Odp: kiedy z saletrą na pole?
Mój rzepak wczoraj dostał 300kg saletry. troche pszenic tez nakarmiłem zostało mi jeszcze 5 ha pszenzyta i bede po I dawce w oziminach
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mój rzepak wczoraj dostał 300kg saletry. troche pszenic tez nakarmiłem zostało mi jeszcze 5 ha pszenzyta i bede po I dawce w oziminach
Nie wiem co inni rolnicy powiedza ale ja nie stosuje saletry w żadnej uprawie ten nawóz dla mnie nie istnieje - tylko mocznik
mocznik kiedyś posiałem po owsie to potem krowy nie chciały słomy żreć. Ja sieję tylko saletrę i saletrzak.
ostatnie 4 lata stosowałem też tylko mocznik. W tym roku coś mnie pokusiło i na 1dawkę poszła saletra...
na pierwszą dawke jest lepsza saletra bo mocznik w niskich temp. wolno sie rozkłada, a zboze z wiosny potszebuje szybko dostac papu
Ja Mocznik i saletrzak . Pajej jak są niskie temp. to i roślinki wolno rosną Ja tam nie śpieszę się z nawozami
i jakoś rośnie . Później sypnę a porządnie
Mocznik jest dobry ale pod kukurydzę bo się wolno rozkłada, a na trawy to już broń Boże go wysiać bo potem każdy ma zaje...te moczniki w mleku i problemy z zacielaniem,ja na zboża daję zawsze saletrę tylko jak zrobi się już ciepło daję dobre warunki jesienią to potem mogę poczekać.
W produkcji okpowych mocznik góruje nad saletrą tylko trzeba go umiejetnie stosować i wzkazany jest też saletrzak
Ja wtym roku dalem saletre wapniowa can
Ja też i czekam na efekty. Żyto piękne jak zwykle, pszenica przetrwała w 40-60% tj w ilościach uniemożliwiających uzyskanie jakiegokolwiek odszkodowania z tytułu ubezpieczenia upraw. Nie wiem co dalej...
Mocznik jest dobry ale pod kukurydzę bo się wolno rozkłada, a na trawy to już broń Boże go wysiać bo potem każdy ma zaje...te moczniki w mleku i problemy z zacielaniem,ja na zboża daję zawsze saletrę tylko jak zrobi się już ciepło daję dobre warunki jesienią to potem mogę poczekać.
Zauważyłem że kumpel daję saletrę na łąki i właśnie ma problem z zacielaniem itd. A mocznik można na wet do paszy dodawać ,słyszeliście o czymś takim ? Bo ja w szkole rolniczej to też słyszałem
U mnie pszenica dostała po tyłku ale odbija z tych uschniętych kępek może nie będzie tak źle Marekpe .
Mocznik dajesz do paszy bo pierwotniaki w żwaczu robią z tego białko. Przelicznik jest taki że 1kgmocznika to 2,4 kg białka. Mozesz dać po przyzwyczajeniu nawet 150g/dzień ale dawka musi być z dużą ilością węglowodanów. Ja dawałek bykom jak miałem buraki półcukrowe, jak masz kiszonke z kukurydzy też można dawać. Teraz mam sianokiszonkę i tu juz nie można bo za dużo białka będzie i można krowy mocznikiem potruć. Gdzieś na forum MAREKPE dał linka do artykułu z TopAgraru o moczniku w żywieniu
Zauważyłem że kumpel daję saletrę na łąki i właśnie ma problem z zacielaniem itd. A mocznik można na wet do paszy dodawać ,słyszeliście o czymś takim ? Bo ja w szkole rolniczej to też słyszałem
U mnie pszenica dostała po tyłku ale odbija z tych uschniętych kępek może nie będzie tak źle Marekpe .
To, że daje saletrę i ma problemy z zacielaniem to raczej nie tu leży wina a w złej dawce po prostu źle żywi krowy lub ma słabe pasze którym potrzeba być może witamin.A co do mocznika to bezpieczna dawka jest do 100 g na sztukę ale trzeba mieć wcześniej zbadany jego poziom w mleku, chociaż ja osobiście wolę go podciągać rzepakiem trochę bezpieczniejsze dla krówki
My teraz jak przesiewany ozime to pod korzeń dajemy 200 kg saletry bo zapowiadają susze. Moje pytanie czy zostanie od wykorzystany ? W jeden dzień jest kultywator , nawóz i siane więc ziemia jest wilgotna.
Jak jest wymieszany z glebą na pewno szybciej się rozłoży i straty azotu będą mniejsze jak np. przy siewie po oziminach.
I w tym przypadku mocznik króluje nad saletrą w przypadku suszy rozkłada sie dłużej a roślina pobiera azot tyle ile potrzebuje
Tylko jak już pisałem wcześniej mocznik jest dobry dla kogoś kto nie używa słomy do skarmiania ani nie sieje go po łąkach i pastwiskach
Pytałem zapytam jeszcze raz.
W pierwszych dniach marca posiałem po pszenicy ozimej 200kg saletry
dziś na miejscu ozimej wsiana jest jara. Czy ten azot na start wystarczy?
Myślę, że na start wystarczy. Ja tak zrobłem z RSM-em.
Potem dostanie na pierwsze kolanko drugą dawkę.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » kiedy z saletrą na pole?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo