1

Temat: Płyta obornikowa

Przymierzam się do przeróbki płyty obornikowej i nie wiem jak rozwiązać odprowadzanie gnojówki jak i deszczówki. Poniżej poglądowy rysunek jak by to miało wyglądać.
Płyta będzie ogrodzona murkiem (słupki + płyty betonowe) do wysokości 2-2,5 metra i przy ogrodzeniu posadzę żywopłot poprowadzony do wysokości 3-4 metrów, zobaczy się jeszcze jak będzie rosło. Niestety spad jest w stronę gdzie będzie gromadzony obornik czyli na koniec płyty i zbierająca się gnojówka i deszczówka musi mieć jakiś odpływ do zbiornika który będzie za płytą. Jak odprowadzić to do zbiornika ?? Przy jednej ze ścian rowek przykryty jakąś kratką i za płytą rura do zbiornika ? musiał by być spad na jedną ze ścian. Jakieś pomysł aby nie było stawu przed obornikiem tylko ładnie spływał do zbiornika ?
http://img855.imageshack.us/img855/7221/pytak.jpg

gg 5118068

2 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-02-23 00:08:07)

Odp: Płyta obornikowa

w jednym miejscu to nic nie da. obornik jak zacznie fermentować to się zrobi jak papka i nie przepuści na tyle wody. zrób 3 kratki tak żeby jena tak jak napisałeś, druga w połowie i trzecia na pocz płyty, wtedy kałuże będą mniejsze
http://www.fotoload.pl/123aa27/11bf00402b794870622c78ff110415db15879_min.jpg

przynajmniej ja na swojej bym tak zrobił bo mam tylko jedną kratkę i jest fajnie jak nie ma gnoju....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

3 Ostatnio edytowany przez zorak (2012-02-23 00:12:08)

Muszę znaleźć takie rozwiązanie aby cały czas spływało bo obornik będzie składany w dolnej części płyty i będę dokładał posuwając się w górę a więc jeśli nie zrobię dobrego odprowadzenia to zawsze będę dokładał obornik w kałuży.
Andrew a ja myślałem aby kanał na całej długości był przykryty kratką.

gg 5118068

4 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-02-23 02:25:55)

co dwie głowy to nie jedna :stu: to może działać big_smile tylko zeby ta kratka była dzielona, tak żeby podnieść w jednym np jedno metrowym kawałku i w razie W popchać drutem albo czyms jak słoma wpadnie . Ewentualnie spad w drugą stronę i jedna kratka. Nakładasz normalnie od przedniej ściany a wszystko spływa do tylu, odprowadzenie w bok i do przodu do zbiornika.......   :hmmm:

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

5

Ja mam przez całą płytę kanał odprowadzający szer.jakieś 40 cm i przykryty  grubymi deskami 4-5 cm. w poprzek tak że z czyszczeniem nie ma problemu a gnojówka przesącza się szczelinami .

6

koseś a nie zamula Ci kanału jak masz całą płytę obornika ? u mnie ten problem że wjeżdżam od góry i układam obornik od dołu i posuwam się w górę i z czasem obornik będzie leżał na całej długości płyty i kanału i gnojówka będzie musiała przepłynąć cały kanał pod obornikiem aż do zbiornika - obawiam się o zapchanie. Choć w sumie to kwestia poświęcenia uwagi aby na początku kanału nic słomiastego nie wpadało.

gg 5118068

7 Ostatnio edytowany przez artureekk (2012-02-23 13:23:11)

jesli masz możliwosć to zrób jak radzi andrew z tą rożnicą ze kratkę na całej długość bo słoma każdą dziurę zatka
miałem na myśli jego perwszy pomysł z ryunkiem

8

Jak bym mógł zrobić spad w drugą stronę to bym tak zrobił ale jest to niemożliwe bo musiał bym zupełnie zmienić ukształtowanie terenu co by się wiązało z wybraniem i wywiezieniem setek ton ziemi, zmiany dojazdu do płyty i innych zabudowań.

gg 5118068

9

Muszę przedłużyć płytę o jakieś 6 metrów. Zastanawiam się czy obszalowac i zalać tak jak poprzednią cześć czy użyć takich L'ek i do tego wylać dno ?
http://allegro.pl/plyty-oporowe-elki-ta … 43810.html

10

Myślę że lepiej będzie z tymi L`kami, zawsze to dobry beton i masz przy okazji murek oporowy.