Temat: zima zla....
Moje pytanie jak zabezpieczacie ciagniki (te starsze ) przed mrozem ...
moj mtz stoi w stodole i tak nie pali ... Macie jakies specjalne sposoby ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » zima zla....
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
stodoła to żadne zabezpieczenie - tyle że nie pada. Temperatura w stodole jest raptem kilka stopni wyższa jak na zewnątrz - o ile nie taka sama.
hej
Jak masz MTZ to masz prosty sposób One miały miejsce na grzałkę w bloku. Wsadzasz taką grzejesz i nie powinieneś mieć problemów z paleniem nawet w największe mrozy.
Inny sposób to gorąca woda do chłodnicy.
Ostateczność to samostart w kolektor ssący
Gorąca woda przy minus 25 to jak ciągnik nie zapali to zostanie w bloku
na goroca wode to wpadlem juz dawno,
a co do garazu czy jak tam stodolu wyzej napisalem to do domu go nie wsadze ...
a grzalke sprawdze
stodoła nic nie daje .. jedyna opcja to grzałka lub sprawna świeca płomieniowa. ewentualnie "kot" w kolektor ssący i pali ..
Ty masz kolego podgrzewacz
http://allegro.pl/podgrzewacz-bloku-grz … 93553.html
Ale w blok możesz wsadzić dowolną grzałkę ceny już koło 20 zł
Mój zetor 6 stoi na dworze i jak na razie drugą zimę pali bez żadnych wspomagaczy od strzała , za to 4 przy 0 już ma problemy.
Jak czasami odpalam zt300 to wlewam gorącą wodę zakręci kilka razy i pali
ja 385 to jak poniżej -10 to gorąca woda 2 razy a jak było po -15 i więcej to mam jeszcze prostownik z rozruchem. 360 do -20 pali bez kombinacji, starczy ciepła woda.
Ja jak kiedyś zimą odpalałem zetora 12145 to go 2 razy przelewałem wrzątkiem później nalałem też wrzątku pochodnia do filtra i jakoś zapalił. Ciężkie ursusy i zetory mają to do siebie ,że ciężko palą
ha ha wybudować ogżewany garaż i po sprawie :angel:
Skoro już stoi w stodole to już jest dobrze -wyjmnij akumulatory do ciepłego pomieszczenia i doładuj+ gorąca woda=musi zagdakać
ewentualnie 2 puszki po konserwie z denaturatem pod miske oleju poczekac aż się wypalą i pochodnia w kolektor ssący i gada ..
Taka mała rada,sprawdzić w zbiorniku czy z ropy parafina się nie wytrąciła,(przed tymi mrozami kupiłem paliwo i przy -20 tak sie działo)bo się wyjedzie z garażu i może być wesoło
profilaktycznie każdej zimy leje na każde 20l ropy około 1 l benzyny i uszlachetniacz .. jakoś chodzi ... w paliwo zimowe nie wierzę ..
Bo jest paliwo zimowe i paliwo arktyczne jak nadchodzą duże mrozy ale i tak ta różnica to tylko minus 5 stopni
po dluuuuugiej analizie sprawy doszlem do wniosku ze moze akumulatory odgrywaja duzo role wiec je naladuje :]
a tak wgl jak kogos obchodzi to opony do mtz'a 550 szukam ....
sasiad mnie holowal i wyszedl balon ... opona kupiona za 200zl, 3 miesiace pojedzila
Wczoraj o 16 było lekko ma plusie ale o 18 przyszła straszna mgła i schłodziło się do -7 a dziś od rana -4 i prószy śnieg
Wieczorem -6 , a jak wstałem -4 i świata nie widać na szosie zaspy na 50 cm.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Ciągniki » zima zla....
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo