21

Odp: co lepsze fortschritt 323 czy mtz belarus lub mtz 82

narazie na 15 ha ale będzie się powiększało tylko teraz nie wspominajcie o osiemdziesiątkach
powiem tak moim zdaniem to mtz więcej spali na  1 ha niż fortschritt 323
jedynie chodzi o naprawy a nie o inne rzeczy ponieważ przeczytałem całe forum i nic z trudnością napraw najlepiej  aby się nie psuł ale to nie możliwe więc może byc problem z naprawą

22

Naprawa silnika to bajka ale skrzynia,mosty,hydraulika i inne duperele[z wyjątkiem kierownicy] w porównaniu z mtz to horror.

23

PawełS.64 ma racje mtiego rozpołowi a forsza trzeba  po kolei rozbierać aby się  dostać np. do skrzyni  hmm

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

24

a pnełmatyka czyli zawory no i to jest minus że jak nie masz sprawnej pnełmatyki to blokady nie możesz  włączyc w ZT ale narazie cały czas jestem do niego przekonany

25

mam pytanie czy wy mając fortschritty przez ileś tam lat ile razy była robiona skrzynia wiem że dużo zalerzy od stanu w czasie kupna no i jak rozpoznac przy zakupie jak i czasie jazdy że jest uszkodzona

26

Pajej napisał/a:

wojtas trochę mnie dziwi Twoja wypowiedź Forszaj ma szerokie opony i jak jeszcze działa blokada przodu to żadne błoto mu nie straszne przynajmniej ja się nie boje ja zakopałem się dwa razy rat to 3p mnie bez problemu wyciągną a drugi to wpadłem d brózdy pozostawione przez kopiący sie kombajn i forsz zawiesił się na brzuchu. ale ogólnie forszem jadę w takie błoto co 3p na pewno nie wyjechałby

To słabe doświadczenie. Przy samej orce Ferdek 150 km i c360 mnie ledwo wytachały po odkopaniu kilka razy a o zeszłorocznych żniwach to nic nie mówię ..

27 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-02-12 17:21:12)

Jednego mam 12 lat drugiego 3,skrzyni nie remontowałem chociaż w jednej coś puka na 4/1 i 4/2 ,silniki w 2011r robiłem obydwa total/kapitalkę oprócz tego masę dupereli-wciąż coś.Dlatego mam dwa.Na 55ha robią 350 mtg/rok trzymam je bo mi pasują do maszyn no i z biedy bo na lepsze mnie nie stać.Jeśli chodzi o zatapialność to sprawne napędy,dobre opony,koła bliżniacze i masz amfibię.

28

tak  zgadzam się z wami   a w szczególności z PawełS   ale kupic forsza   to marne szanse że wszystko bedzie sprawne ..  skrzyni ot tak nie sprawdzisz wszystko za zwyczja  wychodzi  w praniu .. ale kupic koła i flansze do blixniaków to tez koszta ...   ale mówie jak kto co woli smile
jeżeli chodzi o taka ilośc hektarów to MTZ by był  chyba praktyczniejszy ... i lokalizacja

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

Zgadzam się z PwłemS.64. Czego Łukasz od nas oczekujesz ? To Forum Fortschritta. Liczysz na obiektywizm ? Mam Belarusa 505 BX i 323. Belarus w trójce atlasie hydraulicznym, na łysych oponach chodzi szybciej niż 323 w piątce takiej samej i to na oko dużo swobodniej. Za to 323 cztery przyczepy szóstki pełne ziemniaka ciąga po piachu, po łuku, bez wysiłku, Belarus z jedną potrafi się zakopać. Żeby mieć porównanie, trzeba kupić oba. Piętnaście ha kiedyś obrabiało się trzydziestką, piękne czasy.

30

Ja przy swoim zt300 nic nie robiłem zmieniam tylko na czas olej filtry czyszczę filtr powietrza i maszynka chodzi bez awaryjnie smile a co do hektarów to kiedyś obrabiałem ponad 20 60-tką i też się robiło wink później orki robiłem zetorem 12145 kilka razy 7211  a teraz ciężką robotę robi forszaj ale na wiosnę może będę się przymierzał do czegoś nowego wink

31

Na forsza nie ma co wywalać dużej kasy bo i tak zawsze jest coś do zrobienia, mniej lub więcej, ale nie jeden kupił drogo a wpakował w niego jeszcze raz tyle. Tylko, że to się w tej chwili mija z celem, bo ciągnik tani więc nie mam się co zbytnio nad nim rozczulać. Sam chciałbym żeby wszystkie moje maszyny wyglądały jak nowe ale się po prostu nie da (względy finansowe i czasowe)

32 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-02-13 10:13:12)

ale robicie porównanie.....
jakby  porównywać c 360 i C 385
inna kategoria wagowa !! 3850 - 5650
równie dobrze można pytac co lepsze ogórek czy pomidor?
ktos powie że pomidor a ale pomidora nie da się ukisić........

do tego  wiele MTZ pracuje w Polsce u rolników indywidualnych od nowości czyli rocznie w róznych pracach pracują na 30-40 ha. Uzywają ich właściciele.
A większość 323 300 i 303 to ciągniki które pracowały w DDR PGR  chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć  co to oznacza.  Więc porównywanie awaryjności tych maszyn to pomyłka

Ja uważam że obie maszyny są dobre i atrakcyjne cenowo......

33

wy piszecie o drobnych naprawach po kupnie fortschritta a ja nie mam pojęcia co i jak ho naprawic ponieważ nie miałem z nim doczynienia

34

powtarzam,lokalizacja+ilość ha=MTZ

35 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-02-13 21:39:14)

Za MTZ przemawia też dostępność części i ich cena . Łukasz8468 A nie masz pod ręką jakiegoś by zobaczyć czy Ci pasuje   ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

36

Łukasz, jak weźmiesz starą babę na stan, w miarę zdrową, możesz liczyć na jej emeryturę. Mój znajomy swoją babkę karmił mlekiem, kisielem i jabłkami - wszystko lekkostrawne. Pożyła jeszcze 12 lat. Kupując stary traktor skazujesz się na ciągłe, nieustające wydatki. Większość z nas kupiła forszaje w "ciemno", dla ich niepowtarzalnego uroku. Po to jest to Forum, aby radzić sobie z problemami po kupnie. Najlepszym rozwiązaniem jest poprosić znajomego właściciela Fortschritta o pomoc przy kupnie. Zaoszczędzisz na tym ładne parę złotych.

37

Ja kupując forszaja pierwszy raz widziałem ten ciągnik na oczy kupiłem go i się nie zawiodłem

38

krzychu napisał/a:

Ja kupując forszaja pierwszy raz widziałem ten ciągnik na oczy kupiłem go i się nie zawiodłem

Również się nie zawiodłem. A wybór padł w ciemno. No i kasa wówczas była całkiem spora, a teraz maszynka do doinwestowania jest do wyrwania za 13-15k PLN-ów.

Do Łukasza : ja pracuję kermitem na 18ha, i nie można powiedzieć, że to za duży ciągnik na taki areał. A główne zadania to 3.6m agregat i pług 5 skib. No i transport.
Ale uwierz MTZ-a bym za forsza nie wymienił, i wcale nie jest to tendencja forum. Zwyczajnie jest to kwestia tego, że mój forsz nie miał awarii od początku, gdy go zakupiłem, a było to jakieś 8 lat temu. Natomiast MTZ znajomego odwiedza nas w celu napraw wszelakich co roku, średnio 3 razy. Może to i kwestia tego, że jak się dba, tak się ma. No ale z drugiej strony bez przesady - traktor to nie cukiernica. A porównując kermita i metezeta - cóż, to jak bunkier i lepianka. Ale ten drugi bije forsza zwrotnością. No i części w brut.

39

Helmut napisał/a:
krzychu napisał/a:

Również się nie zawiodłem. A wybór padł w ciemno. No i kasa wówczas była całkiem spora, a teraz maszynka do doinwestowania jest do wyrwania za 13-15k PLN-ów.

Do Łukasza : ja pracuję kermitem na 18ha, i nie można powiedzieć, że to za duży ciągnik na taki areał. A główne zadania to 3.6m agregat i pług 5 skib. No i transport.
Ale uwierz MTZ-a bym za forsza nie wymienił, i wcale nie jest to tendencja forum. Zwyczajnie jest to kwestia tego, że mój forsz nie miał awarii od początku, gdy go zakupiłem, a było to jakieś 8 lat temu. Natomiast MTZ znajomego odwiedza nas w celu napraw wszelakich co roku, średnio 3 razy. Może to i kwestia tego, że jak się dba, tak się ma. No ale z drugiej strony bez przesady - traktor to nie cukiernica. A porównując kermita i metezeta - cóż, to jak bunkier i lepianka. Ale ten drugi bije forsza zwrotnością. No i części w brót.

zgadzam się z tobą wezmę fortschritta ale niema nikogo z moich stron aby pomógł mi w wyborze dzięki za rady i opinie a no i ja będę kupował albo we wrześniu lub w lutym 2013 roku

40

a no i Helmut to coś hodujesz bo ja mam trzodę chlewną