Odp: Rzepak
Po plusie za pomoc "+":)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Po plusie za pomoc "+":)
Kurcze u nie co dzień mniej go,ciekawe ile zostanie???
U mnie też go z dnia na dzień niszczy ale obawiam się ze zostanie dużo, spryskam i z głowy będę miał ten jęczmień i od razu tym zabiegiem wytłuke inne chwaściory .
a nie pryskałes na jesień na samosiewy ?? co do wykoszenia jeczmienia . to targa w dawce 0.2l na ha wystarcza na samosiewy . przetestowałem .. a jeżeli chodzi też o perz to już dawka wysoka ... musi byc
Pryskałem tylko po siewie fuego+protector
koledzy pytam ponownie w jakiej fazie rzepaku pryska sie na grzyba wiosną? i jaki środek polecacie? i jeszcze jedno chowaczy kiedy mam sie spodziewać???
Pajej, a może zgłębisz info z tej stronki http://rzepak.uprawy.info/ Może warto.
Pejej z tego co pisze na tej stronce chowacza masz zacząć się spodziewać gdy temperatura gleby będzie wyższa niż 4 stopnie , a masowe przyjście przy temperaturze 12 stopni.
Pan chowacz jest bardzo wybredny jeżeli chodzi o pogodę i pierwszy nalot, a mianowicie są potrzebne spełnione 3 warunki przez 3 dni pod rząd. A o to i warunki : po pierwsze primo TEMP. W CIĄGU DNIA MUSI PRZEKROCZYĆ MAGICZNY PRÓG 10,5 ST. C po drugie primo MUSI BYĆ CO NAJMNIEJ 3 GODZINY PEŁNEGO USŁONECZNIENIA po trzecie primo ŚREDNIA DOBOWA TEMP. MUSI BYĆ POWYŻEJ 9 st. C (czyli noce muszą być ciepłe) . ja dzisiaj rozłożyłem zółte naczynka i będę obserwował....
http://rzepak.uprawy.info/component/pol … -szkodniki :nooo:
zobaczcie Panowie jak koncerny nakręcają rolników i wciskają kit na temat słodyszka..... opinia rolników została tak z manipulowana ,że za największego wroga uważa sie słodyszka :stu:
Tym się nie sugeruj, bo nie wiadomo kto głosował. U nas, na przykład straszny pogrom w rzepakach robią ślimaki.
ale gro osób uważa słodyszka za szkodnika nr 1 i wszyscy go zwalczają jak tylko się zjawi..........
Mi w tamtym roku ślimaki wmłóciły 3ha rzepaku. Wcześniej nie było z nimi problemu. Już ładnie sobie powychodził z ziemi wiec myślę będzie ok nie jeździłem i nie zagladałem na rzepak , kilka tygodni później patrze a na polu czystki : ? zdążyłem po nim jeszcze zasiać pszenice .
ale gro osób uważa słodyszka za szkodnika nr 1 i wszyscy go zwalczają jak tylko się zjawi...
W czasie kwitnienia zapyla rzepak
to o chowaczu juz wiem trochę dzieki wielkie teraz jeszcze pomóżcie czym prysnąć na grzyba i kiedy (jesienią był tebukonazol)
ale gro osób uważa słodyszka za szkodnika nr 1 i wszyscy go zwalczają jak tylko się zjawi...
no własnie a uszkadza tylko pylniki bo słupka nie rusza, to że rzepak zrzuca łuszczyny to jest jego fizjologia bo produkuje nadmiar , a później w zależności od tego jak jest odżywiony zostawia sobie tyle żeby dał rade wykształcić.
co do grzyba to ja na jesień dawałem Toprex 0.3 l na ha a teraz będę poprawiał tym samym tylko 0.5 l na ha. później dopiero na zgniliznę twardzikową i ew szarą pleśń.... ( te dwa grzybki razem potrafią wszamać ok 70% plonu) :wow:
Piotrfire napisał/a:ale gro osób uważa słodyszka za szkodnika nr 1 i wszyscy go zwalczają jak tylko się zjawi...
no własnie a uszkadza tylko pylniki bo słupka nie rusza, to że rzepak zrzuca łuszczyny to jest jego fizjologia bo produkuje nadmiar , a później w zależności od tego jak jest odżywiony zostawia sobie tyle żeby dał rade wykształcić.
co do grzyba to ja na jesień dawałem Toprex 0.3 l na ha a teraz będę poprawiał tym samym tylko 0.5 l na ha. później dopiero na zgniliznę twardzikową i ew szarą pleśń.... ( te dwa grzybki razem potrafią wszamać ok 70% plonu) :wow:
Jak ocenisz tego Toprexa? Wart kasy?
no to tak, mam jeden kawałek na którym jest 4 ha w jednym łanie rzepaku. toprexem potraktowałem tylko 3 ha i ma sie to tak: różnica widoczna gołym okiem, po zabiegu rzepaczek mocno osadzony w ziemi( trzeba palcami ziemie rozgarnąć żeby za szyjkę złapać) lepiej przezimował i trochę mniej suchych liści od suchej zgnilizny. Będę sprawdzał pułapki to zrobię foto
to jest stare zdjęcie z 3 stycznia tej części co była pryskana, widać mocno osadzone rozety a fioletowy bo w tych miejscach jest słabsza ziemia i widoczny niedobór
dobra panowie .. zastanawiam się czy nie wjechac z opryskiwaczem i nie popryskac go w sobote odrzywką +grzyb ... pogoda ma się pięknie.. jest juz ponad tydzień po nawozie .. i myslę nad tym i to ostro .. bo zazielenił sie i to bardzo ...
Jak się ładnie zieleni to atakuj , u mnie słabo rusza bo nocami sa przymrozki.
Ja pierwsze odżywki rzucę z środkiem na chowacza. I to mam pewne wątpliwości, bo rzepak tylko w środku się zieleni, reszta uschnięta. Trochę mało powierzchni zielonej....
Pułapku już wystawione. Przez weekend pewnie będą pierwsze naloty i po niedzieli trzeba będzie walczyć z dziadem....
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 149 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Oleiste » Rzepak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo