuższy okres czasu ...
ja w tym roku zainwestowałem w płyn i się już nie martwię tak to co wyjazd ciągnikiem woda i zalewanie, już męczące to było
no mam wode w tym jednym akurat bo gdzies z chlodnicy kapalo i szkoda bylo plynu wiec go spuscilem sypalem te wiorki tez przestalo i znow zaczelo leciec silnik byl przegladany i czyszczony rok temu jak go kupilem wymienialem uszczelki na tulejach mysle ze chlodnica wody bedzie zakamieniona czy to moze byc ten objaw
sprawdź chłodnice czy nie zapchana to może być przyczyną tego że ci woda w bloku sie grzeje jak nie masz pełnego przepływu to woda w bloku sie nagrzewa i grzeje w cylindry i to też może być przyczyną tak długiego nalewania wody do układu
Na tym schemacie ładnie widać obieg wody i to powinno ostatecznie obalić w końcu ciągle jeszcze krążący po ludziach mit, że niby udrożnienie łącznika wodnego pomiędzy półblokmi ma niby jakiś wpływ na krążenie wody i na poprawę chłodzenia silnika.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Układ chłodzenia » Spuszczanie wody
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo