Temat: Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia
Proszę o podawanie jak przezimowały wasze uprawy, jakie ponieśliście straty i co dalej z tym problemem. Rozumiem, że dla wielu nie jest to przyjemny temat, dlatego można ponarzekać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Proszę o podawanie jak przezimowały wasze uprawy, jakie ponieśliście straty i co dalej z tym problemem. Rozumiem, że dla wielu nie jest to przyjemny temat, dlatego można ponarzekać.
Moje żyto ok zielone z odrobina zgniłej żółci ( puki co)
Pszenica zielona i malutka
U sąsiadów? hmmm różnie przeważnie nie wesoło. rzepaki jakoś wyglądają dadzą radę
gorzej ze zbożami, niektóre kawałki żyta to takie pasy 2m zgniłej żółci 30cm zielonego i tak na zmianę pszenica podobnie. Nawet na zadbanych doinwestowanych plantacjach jest problem.
Wiec niektóre odmiany po prostu wypadają.....
Straty to będziemy mogli policzyć jak ruszy wegetacja.
Zima się jeszcze nie skończyła
Trochę za wcześnie, wegetacja jeszcze nie ruszyła.
Zapoczątkowałem tę dyskusję ponieważ moja pszenica[muszelka]wygląda tragicznie;brązowa,przemarznięta do korzenia a było -25 bez śniegu.Od kilku dni jest + i czarno to widzę a mam tego 38 ha to cały mój byt.Żyta,pszenżyta,nawet jęczmienie i rzepaki wyglądają lepiej.Strach się bać.
ja muszelkę miałem zeszłej zimy, przezimowała bez szału. I bardzo prawdopodobne że te nieciekawe pola pszenicy to właśnie muszelka bo w zeszłym roku była bardzo popularna i chwalona. miałeś ubezpieczone?
Jak wyglada nie ciekawie to orz. zasiej choćby owies ( będzie w cenie). Ja w zeszłym roku ratowałem tą podmarznięta pszenicę, szkoda gadać. Na górkach tam gdzie miała gorzej dała 3t a nakłady... szkoda gadać. nie ma co się łudzić....
Weź szpadel wykop przynieś do domu zobacz co się będzie działo ( tak na pocieszenie)
masz jeszcze czas na przygotowanie się do wiosenej akcji. jak nic w domu nie ruszy to bedziesz pewny i nie będziesz chodził po polu i się drapał po głowie. Trzeba działać
I nie załamywać rąk
powiem tak maiałem dziś chwile czasu bo się utopiłem na polu i połaziłem popatrzyłem rzepaki odmiana california stoi pięknie ładny zielony i bardzo gruby więc jest ok . pszenica bamberka taka sobie Tonacja jest dużo ładniejsza . muszelka zielona a ta co nazwy nie znam wygląda najlepiej .. a powiem ze grzyb idzie az huczy ... ziemia jest rozmarznieta na głębokośc około 30 cm reszta zamarznięte ..
Rzepak- wymarzł bo był zjedzony, albo został zjedzony bo wymarzł. Okaże się za parę dni.
Zboża- szału nie ma, ale najlepiej wygląda pszenica jara (Bryza) wysiana 24.11.2011r w ramach eksperymentu.
Dzisiaj na szkoleniu mówił że najgorzej przezimowała właśnie muszelka ale trzeba ją wykopać i sprawdzić czy odbije .
U mnie żyta są w niezłej formie ale gorzej z pszenżytem bardzo małe listki niby zielone ale od góry trochę przyżółkły... może coś z tego będzie a co do pszenicy to w tym roku sieję jarą bo zimową mi 3 lata z rzędu szlak trafił.
U mnie najgorzej przezimował jęczmień zimowy chyba będzie do przesiania. Rzepak jest nie najgorszy, pszenica,żyto,pszenżyto wyglądają dobrze bo szybko zostały zasiane. A ubezpieczone to mamy wszystko ale co z tego jak mizerne to jest i tak ci nie pokryją wszystkich strat.
jęczmień mimo takiego wyglądu mógł przezimować poczekaj (na szkoleniu wyglądał jak po randapie ale wykładowca mówił że jest ok)
Mój sąsiad w zeszłym roku zasiał jęczmień zimowy powschodził ładnie ale po zimie nic nie zostało gołe pole.
panowie powiem ciekawostke jjeczmiona zimowe w okolicach wygladaja nie ciekawie .. a kolega w październiku posiał jęczmień jary i wyglada pieknie ...
Jary przezimowal?U mnie spoldzielnia kilka dobrych lat wstecz posiala przez pomylke pszenice jara zamiast zimowej i wymarzla jeszcze przed koncem roku.
jarą można siać ale pod koniec listopada w grudniu.
Znajomy tak sieje, ale w tym roku marnie to widzi...
Mozna siać i będzie ale wiosną o chrona fuginicydami jest bardzo kosztowna
PawełS64- wszedzie jest kiepsko z oziminami ale czy ty się ubezpieczyłeś od Concordii z przekory pytam bo wiem jak cieżko otrzymac ubezpieczenie - zawsze COŚ -nie tak
W zeszłym roku podobnie wyglądała sytuacja z rzepakami, nawet wrzucałem fotki na forum jak to wyglądało, ale mimo obietnic nikt z tych co znam i rozmawiałem na ten temat, u nas ani w Concordii ani w PZU kasy nie dostał.
Dlatego nic nie ubezpieczam i na zaoszczędzonych składkach przez kilka lat sporo kasy zaoszczędziłem .
u mnie dostali po 900 zł od hektara tak na pocieszenie a ubezpieczony był na wiele więcej
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Przezimowanie upraw-straty i ubezpieczenia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo