121

Odp: kiedy z saletrą na pole?

Mój rzepak wczoraj dostał 300kg saletry. troche pszenic tez nakarmiłem zostało mi jeszcze 5 ha pszenzyta i bede po I dawce w oziminach

Rolnik z powołania:-)

122

Nie wiem co inni rolnicy powiedza  ale ja nie stosuje saletry  w żadnej uprawie  ten nawóz  dla mnie  nie istnieje - tylko  mocznik

123

mocznik kiedyś posiałem po owsie to potem krowy nie chciały słomy żreć. Ja sieję tylko saletrę i saletrzak.

124

ostatnie 4 lata stosowałem też tylko mocznik. W tym roku coś mnie pokusiło i na 1dawkę poszła saletra...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

125

na pierwszą dawke jest lepsza saletra bo mocznik w niskich temp. wolno sie rozkłada, a zboze z wiosny potszebuje szybko dostac papu

Rolnik z powołania:-)

126 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-03-25 18:36:45)

Ja   Mocznik i saletrzak . Pajej jak są niskie temp. to i  roślinki  wolno  rosną smile Ja tam nie śpieszę się z nawozami
i jakoś rośnie  . Później sypnę a porządnie wink

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

127

Mocznik jest dobry ale pod kukurydzę bo się wolno rozkłada, a na trawy to już broń Boże go wysiać bo potem każdy ma zaje...te moczniki w mleku i problemy z zacielaniem,ja na zboża daję zawsze saletrę tylko jak zrobi się już ciepło daję dobre warunki jesienią to potem mogę poczekać.

128

W  produkcji  okpowych  mocznik góruje  nad saletrą  tylko trzeba go umiejetnie  stosować  i wzkazany jest  też saletrzak

129

Ja wtym roku dalem saletre wapniowa can

http://www.anwil.pl/slaletra_amonowa__n … anwilu.php

130

Ja też i czekam na efekty. Żyto piękne jak zwykle, pszenica przetrwała w 40-60% tj w ilościach uniemożliwiających uzyskanie jakiegokolwiek odszkodowania z tytułu ubezpieczenia upraw. Nie wiem co dalej...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

131 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-03-25 23:01:47)

kamilz napisał/a:

Mocznik jest dobry ale pod kukurydzę bo się wolno rozkłada, a na trawy to już broń Boże go wysiać bo potem każdy ma zaje...te moczniki w mleku i problemy z zacielaniem,ja na zboża daję zawsze saletrę tylko jak zrobi się już ciepło daję dobre warunki jesienią to potem mogę poczekać.

Zauważyłem że kumpel daję saletrę  na łąki i właśnie ma problem z zacielaniem itd. A mocznik można na wet do paszy dodawać ,słyszeliście o czymś takim ? Bo ja w szkole rolniczej to też słyszałem  smile

U mnie pszenica  dostała po tyłku ale odbija z tych uschniętych kępek może nie będzie tak źle Marekpe .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

Mocznik dajesz do paszy bo pierwotniaki w żwaczu robią z tego białko. Przelicznik jest taki że 1kgmocznika to 2,4 kg białka. Mozesz dać po przyzwyczajeniu nawet 150g/dzień ale dawka musi być z dużą ilością węglowodanów. Ja dawałek bykom jak miałem buraki półcukrowe, jak masz kiszonke z kukurydzy też można dawać. Teraz mam sianokiszonkę i tu juz nie można bo za dużo białka będzie i można krowy mocznikiem potruć. Gdzieś na forum MAREKPE dał linka do artykułu z TopAgraru o moczniku w żywieniu

133

Sebastian napisał/a:

Zauważyłem że kumpel daję saletrę  na łąki i właśnie ma problem z zacielaniem itd. A mocznik można na wet do paszy dodawać ,słyszeliście o czymś takim ? Bo ja w szkole rolniczej to też słyszałem  smile

U mnie pszenica  dostała po tyłku ale odbija z tych uschniętych kępek może nie będzie tak źle Marekpe .

To, że daje saletrę i ma problemy z zacielaniem to raczej nie tu leży wina a w złej dawce po prostu źle żywi krowy lub ma słabe pasze którym potrzeba być może witamin.A co do mocznika to bezpieczna dawka jest do 100 g na sztukę ale trzeba mieć wcześniej zbadany jego poziom w mleku, chociaż ja osobiście wolę go podciągać rzepakiem trochę bezpieczniejsze dla krówki smile

134

My teraz jak przesiewany ozime to pod korzeń dajemy 200 kg saletry bo zapowiadają susze. Moje pytanie czy zostanie od wykorzystany ? W jeden dzień jest kultywator , nawóz i siane więc ziemia jest wilgotna.

135

Jak jest wymieszany z glebą na pewno szybciej się rozłoży i straty azotu będą mniejsze jak np. przy siewie po oziminach.

136

I  w tym przypadku  mocznik króluje nad saletrą w przypadku suszy  rozkłada sie  dłużej  a roślina pobiera  azot tyle ile potrzebuje

137

Tylko jak już pisałem wcześniej mocznik jest dobry dla kogoś kto nie używa słomy do skarmiania ani nie sieje go po łąkach i pastwiskach

138

Pytałem zapytam jeszcze raz.
W pierwszych dniach marca posiałem po pszenicy ozimej 200kg saletry
dziś na miejscu ozimej wsiana jest jara. Czy ten azot na start wystarczy?

139

Myślę, że na start wystarczy. Ja tak zrobłem z RSM-em.
Potem dostanie na pierwsze kolanko drugą dawkę.