41

Odp: żmijka

boberek666 BIN ma cały system do mniejszych silosów jest to przenośnik PS160 i zasuwa a dla bardziej wymagających PS220 jak ci starczy kasy to warto wziąć czteropunktową sondę do temperatury na każdym poziomie  ten podnośnik może być zamontowany w poziomie jak i pod kątem

42

i tu się pojawia problem płaskodenny+przenośnik podpodłogowy   czy lejowy??
w płaskodennym lepsze przewietrzanie zboża i cena a lejowy wiadomo wszystko zleci bez zagarniania i co tu wybrać:hmmm:

43

Nikt za ciebie decyzji nie podejmie zależy co kto woli i jaki kasiasty jesteś no i ile razy do roku je będziesz opróżniał

44

kasa to 45 tyś a z opróżnianiem to raz w roku a z drugiej strony to już jest inwestycja na parę lat

45

Przez godzinę rozmawiałem z panią kierownik laboratorium Młyna Kłodzko i jaki morał? Żaden silos metalowy nie nadaje się do przechowywania ziarna dłużej jak 1-2 miesiące. Jeśli masz do zaadoptowania suchą wiatę , solidny strych itp to możesz sobie pozwolić na przechowywanie ziarna konsumpcyjnego. Jeżeli masz paszówkę to co nie kupisz będzie dobre z tym, że przy lejku nic się nie narobisz i nawet miotły nie będziesz musiał szukać.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

46

jeśli żaden silos metalowy się nie nadaje to  dziwne ..  więc po co   te biny i reszte ?  czemu  młyny  nają do tej pory   silosy metalowe .  dziwne spostrzeżenie tej pani kierownik ..  ale w tym jest jakiś sęs big_smile tylko jaki ?
wiaty to fakt fajna sprawa  i kupe ptaków zima nakarmione smile taki typ społeczniaka

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

47

Ale czy paszowe czy nie to pod wiato nie bardzo bo dostęp ma ptactwo i gryzonie i weterynaria zaczyna się pomału czepiać

48

u nas na młynie mają 5 stalowych silosów starego typu (jak elewatory) 4sypią do pełna a 5 zostaje pusty. przesypują co rusz inny silos. Średnio wychodzi że zboże bez ruchu leży max 2miesiące...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

49

MAREKPE ja właśnie po to kupuje silosy  żeby wyeliminować  przechowanie w stodole bo tak jak piszą inni to jest wielka spiżarnia dla ptaków i tych pier....nych mysz.

50 Ostatnio edytowany przez MAREKPE (2012-02-10 09:48:47)

A ja wolałbym doinwestować stodołę. Jeśli chodzi o silosy metalowe to tłumaczyła mi tak: Cienka blacha powoduje bardzo szybkie nagrzewanie w dzień i wysoką temperaturę, a w nocy spadki temperatur powodujące skraplanie wody i w górnej części straszne zawilgocenie ziarna i w kilka chwil wchodzi w zboże wołek. Przez swoja działalność bytową prowadzi do zagrzewania się zboża i kumuluje jeszcze większa wilgoć. jesli tak zostawić to opowiadała jak w latach 90-tych w Kłodzku wołek doprowadził do samozapłonu w zbiorniku z ziarnem w MŁYNIE gdzie pracują fachowcy i podobno się znają na przechowywaniu ziarna. U nas w Żelaźnie Andrzej Tracz przechowuje skupowane ziarno w wiatach z blachy trapezówki, na betonie. Jak wywozi ziarno to najpierw z Braszowic z silosów, a potem z Żelazna. Silosy metalowe mają niewiele zalet , ale najważniejsze z nich to to, że zajmują małą powierzchnię, a magazynują duże ilości ziarna, a drga zaleta, to łatwość przemieszczania zboża szczególnie jak ma się elewator kubełkowy.

boberek666  napisał/a:

MAREKPE ja właśnie po to kupuje silosy  żeby wyeliminować  przechowanie w stodole bo tak jak piszą inni to jest wielka spiżarnia dla ptaków i tych pier....nych mysz.

Jak będziesz miał w skupie oznaki żerowania mysz i ptaków, to przejdą i nawet na to nie spojrzą, ale jak znajdą wołka czy trojszczyka to wygonią won. Chyba, że planujesz inwestycję z zapasem i będziesz regularnie przesypywał.
U mnie w okolicy wszyscy liczący się producenci sypią na beton, a silosy metalowe przeważnie mają hodowcy.
Możesz sobie tutaj doczytać: http://www.ihar.edu.pl/szkodniki_magazynowe.php

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

51

juz kupa lat  trzymamy zborze w metalowych zbiornikach i nie zdażyło się by cos było nie tak ...   fakt  w tym roku obawiałem się że coś było ... ale  obawy przeszły bokiem ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

52

To trzeba kupić silosy zuptora z podwójnym płaszczem i efekt skraplania jest wyeliminowany .

53

a więc po rozmowach z osobami co mają silosy kilka ładnych lat wnioski takie lejowy fajna sprawa do opróżniania wiadomo wszystko zejdzie ale pod kątem przechowania ziarna nie bardzo mała powierzchnia to przewentylowywania bo tylko dwie rury na krzyż http://agropart.pl/silosy/ ostatni rysunek poz.7. Natomiast płasko denne cała podłoga do wentylowania http://allegro.pl/silos-zbozowy-silosy- … 35679.html cena 30 ton 6,5 tyś z montażem a do wybierania założy się żmijkę poziomo na dnie http://allegro.pl/przenosnik-slimakowy- … 93007.html czwarte zdjęcie przy silosie właśnie takie są zamontowane. i co o tym sądzicie ??

54

boberek666 jak zamówisz te silosy z linku to pozdrów ode mnie ekipę montująca super ludzie

Rolnik z powołania:-)

55

a jakie masz te silosy ?? i jak Ci się podoba wykonanie ?

56

Mam 2silosy po 40t każdy co do wykonania to powiem ci ze chłopaki naprawdę robią to z sercem. Najbardziej mnie rozbawiło jak koleś rękawem polerował blachę żeby się świeciła. wszystko szybko i solidnie poskładane a co będzie dalej to się okaże bo postawiłem silosy w grudniu i zboża w nich jeszcze nie trzymałem więc nie wypowiem sie

Rolnik z powołania:-)

57

Chłopaki potrzebuje porady czy jest sens robić podajnik do rozładunku zboża z przyczep z dwóch podajników od kombajnu zbożowego? Podajniki kłosowy i ziarnowy połączone, pracowałyby pod kątem nie więcej jak 45stopni.... Jaka wydajność mogłaby wychodzić? I jakie obroty ustawiać?

58

ciekawy pomysł ..   też się zastanawiałem nad tym ale nie miałem  podajników bo tak to pewnie bym coś takiego kombinował

59

Nie  lepsza żmijka z  rury wysypowej kombajnu ? Mam taką do załadunku  to dwóch ledwo  nadąża  ją nakarmić jak  brak szuflować big_smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

60 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-06-04 20:43:08)

Grzegorz te 2 żmijki to trochę za mało szkoda roboty. Musisz mieć te 5-6m łącznie.
ja mam fi 150 silnik 4kW  na nim kółko średnicy standardowego kufla od piwa  0,5 ( tego z ciekiego szkła) na żmijce mam fi 200  silnik zwykły 1480 obr??
Jak idze pełna parą  tira mozna nie gasić....