341

Odp: MTZ i wszystko co z nim związane

dobra te złączki  pod deską rozdzielcza to sa szybko złacza na gwint .  odkręcasz i problem z głowy .  jedna jest 4 pinowa a druga 18 .  i cała elektryka odpieta .  podłoga zdjeta .  dekiel boczny odkrecony.  popuszczone wszystkie sróby  do silnika . zdjety wał od przedniego wraz z podporą . spuszczony olej ze skrzyni biegów i płyn z ukłau chłodniczego silnika bo muszę odłączyc nagrzewnice  w kabinie .  wszystko w 2 godziny   w jedna osobę .  coś mi sie zdaje ze około 4-5 godzin na spokojnie  może bliżej  4 godzin i  skrzynia  bedzie na wierzchu ...  czyli jeszcze jutro 2 godzinki z rana i   na spokojnie to przegladne .  bo i tak trzeba ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

342 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-03-21 22:48:11)

¬le się wyraziłem ma dno ale nie na stałe smile
Prawdopodobnie coś przytkane albo siłownik albo rozdzielacze .  To właściwie wszystko może być  :nie_wiem: Z tymi sprężynkami to tak jest smile Mi już wyskakiwała 9 powód luźny wałek atakujący znaczy wyje..e łożyska i zerwany gwint na końcu wałka ataku  . Ten typ tak ma .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

343

Wojtas  na razie nic nie zauważyłeś co mogło  rypnąć  ?

344

Silownik raczej odpada,bo jak zamykam rozsiewacz,to tez troche slabo to idzie,ale zamyka.Filtr,ten w zbiorniku tez przeczyscilem,olej nowy 3/4 zalany.Postawie chyba na rozdzielacz.
Wojtas zdejmij gorna pokrywe,bo wtedy widac tez lozyska z dwoch stron.Od strony silnika i mostu.

345

własnie nie widze ale nic nie chce się ruszyc ..     to na bank jakies łożysko .  bo kuke napotkałem  .  tylko pytanie  które .  Bo nie che mi się bebeszyc całej skrzyni .  widze że tam są te powalone segery  bez uszów na szczypce .  robił ktoś remont skrzyni ?   ile jest tych łożysk wałeczkowych   bo te to są najgorsze do poskładania .  i naj wiecej czaso chłonne .

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

346 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-03-21 23:26:27)

Wałeczkowych czy igiełkowych ogółem   jest  koło 30 łożysk chyba . A te segiery to mordęga remont wyszedł mi koło 3 tysi same łożyska i jedna zębatka + wałek ataku . Ojciec składał  ją i przekładnię pośrednia  dwa tygodnie a ja tylko części dowoziłem .

347

wiec od rana zakasałem rękawy .  rozłozyłem i wymieniłem  łożyska mlieliło i lekko pocharatało obudowe.  ale to pryszcz.  aktualnie zostało mi poskładac podłogę w kabinie i dojechac silnikiem  oraz poskrecac wszystkie pierdółki ..

zdam foto relacje .albo założę nowy watek o remoncie i rozkrecaniu  tej zabwki.  powie że szybciej się go robi niż C 330 ...

zakres  babraniny dziś  był taki ;
odkręcenie zbiornika z hydrauliką .  wywalenie skrzyni pośredniej .   wymiana 2 łożysk na skraju skrzyni biegów .  wymymycie tego troszkę .  wybranie resztek łożysk .  przeglądnięcie skrzyni pośredniej  i zakręcenie jej spowrotem do  skrzyni biegów , dokręcenie zbiornika z hydrauliką ,
rozkręcenie sprzęgła  zaglądniecie na tarczę . przy okazji obrócenie wieńca  na kole zamachowym (ciekawostką dla mnie był  ogrom kola zamachowego ..  aż je zważyłem  20 kg ... śmiech mnie ogarną )   i jeszcze jej poskładałem dziś do kupy .  w między czasie byłem po czesci w sklepie  30 km odemnie ...

348

No  kupa roboty !

349

Dużo lżejsze niż w d50. Jak zmienialiśmy to nam sprzęgło nie pasowało z silnika d50 na ten nowszy, i koło zamahowe to chyba pół tego. Tylko tam na wale nie ma przeciwwag.Trzeba było zmienić docisk. Ogólnie przyjemna robota remontować te ruski, pod warunkiem że nie w środku prac polowych wink A skrzyni właściwej nie przeglądałeś?

350

więc tak . robota skończona około  14 godziny .   jeszcze zdążyłem  opryskac rzepaki   ruskiem ..  więc wszystko chodzi jak powinno . 

skrzynie główną   jedynie co  to zajrzałem  brechą poszturałem . luzów za wielkich nie znalazłem  to poskładałem

351

My jak skrzynie robiliśmy to większość łożysk rozleciała się prawie na jednym kawałku do tego stopnia że tryb wadził o tryb. Dobre jest to że wcześnie nic nie było słychać o problemie. Nigdy nie lekceważymy tych spraw. Wymiana na łożyska (te droższe) i kilka pochodziło raptem rok. Znowu remont wymiana tym razem trochę tańsze, chodzą drugi sezon. Zobaczymy co będzie.

352

Panowie jaki olej wlac do hydrauliki jakis maly stan mam ale do miarki duzo brakuje a nie wiem jaki jest obecnie i zeby mi piana nie zrobila jaka rada i ilosc oleju

353

My zalaliśmy ostatnio lh100 i jest dużo lepiej bo nie puszcza tak rozdzielac no i nie cieknie. Niby wszystkie oleje tej samej grupy powinny się mieszać ale nie wiem. Przynajmniej tak słyszałem tak się do tego stosuje i nie spienił mi się jescze nigdy.

354

tam jest hydrauliczny .  włazi  coś chyba 24l  czy jakos tak ..

355

U mnie chodzi na luxsie + Hydrauliczny bo nie miałem nic innego pod ręką a się spieszyło  i nawet  działa big_smile

356

A tu ciekawa fotoporada
http://www.farmer.pl/multimedia/galeria/10854,439.html

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

357

Pronara  nie posiadam w  moim dziadku jest inaczej tongue

358

witam koledzy mam taki problem z moim mtzem mam rozruch na 24v ciognik stal cala zime w garazu i mial robiony remont skrzyni po zlozeniu go nie chce odpalac w tym przelaczniku tylko puka ten elektro magnes i nic wiecej zero reakci co to moze byc gdzie szukac problemu dodam ze przed rematem ciagnik palil na dotyk a przelacznik jest nowy

Fortschritt zt 423 a razy 2

359

Jaki masz rozrusznik ? Gdzieś musi nie łączyć . Prądu nie dostaję . W  255 klemy śniedzieją i mam  taki sam objaw .

360

albo aku albo klemy jak 255, tez mam ten problem