1

Temat: prawidłowa eksploatacja silnika zimą - ogólnie

Witam. Zakładam taki wątek bo słyszałem już dwie skrajnie różne szkoły na ten temat:
1. Włączyć silnik i poczekać aż się nagrzeje i dopiero wtedy ruszać w trasę.
2. Ruszyć w trasę zaraz po odpaleniu silnika - znacznie szybciej się wtedy nagrzewa silnik.

Co o tym myślicie? Które rozwiązanie jest dobre?

2

Odp: prawidłowa eksploatacja silnika zimą - ogólnie

pierwsze .. musi chwile pochodzic bo olej gęst i pompa musi podac ten olej wszedzie gdzie trzeba ...  w szczególnosci jesli silnik jest na turbie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

drugie bo szybciej się nagrzewa i olej dotrze tam gdzie powinien w odpowiedniej ilości

4

pierwsza grozi mandatem

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

5

Najpierw się odpala motor ,następnie bierzemy skrobaczkę i szczotkę zmiatamy śnieg jeżeli znajduje się na aucie skrobiemy szyby wsiadamy do auta zapinamy pasy silnik jest troszkę rozgrzany jesteśmy trzezwi to wrzucamy bieg nr 1 i w drogę.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

6

Piotrfire napisał/a:

pierwsza grozi mandatem

czemu ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Takie mamy przepisy o ruchu drogowym że po włączeniu silnika należy niezwłocznie ruszyć .

8

tak i nie parkować tyłem auta do okien domu, ale nie wiem czy ktoś to stosuje:0

9

A jakiez to przepisy zabraniają  odpalić silnik   lub parkować tyłem do okien - pierwszy raz to słyszę

10

Ktoś tu  kogoś wkręca smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

11

o parkowaniu tyłem słyszałem i istnieje taki przepis. O odpalaniu silnika na postoju i czekaniu nie słyszałem o tym w Polsce - w Niemczech to jest i działa to.

12

to jest wątek o prawidłowej eksploatacji silnika a nie o prawie.....
a prawidłowa eksploatacja polega na zaparkowaniu w suchym w miare ciepłym garażu i nie odpalaniu do wiosny.
A powaznie to dobry olej i heja jak ma cos pier**l to i tak pier**l
przy - 20 nie przekraczać doładowanym silnikiem obrotów na których uruchamia się turbina do momentu kiedy skazówka od temp. dygnie
Trzeba czytać instrukcje i sie stosować. Bo co innego silnik z XXI wieku a co innego silnik z innej epoki.

13

panowie, słyszałem z takiej przypadkowej rozmowy ,że nie wolno wlewać zimnego płyny do układu chłodzenia, mowa o płynie który stał na mrozie i w mróz zalewany silnik, silnik tez zimny. osoba mówiła że wywala uszczelki pod głowica..... ????????????????

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

14

a jakim cudem ?   że się tak spytam ?

15

zimny płyn do ciepłego silnika , no  w sumie coś się może stać, ale czasami 5314 zalewam wrzątkiem , palnik pod michę i uszczelki nigdy nie wywaliło

16

Jezeli sa sprawne akumlatory  płyn  świeca żarowa - lub gorąca woda   na pewno zapali  ;chyba ze jest  letni ON  moze być problem  lub nie

No ale sa też takie silniki że nowe akumulatory, nowy rozrusznik, silnik po remoncie a przychodzi -10 i zapomnij o zapaleniu zalanego płynem:)

18

nie wiem panie kolego jakim cudem, sam się dziwiłem dlatego się spytałem czy ktoś się z tym spotkał .... hehe ... ja swoją bestie przy -15 st. zacnego Pana Celsjuża musiałem grzać miche olejową bo siły nie było wałem obrócić, a silnik turdusem zalany( pół wiązki słomy wystarczy)..... z pomocą opalarki to Bestia lepiej pali niż niejeden samochód. polecam bo zamiast 2 min kręcenia wystarczą 2 obroty silnika.   raz w taki mróz zapalałem z opalarką i jak zapalił to poszedłem wyjąć ją z nosa, jak wyciągnąłem to zgasł jakby paliwo odcięło big_smile taki mróz był....

Case Magnum 7210, MF 38

Wiesz ja też jak zaleje gorącą wodą i podłącze prostownik z rozruchem to pali ale chyba silnik powinien zapalić jak samochód że wsiadasz i jedziesz a nie kręcisz się koło niego przez pól godziny... Dlatego też szukam malca jakiegoś do tura żeby pól dnia nie marnować na zapalanie mojego wynalazku, bo zapalić to jedno ale poczekać aż olej się na tyle nagrzeje żeby wspomaganie "ruszyło" to kolejny temat...

20

jak kto woli , bez wspomagania nie ma kłopotu z olejem ale jest z manewrowaniem przy turze...  jak jest zimno to każdy olej będzie gęsty, w mojej xantii to przy -12  wspoma ciężko chodziła bo LHM gęsty się robił... a z opalarka mniej zabawy niż z wlewaniem wody, tylko kabel rozwijasz jak daleko od elektrowni i to wszystko a lepiej wlać płyn bo przy takich mrozach chłodnica jest wtedy bezpieczna

Case Magnum 7210, MF 38