201

Odp: Rzepak

Może to was rozbawi ale powiedzcie mi jak rozstawić te pułapki , mam 8 ha w jednym kawałku więc ile rozstawić pułapek i czy te naczynie czymś sie smaruje? Rzepak mam pierwszy raz wiec z tąd te głupie pytania.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

202

U mnie rzepak pięknie przezimował, tylko jak śnieg stopniał to walnął przymrozek -10 i tak jakby porozsadzało niektóre korzonki. Teraz niby się ratuje, dużo przysycha i słabo coś rusza, do tego mało się zieleni.

203

pawelg napisał/a:

Może to was rozbawi ale powiedzcie mi jak rozstawić te pułapki , mam 8 ha w jednym kawałku więc ile rozstawić pułapek i czy te naczynie czymś sie smaruje? Rzepak mam pierwszy raz wiec z tąd te głupie pytania.

żółta miska plastykowa do połowy wypełniona wodą z małym dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Na takim polu jak Twoje to rozstawiłbym dwie miski - na początku i na końcu pola.

204

Dzięki , dziś rozstawie i +.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

205

Koledzy wybaczcie za upierdliwość ale pierwszy raz sieję rzepak i mało wiem. Chciałbym sie dowiedzieć kiedy pryskać na grzyba w literaturze pisza w momencie wzrostu pedu głównego a ja nie wiem kiedy to w praktyce jest. POMOCY

Rolnik z powołania:-)

206 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-03-16 00:39:30)

byłem i utopił się dop jeden chowacz i parę pszczółek.
http://img703.imageshack.us/img703/1751/zdjcie3722.jpg
By xandrew89 at 2012-03-15
to foto rzepaku po toprexie
http://img811.imageshack.us/img811/686/zdjcie3718.jpg
i to
http://img24.imageshack.us/img24/8114/zdjcie3721.jpg

a to już bez
http://img844.imageshack.us/img844/9518/zdjcie3727.jpg
a na tym na lewo toprex na prawo jego brak
http://img851.imageshack.us/img851/3803/zdjcie3752.jpg

co do pułapek to na jeden duży kawałek max 3 i ważne jest miejsce!!!!!! 20 metrów od brzegu przy którym jest trawa rów albo las, bo stamtąd będzie nalatywał !!!! dlaczego 20 ? bo jak dasz bliżej to prędzej wpadną chowacze bo będzie blisko i jakieś słabsze i słabo pobudzone osobniki powpadają, a jak wtedy opryskasz to będzie to za szybko bo nalot właściwy nastąpi np w następny dzień, jak dasz dalej to odwrotnie będzie za późno.....

moment wydłużenia pędu to jak zacznie rosnąć ku górze, czyli za jakieś 2 tyg może.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

207

Anderew ładny rzepak u nas strasznie wygladaja wszyscy nawozy posiali i czekja

208

Pejaj - jeszcze czas. Pierwszy zabieg fingicydowy wiosenny robię razem z zabiegiem na słodyszka. Poza tym jeżeli planujesz dać tebukonazol to musi być ciepła - ok 12 stopni średnia dobowa. Jeszcze ze dwa tyg trzeba poczekać - przynajmniej u mnie.

209

Wielkie dzięki chłopaki. to już wiem to co mnie interesuje jak zanjde czas to dziś wystawie pułapki jak mnie to po niedzieli. u mnie sa jeszcze przymrozki więc nie ma co się spieszyc

Rolnik z powołania:-)

210 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2012-03-16 18:33:42)

Andrew wielkie thx masz + widać że to co mówią to jednak nie aż taka ściema.
Twój to wygląda że coś z niego będzie bo u nas to ciężko to wygląda.

211

nie  pamiętam kiedy miałem taki rzepak po zimie ale dawno temu sad

212

Panowie rozstawiłem pułapki wczoraj poszedłem sprawdzić i okazało się że jest dużo a nawet bardzo dużo natopionych chowaczy czterozebnych nie liczyłem ale z 50 w naczyniu , przed wczoraj nie było , i teraz pytanie już pryskać? rośliny dopiero ruszają , duża część młodych lisci jest przykryta starymi suchymi liśćmi i boję się że oprysk nie dotrze o wszystkich roślin. Chłopy pomóżta co robić?

213

Witam panowie! podłączam się do kolegi wyżej. właśnie wróciłem z pola i faktycznie jest ich  dużo znalazłem nawet kilka sztuk słodyszka. i tu jest dylemat bo od jutra już ma się niby ochłodzić.  jakie są wasze opinie? pryskać czy czekać?

214

eee tam ja dziś oglądałem rzepak szwagra u nas szkodniki albo zdechną albo zmienią menu...

215

Naloty są. Mam taki sam dylemat jak koledzy wyżej. Dziś pójdzie tylko sam pyretroid - jak pogoda pozwoli. Jak nabuduje trochę masy zielonej to dostanie kompot z nawozami i odżywkami.

216 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2012-03-19 10:56:44)

Z tego co u nas widać to dobrze przezimował Monolit.

217

No i ja właśnie mam Monolita.

218 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2012-03-20 11:19:38)

u mnie nalot chowacza był w niedzielę przed południem, pojemniki czarne od robactwa, potraktowałem je sherpa + ekosol`em dla rzepaku. wieczorem wstawie jakieś obrazowe foto. moje odmiany to california i casoar

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

219

http://www.youtube.com/watch?v=GSknor_T … re=mh_lolz

mój  rzepak wygląda  tak ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

220

No nie zły . Ściągawka z biegów  przy kierownicy smile

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "