61

Odp: Młody rolnik

ja tam w mętnej wodzie ryb nie łowie bo wtedy śmierdzą a co do gospodary to nie warti inwestować w nic poza ziemią najpierw kup ziemie a potem myśl o sprzęcie mój znajomek zrobił inaczej jak pojawiła się pomoc unijna nakupował sprzętu ile wlezie teraz pospłacał i chciał dokupić ziemi ale za jakie pieniądze w brode sobie pluje że nie postąpił odwrotnie mógł kupić ziemie a potem sprzęt fakt przez kilka lat miałby ciężko i do nocy by obrabiał ale dał by radę mój teść kiedyś miał dzierżawe 10ha kiepskiej ziemi i podołał tylko ciapem razem 15 ha gliny i 10 piachu potem mimo że mógł nie wykupił dzierżawy bo jak stwierdził nie miał sprzętu to było jakieś 25lat do tyłu do teraz żałuje ... przemyślcie w ziemię zawsze warto zainwestować w najgorszym przypadku sprzeda to co kupił ale już zawsze z zyskiem bo ziema nie taniała i nie stanieje zawsze podejdzie do góry

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

62

Piotrfire napisał/a:

Pamiętajcie że dzisiejsze dopłaty to tylko 60% unijnych (kiedyś dorownamy) a cena ziemi nigdy nie spadnie w unii jest 10 krotnie większa. W zeszłym roku moja jedna działka była warta 12 tys złotych , dzisiaj dają za nią 150 tys. i cena nadal rośnie. Moj kolega od pewnego czasu kupuje działki kilku arowe od rolników i jest w stanie w ciągu roku na tym zarobić ok 40 -50 tys. to daje do myślenia.

60% mamy nie dopłat unijnych tylko Polskiego limitu, wiem że są rejony Niemiec gdzie plon referencyjny jest 8,5 tony, wtedy nasze 100% będzie i tak tylko 35% dopłat tamtejszych.

Nieprawdą jest że ceny ziemi w UE są 10 razy wyższe, chyba że porównujesz rzeczy nieporównywalne czyli ziemię pod budownictwo i ziemię rolną. Wokół miast cena ziemi nie ma związku z produkcją rolną, a dotyczy to szczególnie krajów gęściej zaludnionych - a takich w Europie jest większość. Na stronie MinRol są średnie ceny z wszystkich krajów UE i Polska wcale tam nie odstaje, Szwecja ma ceny podobne a nawet niższe, pewnie wpływ klimatu.Chyba na PPR zostawiłem gdzieś linka do tego.

Ze dwa lata temu widziałem żyto uprawiane w Warszawie obok lasu Kabackiego i to od strony Natolina, czy cena tamtej ziemi ma związek z rolnictwem, a do średniej będzie liczona.
Trzeba też zwrócić uwagę na klimat który w np. takiej Holandii umożliwia uzyskiwanie o wiele większych plonów przy tej samej jakości ziemi co w Polsce.

http://img329.imageshack.us/img329/8698/thumbzsrepz2.jpg

63

kobi napisał/a:

Trzeba też zwrócić uwagę na klimat który w np. takiej Holandii umożliwia uzyskiwanie o wiele większych plonów przy tej samej jakości ziemi co w Polsce.

właśnie a dopłaty mają jeszcze większe :nooo: kiedy one się zrównają :nie_wiem: kiedyś było coś o 10 czy 12 latach ile w tym prawdy pewnie nie wiele :uuuu:

64

Trzeba jeszcze pamiętać, że oni mają o wiele niższe koszty produkcji, choćby paliwo rolnicze, dopłaty do produkcji towarów na export, nie mówiąc już o wielkości dopłat bezpośrednich i innych funduszach, więc gdzie nam do nich, chłopaki, to zupełnie inny świat, inne realia, my w porównaniu z nimi to trzeci świat :uuuu:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

65

a i tak się utrzymujemy big_smile

66

karlos napisał/a:

właśnie a dopłaty mają jeszcze większe :nooo: kiedy one się zrównają :nie_wiem: kiedyś było coś o 10 czy 12 latach ile w tym prawdy pewnie nie wiele :uuuu:

Nigdy się nie zrównają, bo dopłaty zależą od plonu referencyjnego.Wcześniej wyjaśniałem :nooo:

Ceny Ziemi w niektórych państwach UE w latach 99-2004

http://www.anr.gov.pl/attachements/Admi … 202004.pdf

67

no więc dupa zawsze będziemy tymi biedniejszymi kolegami którzy kupują od nich używany sprzęt

68

Panowie, coś mi tu nie gra. Historia Polskiego drapieżnego kapitalizmu i wątpliwej demokracii, ma tyle lat, co moje "bycie na swoim". 89 rok, euforia, Mazowiecki prosi o dwa piwa... , Balcerowicz zaczyna naprawę gospodarki Państwa i ja zaczynam pracować razem z moją żoną na własny rachunek. Pobraliśmy się w czerwcu 89, we wrześniu tego roku,  rodzice przepisali gospodarstwo. Niewidzialna ręka wolnego rynku, sama ustabilizuje rynek. No i ustabilizowała tak, że setki chłopów zważyły się na sznurkach, nawet na własnych, nowych ciągnikach(kupionych na kredyt). 87 % odsetek w stosunku miesięcznym. Pamiętacie to ?
Teraz jesteśmy w Unii, gospodarka rynkowa, a jakże, Balcerowicz doradza Kazachom. Gdzie jest ta niewidzialna ręka ? Moim zdaniem, teraz gospodarka jest sterowana ręcznie, widzialną ręką z Brukseli. No bo jak można to inaczej określić ? Chłop który bierze kredyt lub dofinansowanie inwestycii z Unii, musi powiedzmy na osiem lat wprzód przewidzieć, co będzie produkował. Tyle lat ! Ma wiedzieć ! A nie wie czy jutro rano się obudzi. To pięknie stabilizuje rynek. Rynek wschodni. Od początku naszej "dymokracii, każdy każdego dyma" , panuje w "elytach" rządzących rusofobia. Jak każdą fobię, powinno się leczyć. Nie leczy się. Z jednej strony Bruksela stabilizuje rynek swoimi metodami, z drugiej Polskie rządy, bez wyjątku, blokują rynek wschodni. Przypadek ? Niekoniecznie. Rządy się zmieniają ale rotacyjnie. Jak obecnie u steru są Oni, to w następnej kadencii będziemy My. Wszyscy jak ognia, mimo różnic poglądów, boją się gniewu ludu. A ten jest straszny ! Węgry, Argentyna. Duże skupiska pracownicze, stocznie, kopalnie, zakłady przemysłowe, tam gdzie zwyczajowo powstawał ferment, bunt, poszły się paść. Żarcie tanie, przypadkowe społeczeństwo syte a człowiek syty jest leniwy. To nic, że brak perspektyw, marne pensje, dzieci w tych samych kurtkach trzeci rok - nikt głodny spać nie chodzi ! Ruszę dupsko, ale tylko wtedy, kiedy dzieciokom nie będzie do garnka co włożyć.
Nigdy nie byłem za spiskową teorią dziejów. Niestety, to co obecnie obserwuję, składa się w logiczną całość. Zbyt logiczną, żeby tego nie zauważyć. Rządzący dobrze wiedzą, że rozgniewane społeczeństwo, nawet bez kos na sztorc, bez kilofów, potrafi nieudolny rząd zatłuc czapkami lub garnkami (Argentyna).
Panowie rolnicy, stawiam tezę.
Zostaliśmy celowo złożeni na ołtarzu(znowu zaczynam...) spokoju społecznego. Wybitnie mi nie leży rola kozła lub barana ofiarnego.
Teraz pytanie. Kto łże ? Guru Balcerowicz i jego niewidzialna ręka, czy Bruksela ze swoimi socjalistycznymi rozwiązaniami gospodarczymi ? Będąc rolnikiem czuję ból w odwłoku, tak jakby ktoś mnie dy..ł. Tylko kto ?

69

sławek 42 napisał/a:

Raf mówi o efektach, powiedz jeszcze jakim kosztem uzyskanych, nie mówię o nakładach finansowych. Czy przypadkiem nie kosztem swojego "wolnego" czasu ? Szanowna Młodzieży, pytanie nr. 2. Jeśli już koniecznie trzeba się babrać w ziemi, nie lepiej traktować to jak hobby ? - uciążliwe ale hobby ?

Czas i pogoda to tylko mnie nieraz wkurza.A tak zostało mi 7 lat do emeryturki i bez zastanowienia zostaje na gospodarce.Zgadzam się z tobą Sławku,ze nie jest to wymarzony zawód ale jak ktoś to lubi i czerpie z tego radość i korzyści to czemu nie?Rolnictwo nigdy nie będzie doskonałą działalnością, każdy patrzy jak można jeszcze chłopkowi dopieprzyć aby się nie dorobił.Moi kuzyni podśmiewają się ze mnie,ze nie mam co robić z kasa z dopłat,ale jak im mówię ile wydaje na nawozy i opryski to tych dopłat czasem brakuje.Wtedy mówią,ze się nie opłaca ,tak wiec nie każdy jest odważny aby zostać rolnikiem.

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

70

Dzięki Raf.
Te nieszczęsne dopłaty, to kość niezgody rzucona między ludzi. I dla mnie argument, że wszyscy rolnicy w Unii biorą - to żaden argument. Przykładowo, dlatego że wszycy kradną, albo szczą do zlewu, to i ja mam to robić ? Z powodu dopłat, ceny środków  produkcii, w ciągu pół roku, poszły ostro w górę. Nie było wtedy znaczących podwyżek nośników energii, lub innych czynników wpływających na cenę gotowego towaru. Po prostu, chłop dostał kasę z Unii, to i tak zapłaci. Gdyby to była prawdziwa wolność wyboru, powinny być dwie ceny : A i B. A, dla biorących dopłaty - B dla reszty towarzystwa, byłoby sprawiedliwie. No i przy okazii wielki krzyk ! Jak to jeden towar - dwie ceny ? Nierealne. Wszyscy jesteśmy zmuszeni te dopłaty brać, aby nie odpaść z wyścigu szczurów.
Pamiętacie Panowie ile było krzyku o dopłaty do paliwa ? Marne grosze. Bo chłop dostaje kasę za darmo. Nie istotne ile - dostaje ! I po co to ?
Chłopska wolność wyboru sprowadza się do wyboru boku na którym zasypia. Bo na którym się budzi to już nie. Taki system.

71

Dali wam już dopłaty do paliwa, bo u mnie dziś dopiero wpłacili, przed chwilą sprawdzałem.

72

Sławku jak tak czytam co piszesz to myślę że jednak dobrze gadasz masz jeszcze akurat 4latka i do parlamentu będziesz Lepper II jemu też wszystko nie leżał aż się nachapał a z taką gadką to 3/4 chłopów i 1/4 miastowych Cię poprze

73

Mnie wczoraj wpłacili na konto. Dziś tankowałem napęd, 4,22 zł/l. i przywieźli mi kompot, 2,96 zł/l. Paliwsko drożeje z dnia na dzień, pewnie napęd dojdzie niebawem do 5 zł. Kup po 5 zł.,wlej do traktora i jedź w pole - załamka.

74

Dzięki Karlos, ale nie.
Staram się być uczciwym człowiekiem i na "polytyka" się nie nadaję. Poza tym nie mam gadanej, z natury jestem ponury. Mówię tylko wtedy, kiedy mam coś do powiedzenia. I może nie tak, że wszystko mi nie leży. Co mi leży to leży, a co nie - to się drę ! Człowiek brzmi dumnie, niektórzy mówią że w trumnie. Dopóki nie w trumnie, powinien wpływać na środowisko w którym żyje. Staram się to robić, z różnym skutkiem.

75

u mnie na stacji jest detal 4,15 hurt 4,10. red bul po 3 i pomyslec ze w tym roku kupywałem po 3,29 to az cie trafia a na konkurencujnych stacjach on jest 4,35 i jeszcze paliwa maja isc w góre normalnie patologia

76

A u nas na stacjach 3,95 ON a ja mam po 3 od ZSRR.Dobra ropka_forszaj śmiga jak cholera!!

http://images29.fotosik.pl/44/777b2bad10b1551e.gif

gg6876703

77

red bul po 3 i

Ja od kilu lat tylko i wyłącznie ale kupuje po 2zł

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

78

dobra cena jha teraz on załatwiłem po 3 no i faktóry legal

79

W sierpniu tego roku, cena białej kapusty na Broniszach, była 1,5 - 1,8 zł/kg. Miesiąc wcześniej wynosiła 0,6 - 0,8zł/kg. To samo z ziemniakiem. Cena poszła w ciągu dwuch tygodni z 4zł. za worek 15kg. na 8zł. Powód ? Przyjechało parę samochodów po towar z Mołdawii i Kazachstanu. Z ziemniakiem to nie był handel, tylko przemyt. Od przodu naczepy był ziemniak a na tyle kapusta i ona widniała na dokumentach przewozowych. Samochody z tamtąd przestały przyjeżdżać - cena spadła i tak laży do dziś. Kapusta 0,25 - 0,30zł/kg., ziemniak 4 - 5zł worek. Tak czuły na odrobinę eksportu jest nasz rynek.
Teraz obserwuję wojenkę Kaczyński - Sikorski. Dwuch mężów stanu, którzy biorą ogromne pieniądze(nasze), żeby rządzić tym krajem. Dla nich jest ważniejsze jest wzajemne oplówanie.
Jak można zrobić szefem dyplomacii gościa, który w latach 80tych, biegał z kałachem wraz z Afganami po Kałkazie i strzelał zza węgła(wojna partyzancka), do żołnierzy ZSRR ? To policzek wymierzony Rosii. Nie jakiś tam porządny strzał, tylko takie delikatne pacnięcie ale bardzo irytujące ! Co na to koalicjant PSL, jakby nie było, chłopskiego pochodzenia ? Ano jak zwykle - nic. Czy w Polsce nie ma ani jednego człowieka kompetentnego i mniej kontrowersyjnego aby pełnił tę ważnę funkcję w Państwie ? O jakiej poprawie stosunków z Rosją może być mowa ? Ojakiej współpracy gospodarczej - z takim ministrem spraw zagranicznych ? Na miejscu Rosjan - przez granicę bym go nie wpuścił.
Co by było, jakby to ministerstwo objął facet, który w Wietnamie albo w Iraku strzelał(zza węgła, bo bezpieczniej) do Amerykanów ? Już słyszę ten medialny wrzask ! Wielki Brat zza Wielkiej wody byłby Wielce obrażony. Każdy chłop wie, że sąsiada, jaki by nie był, powinno się szanować lepiej niż bardzo daleką rodzinę. Z wyrachowania, bo to się opłaci. Polskie chłopy to wiedzą - Polskie rządy niestety nie.
Jest to dla nas chłopów czytelny sygnał. Porzudźcie wszelką nadzieję ! Po raz kolejny, po zmianie rządu. Nie będzie ŻADNEJ współpracy gospodarczej z Rosją. Możecie sobie chłopy wyprodukowany towar w buty wsadzić. Siać i tak musicie, żeby dopłaty dostać.
Będziemy przez kolejne lata kisić się z towarem we własnym sosie.

80

Rosja od nas już raczej nic nie będzie kupować, bo przecierz "stara" unia już się tam usadowiła i pcha swoje towary, bo po co chcą budować rurę z ropą czy gazem, omijając nasz kraj? Rosja będzie tym paliwem płacić za żarcie z unii. Może nasza ekipa rządząca powinna pomyśleć o szukaniu rynku zbytu na naszą żywność w innym kierunku? tylko gdzie? Afryka? a czym oni będą nam płacić? :hmmm:

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg