1 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-02-23 23:11:16)

Temat: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

Proszę o podawanie jak przezimowały wasze uprawy, jakie ponieśliście straty i co dalej z tym problemem.  Rozumiem, że dla wielu nie jest to przyjemny temat, dlatego można ponarzekać.

2

Odp: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia

Moje żyto ok zielone z odrobina zgniłej żółci ( puki co)
Pszenica zielona i malutka
U sąsiadów? hmmm różnie przeważnie nie wesoło.  rzepaki jakoś wyglądają dadzą radę
gorzej ze zbożami, niektóre kawałki żyta to takie pasy 2m zgniłej żółci 30cm zielonego i tak na zmianę pszenica podobnie. Nawet na zadbanych doinwestowanych plantacjach  jest problem.
Wiec niektóre odmiany po prostu wypadają.....
Straty to będziemy mogli policzyć jak ruszy wegetacja.
Zima się jeszcze nie skończyła

3

Trochę za wcześnie, wegetacja jeszcze nie ruszyła.

4

Zapoczątkowałem tę dyskusję ponieważ moja pszenica[muszelka]wygląda tragicznie;brązowa,przemarznięta do korzenia a było -25 bez śniegu.Od kilku dni jest + i czarno to widzę a mam tego 38 ha to cały mój byt.Żyta,pszenżyta,nawet jęczmienie i rzepaki wyglądają lepiej.Strach się bać.

5

ja muszelkę miałem zeszłej zimy, przezimowała bez szału. I bardzo prawdopodobne że te nieciekawe pola pszenicy to właśnie muszelka bo w zeszłym roku była bardzo popularna i chwalona. miałeś ubezpieczone?
Jak wyglada nie ciekawie to orz. zasiej choćby owies ( będzie w cenie). Ja w zeszłym roku ratowałem tą podmarznięta pszenicę, szkoda gadać. Na górkach tam gdzie miała gorzej dała 3t a nakłady... szkoda gadać. nie ma co się łudzić....

Weź szpadel wykop przynieś do domu zobacz co się będzie działo ( tak na pocieszenie)
masz jeszcze czas na przygotowanie się do wiosenej akcji. jak nic w domu nie ruszy to bedziesz pewny i nie będziesz chodził po polu i się drapał po głowie. Trzeba działać
I nie załamywać rąk

6

powiem tak  maiałem dziś chwile czasu   bo  się utopiłem na polu i połaziłem  popatrzyłem  rzepaki odmiana california stoi pięknie  ładny zielony i bardzo gruby  więc jest ok . pszenica  bamberka taka sobie Tonacja jest dużo ładniejsza .  muszelka  zielona  a ta co nazwy nie znam  wygląda najlepiej ..  a  powiem ze grzyb  idzie az huczy ...    ziemia jest rozmarznieta na głębokośc około 30 cm  reszta  zamarznięte ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

7

Rzepak- wymarzł bo był zjedzony, albo został zjedzony bo wymarzł. Okaże się za parę dni.
Zboża- szału nie ma, ale najlepiej wygląda pszenica jara (Bryza) wysiana 24.11.2011r w ramach eksperymentu.

8

Dzisiaj na szkoleniu mówił że najgorzej przezimowała właśnie muszelka  ale trzeba ją wykopać i sprawdzić czy odbije .

9

U mnie żyta są w niezłej formie ale gorzej z pszenżytem bardzo małe listki niby zielone ale od góry trochę przyżółkły... może coś z tego będzie a co do pszenicy to w tym roku sieję jarą bo zimową mi 3 lata z rzędu szlak trafił.

10

U mnie najgorzej przezimował jęczmień zimowy chyba będzie do przesiania. Rzepak jest nie najgorszy, pszenica,żyto,pszenżyto wyglądają dobrze bo szybko zostały zasiane. A ubezpieczone to mamy wszystko ale co z tego jak mizerne to jest i tak ci nie pokryją wszystkich strat.

11

jęczmień mimo takiego wyglądu mógł przezimować poczekaj (na szkoleniu wyglądał jak po randapie ale wykładowca mówił że jest ok)

12

Mój sąsiad w zeszłym roku zasiał jęczmień zimowy powschodził ładnie ale po zimie nic nie zostało gołe pole.

13

panowie powiem ciekawostke  jjeczmiona zimowe  w okolicach wygladaja  nie ciekawie ..  a kolega w październiku posiał  jęczmień jary   i wyglada pieknie ... big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

14

Jary przezimowal?U mnie spoldzielnia kilka dobrych lat wstecz posiala przez pomylke pszenice jara zamiast zimowej i wymarzla jeszcze przed koncem roku.

15

jarą można siać ale pod koniec listopada w grudniu.
Znajomy tak sieje, ale w tym roku marnie to widzi...

16

Mozna siać i będzie ale  wiosną o chrona fuginicydami jest bardzo kosztowna

17

PawełS64-  wszedzie jest kiepsko z oziminami  ale czy ty się ubezpieczyłeś od Concordii  z przekory pytam  bo wiem jak cieżko  otrzymac  ubezpieczenie - zawsze COŚ -nie tak

18

W zeszłym roku podobnie wyglądała sytuacja z rzepakami, nawet wrzucałem fotki na forum jak to wyglądało, ale mimo obietnic nikt z tych co znam i rozmawiałem na ten temat, u nas ani w Concordii ani w PZU kasy nie dostał.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

19

Dlatego nic nie ubezpieczam  i na zaoszczędzonych składkach przez kilka lat sporo kasy zaoszczędziłem .

20

u mnie dostali po 900 zł od hektara tak na pocieszenie tongue a ubezpieczony był na wiele więcej smile