Odp: Dyskusje czasowe.
Marek masz racje,w moich okolicach jest to samo dzierżawa to tylko bez papieru. A ceny to w większość nabijają ci co chcą uciec z ZUSu do KRUSu.
E-516 na części.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dyskusje czasowe.
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 77 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Marek masz racje,w moich okolicach jest to samo dzierżawa to tylko bez papieru. A ceny to w większość nabijają ci co chcą uciec z ZUSu do KRUSu.
marek masz jak najbardziej rację, gdyby tak się stało to każdy miałby równe szase, czyli zachodni farmerzy byliby bez szans, a tak mamy chore ceny ziemi, płodów rolnych, a duża część dopłat trafia nie do rolnika ale do właściciela który nawet Ku*****a nie wie gdzie ta ziemia jest.
MAREKPE już od samego początku to mówiłem ale nikt nie słuchał.
Dobrze piszecie ale chyba sami w to nie wierzycie nam zabiorą dopłaty ale starej 15 to się nie odważą tam rolnicy są zrzeszeni i mają silne organizacje reprezentujące ich interesy a u nas to jeden chłop patrzy jak drugiemu do kopać.
No mogło by być ciekawie bez....
No i gdzie ta równość do jasnej cho..y ! Jak obcinają to wszystkim państwom a nie tylko nowym ! HWD Brukselce !
Na pewno było by ciekawie bez dopłat :satan: Ciekawie jak stara "15" by sobie poradziła :satan: ?
Możemy sobie Tylko pojęczeć a prawda jest taka że do póki wszyscy ale to wszyscy bez wyjatku rolnicy nie będą członkami związków zawodowych których nie powinno być więcej niż trzy do póty Rząd będzie robił co mu się w tych chorych strukturach urodzi !!!!!!
Jak od dawna na tym forum pisałem że dopłaty krzywdzą rolnictwo bo powodują chore ceny wszystkiego to na forum pisaliście że się nie znam, że jakie to dobrodziejstwo i rzeka pieniędzy płynie z brukseli na wieś. Po paru latach oczy się otwierają?
Do puki nie nie było dopłat to ceny nawozu oprysku paliwa i innych środków do produkcji były normalne a teraz. Jak chłop ma trochę grosza to trzeba mu to zabrać bo niby dlaczego ma mieć te pieniądze.
Najlepsze będzie jak dopłaty zabiorą a ceny środków do produkcji ciekawe czy spadną czy zostaną na tym samym poziomie ?
kumpel pług ostatnio kupował. 4 skibowy zagonowy kverneland Ab100 dał 25 tys, a następnego dnia skoczyło na 27.5 a obrotówki w górę o ok 6 tys. Trochę zaczęli brać to zaraz do góry...
No właśnie nie łudźcie się że jeśli by dopłat nie było to paliwo było by tańsze .Przemysł i ogólnie transport dopłat nie ma i co ma tą samą cenę na stacji ,a my mamy jeszcze dodatkowo zwrot części akcyzy a nadal narzekamy .Z kolei cena azotu jest ściśle powiązana z ceną gazu a i koszty pracownicze wzrosły w Anwilu czy Puławach w porównaniu do czasów z przed wejścia do unii , i dlatego dopłaty jeszcze przez jakiś czas będą .
A ja tylko przypomnę przed unią litr paliwa kosztował coś 1,4 zeta a za jednego tucznika woziłem jedną tonę saletry - i wychodzi na to że robimy na tę całą unijną demokrację .
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=595&p=1
Wstawiłem linka, bo widzę ranking kto był pierwszy w temacie olania dopłat. Wcześniej moja teza miała niewielu zwolenników.
Do PawłaS.64.
Rozumiem, że jak wszyscy kradną to ja też, jak wszyscy szczą do zlewu to ja też, itd. Człowiek to zwierze stadne, ale bez przesady. Od czego jest mózg ? Organizacje rolnicze. Jacy rolnicy takie organizacje. Kto ma za nas się zorganizować, kosmici ? Przecież to z naszych szeregów wywodzą się lobbyści PSL, pytanie za czym lobbują ? Kto ich wybrał i czy był ktoś lepszy do wybrania ? Marsjanie nie kandydują, Kaczor Donald też, a szkoda. Nasze dzieci już chodzą w portkach po sobie i to od lat, a my pracujemy klamotami z odzysku. Nie znam ani jednego właściciela Fortschritta, który by kupił go nowego. Oczywiście zawsze może być jeszcze gorzej, co nie znaczy że teraz jest dobrze. W "kupie" jest tylko cieplej, o czym każdy robak wie.
Przecież traktują nas jak 5 koło u wozu.. Zgodzodzę się że niektórym dopłaty nie są potrzebne ,ale jest to duży zastrzyk pięniędzy w polską wieś .Niekture gospodarstwa już by leżały do góry kołami.Przy takich cenach paliw środków ochrony i części do tego dodać klęskę urodzaju lub nie to nawet ci najwięksi po paru latach gospodarowania przeplatali by uszami .Chyba że kilo żywca by kosztowało bóg wie ile ,a tona zboża jeszcze więcej.Nawet ci z zachodu by popadali .Przecierz tyle lat brali kasę to całe gospodarstwa sobie zmodernizowali i jest fajnie .Jakby im zabrać dofinansowanie to też by cienko przędli .Ja uważam że dają nam tą kasę bo rolnictwo jest nie rętowne i trzeba go wspierać. Bo żręć każdy coś musi a jakby kilo zwyczajnej kosztowało w sklepie 30 zł to dopiero by się działo. Bo Polak głodny to zły.
Właśnie ostatnie zdanie jest bardzo mądre. Ale z drugiej strony to nie chodzi o to czy zwyczajna będzie kosztowac 30zł czy 2zł. Chodzi o to czy stać kogoś kupić. Powiedzmy ktoś zarabia 4tys ale połowe oddaje w rożnego rodzaju podatkach (niektórzy twierdzą że nawet 80% naszych pieniędzy musimy oddać) więc zostaje 2 tys. Z tego trzeba się ubrać, najeść od czasu do czasu wypić piwo i w razie choroby lekarzowi dac w łapę. Zwyczajna teraz nie może kosztować 30zł/kg bo ludzie byliby mocno wk....nieni i wyszliby na ulice. Rząd się boi tego i woli z podatków "dać" rolnikom dopłaty żeby poczuli że ktoś o nich pamięta. Ale jakby pier**l całą budżetówke na bruk i z podatków utrzymać wojsko i policje plus troche jakiś palantów w gminie to okaże się że starczy podatek 5-10% i z pensji 4 tys zostaje 3800 i wtedy można kupić zwyczajną po 40zł/kg leczyć się prywatnie i kupować benzyne po 7zł ale wtedy armia urzędników musi się wziac do roboty a rolnik nie dostaje dopłat i ma poczucie że ktoś o nim zapomniał pomimo tego że może sprzedać drożej bo ludzi stać drożej kupić.
No i wywalić tych wszystkich biurokratów , bo i po co te wszystkie
bzdurne przepisy wymyślane przez naszych gryzipiórków którzy podcierają dupę unii .
Ja juz pisałem na którejś stronie że przyczyną naszych kłopotów jest to że nie jesteśmy zorganizowani Nadmieniam że że bylem na szkoleniach w Niemczech tam 100% rolników jest w związkach Mają tez posłów w Bundestagu gdzie ich wspierają i wybieraja -i rozliczają lobby rolnicze w Bundestagu jest tak silne że Merkel musi sie z rolnikami liczyć Teraz wiecie dlaczego mają paliwa rolnicze takie dopłaty do 1 ha tam kazdy sieje materiałem kwalifikowanym profesjonalym doradztwem - bo sa bogaci -a czemu bogaci ? BO są zorganizowani I tego musimy się nauczyć od niemców
1
b
Tyle że u nas inna mentalność - człowiek człowiekowi wilkiem , tego nauczyła nas komuna a sąsiad nawet najlepszy mówi - ja życzę drugiemu jak najlepiej - jeśli mnie zdechnie krowa to drugiemu niech zdechną dwie , owszem paliwo , materiał siewny to piękna sprawa , nasz słabość to - ze nie ma nikogo kto by nas poprowadził ......
bo tam jeden drugiemu pomoże a u nas to zaraz ktoś by chciał na drugiej osobie zarobić albo ją sprzedać...
Strony Poprzednia 1 … 22 23 24 25 26 … 77 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Dyskusje czasowe.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo