81

Odp: Podatek gruntowy

traktor napisał/a:

A od czego jest URZĄD - SKARBOWY

Od gnębienia takich jak ty i ja ...

82

Mówiac szczerze zeby nasz durny rząd miał trochę  smykałki  do interesów  co Rydzyk -to nie było by takiego bezrobocia

83

U mnie w gminie stawka podatku w tamtym roku była 66,25 od ha przelizceniwego,
a w tym roku 100 zł od ha przeliczeniowego.

84

Tak rozmyślałem o tych ubezpieczeniach i czegoś nie rozumiem jak wykupię polisę np;od wymarznięcia,powodzi,ulewnego deszczu,gradobicia to wykupuję ją na cały okres wegetacji  rośliny aż do zbioru i stawka jest jedna a czemu zakłady płacą w różnych % w zależności od terminu szkody na przykład wiosną od wymarznięcia 20% a od gradu 80% od kwoty ubezpieczonej ale co to mnie obchodzi kiedy nastąpiła szkoda przecież zapłaciłem pełną stawkę ubezpieczenia od zasiewu aż do zbioru???

85

nadal nie rozumisz tego że  firmy ubezpieczeniowe są po to by brac pieniądze za nic . a nie za to by ci  w racie co wypłacac ??

tak samo jest z samochodem . ubezpieczenie jak płacisz to  według przelicznika i rocznika a jak masz wypadek i do kasaji  to  odejmują ci za wszystko . przebieg .żużycie opon.  wnętrze ,  takie pierdoły znajda że zapłaca ci  jak najmniej się da ...  i tyle ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

86

tomek oficjalnie to jak zbarze czy rzepak nie przeżyje zimy to możesz jeszcze go przesiać i tak na tym polu coś urośnie i zarobisz. Wiosna na rzepak nie dajesz na rzepak nawozów czyli nie wkładasz w niego. A prawda jest taka jak pisał wojtas

Rolnik z powołania:-)

87

Wiecej o ubezpieczeniach w Hyde Park strona  uprawy straty ubezpieczenia

88

Jeszcze jedno w trące .Pajej ale co kogo obchodzi że jak wymarznie to wiosną coś zasiejesz przecież kupujesz polisę na cały okres wegetacji a nie do wiosny.Tyle samo zapłaciłem na wymarznięcia jak i na gradobicie.

89

Tomek nie można wykupić polisy na coś co nie istnieje. Umowę zawierasz gdy masz już zasiane,ewentualne odszkodowanie dostajesz za faktyczny stan posiadania.Takie rozwiązanie ma decydujący wpływ na wysokość składki która jest stosunkowo niska a do tego sam decydujesz jaką  wyniesie kwotę.

90

Nie wiem jak w innych rejonach  ale na Dolnym Ślasku  zostały powłane  Gminne Komisje ; ds;  oszacowania strat ws ;wymrożen  zbóż i rzepaku   Po  uznaniu strat  - kredyt  kleskowy  umorzenie podatku

91 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2012-03-25 10:39:56)

W gminie Śrem też wnioski,szacowanie itp.ale czy coś dadzą?????.Ja nie zapłaciłem raty podatku i złożyłem wniosek o umorzenie płatności.Dodam tylko że z 55 ha pszenicy i pszenżyta nie zostało nic.Obecnie przesiewam kwalifikatem pola nadające się pod pszenicę jarą ,słabsze grunty pozostawiam na ugór [15 ha].W mojej okolicy ugory to nienormalność przy cenie gruntu 40 tyś i więcej ,ale taka konieczność.Ogólnie to ocalało w okolicy ok. 10% upraw.To obraz klęski i rozpaczy a media i politycy milczą.KRUS,paliwo,materiał siewny,nawozy,podatki ostro w górę a dopłaty w dół.Myślę że przed EURO 2012 czekają nas jeszcze inne IGRZYSKA na barykadach.

92

Posiej chociaż gorczycę tanio materiał do siania bo nie wiele go trzeba a szkoda żeby pole darmo stało. Coś tam przecież urośnie.

93

Jesienią opryskałem glinem dlatego tylko pszenica.

94

To te ugory zasiej  jarką z kombajnu -szkoda pola  bo ta banda niema litości   że Ty masz biedę ; tylko płac albo  płacz  popieraj protest  w Bydgoszczy  oni  oto walczą!!!!!

95

Ciekawe jak głęboko taki oprysk wchodzi w ziemię. Jakby spróbować głębiej przyorać i coś tańszego....... ? albo faktycznie posiać jarą i chociaż najmniejszą linią oporu z nawozami i odżywkami. Chociaż koszt jesiennych zabiegów żeby się zwrócił.

96

Panowie zmienić wątek, bo jak wrócę od prosiaków to wszystko wypier... czyszczę

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

97

Dzisiaj dostałem informację  że też wchodzi  w rachubę  składka KRUS-   ale czy tak będzie  okaże  się za niedługo

98

jarką nie da rady bo taka z silosu po kombajnie teraz kosztuje 1600 zł a to by był podatek od głupoty[tak panie moderator tu wciąż o podatkach].Co do Bydgoszczy to ich popieram i jak wytrzymają aż posieję to kto wie czy ich nie zasilę.

99

Gmina Świdica - umaża 1 rate podatku  dla tych co nie zaplacili ?- a ci co zaplacili   płacic musza ? - paranoja ? i tak jest w calej Polsce ?  Doplata jest w kwocie 100zł obojetne  czy  material  siewny  od rolnika  czy z CN - wszystko  zalatwia sie w ARiMR- odziały terenowe  informacja !

100

Co panowie rolnicy  myślicie o tym że rzad  chce wprowadzic  podatek obrotowy w 2014r w miejsce obecnego - czy będzie lepszy czy gorszy oto jest pytanie ?- a jakie  jest wasze zdanie!