21

Odp: elektrozawory do opryskiwacza

pewnie stary termit tam na wirówkach były takie ciśnienia

22

Wojtas to chyba chodzi o opryskiwacz starego typu z dyszami wirowymi(chyba), jak kiedyś taki mielismy to ciśnienie musiało być ok 20-25 bar o ile dobrze pamiętam

23

dobra wracając do elektrozaworów big_smile
  udało mi sie dzis jeden przerobic z 230V na 12  znaczy sie dopasowałem cewke od  elektrozaworu od gazu   w samochodzie  jak zrobie to pokaże  teraz musze tylko jeszcze 2 cewki załatwic  i powoli zacząc składac smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

24

Witam tak koledzy chodzi o opryskiwacz z dyszami wirowymi i na takim ciśnieniu pracuję.Powiedzcie mi czy po wymianie na dysze płasko strumieniowe wystarczy zmniejszyć ciśnienie czy coś jeszcze?

25 Ostatnio edytowany przez wojtas (2010-04-29 22:15:00)

do płasko strumieniowych  musisz zmniejszyc ciśnienie do  rzędu 2.5-3atm może  wiekszego żalezy czym będziesz pryskał i ile chcesz wydatku wody na hektar

znaczy  sie tak  z tymi  elektrozaworami od  praliki  niestety niewypał ...  znaczy sie tak po przerobieniu  ich na 12V    na sucho włączały sie i wyłaczały ale jeden  problem którego nie przewidziałem to to że przy ciśnieniu rzędu 2.5 atm się wyłączały   czyli niewypał ...

musze szukac kolejne elektrozawory

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

26

w wodociągach masz ok 4 atm i chodzą w pralce to co je boli?

27

Cewki może masz za słabe, jedź do gazownika i kup mocniejsze, albo do jakiegoś mądrzejszego sklepu elektrycznego.

28

może i za słabe cewki ... te co miałem miały 11W   jak by miały tak ze 20W to może i by dawały rady

29

PAnowie pytanie z innej beczki ..

zauwazyłęm  w dużych  opryskiwaczach  które nie posiadaja elektroniki ..  zamykanie  zaworu rozdzielacza  jest poprzez linkę ...   gdzie taki zawór moge dostac lub ten mechanizm ..  bo pryskając większym ciągnikiem jest  dośc uciążliwe zamykanie zaworu  który jest jednak trochę oddalony od kabiny ..

30 Ostatnio edytowany przez krzychu (2012-03-18 12:28:35)

też bym se coś takie zrobił bo z 60-tki se sięgnę ręką ale jak pryskam ścierniska forszajem to muszę wyłazić z kabiny.

31

Poszukaj jakiś wycinak do kiszonki na części, tam są takie linki, dopasuj je do rozdzielacza i gotowe bo nowe to duży koszt .

32

Ja mam fajne rozwiazanie cały zawór sterujacy jest przenosny i wklada sie go do kabiny i mozesz wyłączac i włączać co chcesz

Rolnik z powołania:-)

33

Ale  to jest oryginał czy sam go  robiłeś

34

tak ale upierdliwe jest wnoszenie wraz z węzami do kabiny ciągnika ..  jak dla mnie ....   więc lepiej  wsadzic linkę z rączką do kabiny  moim zdaniem ...  a że mam 3 kawałki z klina więc żadko kiedy wyłączam  poszczególne sekcje ..
dlatego szukam jakiejś alternatywy ..

35

Wojtas, a nie pomyślałeś że nieopłacalne jest takie kombinowanie, wyłącz wałek na uwrociach i po kłopocie wink Chociaż od kiedy ja mam ciągany opryskiwacz to  sam wyłączam zaworem, tylko że dostaje z kabiny bez problemu. I rozdzielacz jest na zaczepie skrętnym. A jaki masz opryskiwacz to może coś innego wymyślimy smile

36

Może któryś by się nadał http://allegro.pl/elektrozawor-do-ciecz … 52694.html   http://allegro.pl/elektrozawor-nagrzewn … 74429.html    http://allegro.pl/elektrozawor-12v-i2204718826.html

37

ten pierwszy jest na prąd stały więc odpada

38

A w ciągniku to jaki masz???

39

Przepraszam, mój błąd big_smile ac czyli prąd zmienny, więc odpada