Odp: Pompa
Uszczelnienie obiegu wysokiego ciśnienia musi być pewne.Podkładkę miedzianą użyłbym w miejscu połączenia wyjścia ruskiej pompy z dorobionym kołnierzem (flanszą).W kołnierzu dorobionym wytoczyłbym gniazdo troszkę płytsze niż grubość podkładki, tak,żeby po skręceniu czterema śrubami podkładka nieco się splaszczyła i stanowiła pewne uszczelnienie. Zresztą takie rozwiązanie to żadna nowość. Można byłoby uszczelniać inaczej , np.wytoczyć rowek pod gumowy o-ring tak jak połączone są sekcje rozdzielacza, ale wydaje mi się , że podkładka miedziana jest rozwiązaniem bardziej pewnym.
Łożysko w płycie musi być, ponieważ wałek musi być w dwóch miejscach podparty. Zresztą tam jest tak mało miejsca, że nigdzie indziej takiego łożyska nie wsadzisz.W płycie wytaczasz gniazdo na łożyskoi zabezpieczasz je,żeby nie wypadało pierścieniem segera rozprężnym umieszczonym w rowku.
Mam wrażenie, że moje pomysły to żadna nowość. W inżynierii istnieje ileś tam rozwiązań technicznych, a następnie po prostu powtarzają się one. To coś w stylu deja vu. Ma się wrażenie, że to już gdzieś było.