101

Odp: Firmy współpracujace z rolnikami i doswiadczenia z nimi

Sebastian mówisz o Agrochemiku?

102

Cala polka polega na tym ze  firmy przeważnie; kupuja  od nas zboża rzepak itd....przeważnie stosują zamiennik ;-wartośc zboza- tyle-towaru dostajesz  rzadko odbywa się to gotowkowo  I jeszcze w odpowiedniej chwili sprzedaja na gieldziez zbożowej uzyskując najwyższe ceny O czym my rolnicy możemy pomarzyć

103

Nie chciałbym wprowadzać kolegów w błąd ale polska amonowa[Police]przywieziona z Niemiec jest dużo tańsza.Dziś mówił mi koleś że po 1100 ale nie mam potwierdzenia może ktoś coś wie na ten temat.

104

Właśnie tak działają kontrakty długo terminowe.

105

Tak Tomek ;zgadzam się z Toba  ale zeby skorzystać z takiej formy zakupu  to trzeba chyba obszarnikiem   z tego korzystaja zasrani dzierzawcy  ktorym ciagle malo ziemi i firmy które to odsprzedaja z zyskiem

106

Pawel21990 napisał/a:

Nie wiem jak się ta  firma  nazywa  ale  prowadzą  ją  Krzyżescy  pardom  jak  pomyliłem  się  w  nazwisku .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

107

Sebastian napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Nie wiem jak się ta  firma  nazywa  ale  prowadzą  ją  Krzyżescy  pardom  jak  pomyliłem  się  w  nazwisku .

Chodzi Ci o Wiesławę Krzyżewską oni w nazwie mają chyba tylko skład rolny jak dobrze pamiętam:nie_wiem:

108

Tak

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

109

Izba Rolnicza-jest to samorząd rolniczy ale w praktyce  wogóle nie są potrzebni  jest to wytwór  w pełni przeniesiony z Francji ani nas nie reprezentuje lokalnie ; a tak naprawdę nie mają nic do powiedzenia.I jeszcze musimy płacić  na ich utrzymanie z naszych podatków   Byłem przeciwny ich powoływaniu-i nie pomyliłem się- co przyznano mi po czasie   Jaka jest Wasza opinia na ten temat

110

Mam takie samo zdanie na temat izb , kolejny pasożyt na ciele rolnika biorą 1% podatku gruntowego i nic nie robią dla nas , to jest raj dla prezesa i zarządu izb , biorą kasę i maja wszystko w tyle.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

111

Ja powiem tak. zależy kto jest w izbach mam znajomego to organizuje wyjazdy na targi, wapno po okazyjnej cenie tak że troszkę pomagają ale to jest za mało w porównaniu z tym co biorą. Swoja droga sam się zastanawiam czy nie kandydować w najbliższych wyborach

Rolnik z powołania:-)

112

Pajej- piszesz prawdę taką funkcję w tej chwili Izby spełniają -klub dla  znajomych rolnikow-wapno; wyczieczki;itp -myślę że tak ich pracę  oceniają  rolnicy w calej polsce a nie tylko ja  ale to też jest nasza wina -bo gdyby tam byli chlopi z jajami to tego by nie było;kumoterstwa i  bezsilności tych że izb w calym kraju-a więc realnego wpływu na politykę rolną w R.P.

113

HR Snowidza z siedzibą w Mściwojowie - ktoś z dolnoślązaków współpracował. Wojtas chyba Ty masz rzut beretem do nich, wiesz coś o tej firmie. Chodzi mi głównie o materiał siewny czy to konkretna firma ?

gg 5118068