Może tym razem powiem krótko, ja w tej grupie kwestującej jestem kierowcą ciągnika z przyczepą, na którą braciszkowie znoszą i ładują wory z pyrami, zbożem i innymi towarami, jeździmy po okolicznych wioskach naszej parafii, kwesta trwa trzy dni, raz w roku, Ojciec Gwardian oczywiście wynagradza mnie za to finansowo, mogę powiedzieć, że nie źle, bo za te trzy dni dostaję tyle co moja żonka za cały miesiąc roboty, a z resztą co będę się krył, mam na rękę 1500 zł i codzienne wstawiennictwo u Stwórcy za sprawą modlitwy Klasztoru. Poza tym chciałbym ci powiedzieć, że te "nygusy" borykają się z codziennymi kłopotami wcale nie mniejszymi jak nasze, też prowadzą (ale nie u nas) gospodarstwo kilkudziesięcio hektarowe, chodują krowy, żeby mieć mleko, chodują ponad setke świń, ze swoimi maciorami, wywalają gnoje z obór i chlewni, cielą krowy, prosza maciory, mieszaja pasze dla świń, uprawiaja te hektary własnymi ciagnikami i maszynami, koszą zboże własnym kombajnem, robią to wszystko, aby utrzymać kilka okolicznych domów samotnej matki, domów dziecka, przedszkoli, hospicjów, domów opieki nad chorymi, itd, o co bym poprosił, nie odmówią mi, nawet jeśli chodziłoby o prace fizyczne w polu, czy przy zwierzętach, mam w nich poważne oparcie duchowe i nie tylko, poza tym w naszym klasztorze co dziennie wydawają kilka set bochenków chleba najuboższym, a w okresie zimy także gorące posiłki, żywnośc, dary z za granicy, oraz to co zebrali podczas kwesty (cukier, mąke, herbate, itd).
Miało byc krótko, ale jakoś nie dało rady, powiem ci, że nauczyłem od nich dzielić sie z innymi, nie tylko darami serca, ale także materialnie, jakoś sumienie nie pozwala mi spokojnie patrzeć szczególnie na biedne dzieci z biednych rodzin, toteż dzięki udzielaniu się dla szkoły i kościoła mogę wspomóc niejednokrotnie uboższych ode mnie i to całkiem anonimowo i bezinteresownie, bo to jest to samo, jak już powiedziałem, że dar serca wraca z dziesięciokrotną mocą, toteż tak samo darowana złotówka wraca dziesięciokroć wartościowsza.
A jeśli chcecie zobaczyć jak wygląda kwesta, to mam kilka fotek, jak znajde, zeskanuje i tu wstawie.
tel: 605107385 czynny non stopZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta