321

Odp: Sprzegło 323A

Chłopoki mam problema, sprzęgło mi szarpie tzn w taki sposób że zwalniając pedał sprzęgła szarpie ciągnikiem odnoszę wrażenie że odskakuje tarcza sprzęgłowa i nie przenosi napędu i szarpie na domiar złego na obudowie sprzęgła pojawiły się opiłki żelaza:(  (jak popatrzę od spodu)
problem pojawił się dziś rano, wcześniej tego nie zaobserwowałem. Ostatnimi czasy gdy regulowałem sprzęgło to niestety śruby regulacyjne te które są z kontrą na szpilce z nacięciem na śrubokręt nie mają już prawie miejsca na regulację. tzn szpilka już jest równo z nakrętką kontrującą. Co jest grane ze sprzęgłem w szpeju?
Czy jeszcze mogę gdzieś coś podregulować aby zdobyć trochę przestrzeni do regulacji łapek?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

322

no tarcza do wymiany....
Nie ma gwintu tzn że już przy ostatniej regulacji była cienka i nadawała się do wymiany.
Miłej roboty.....

323 Ostatnio edytowany przez Fenol (2012-01-10 21:52:55)

ała sad
Byłem jeszcze raz zobaczyć sprzęgło z pierwszej tarczy od strony skrzyni jest jakieś 7mm grubości. Tej od strony silnika nie mogłem sprawdzić leżąc pod maszyną.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

324 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2012-01-10 21:47:37)

te opiłki są dziwne . Zastanawiam się czy nasze tarcze mają sprężyny bo nie pamiętam jak tak to może któraś wypadła...
Jak będziesz rozbierał to pamiętaj że sprzęgło jest wyważone tarcze trą ( opierają się ) o takie 3 koła  te koła mają po 3 ząbki - kliny ( do składania) najlepiej by je poskładać tak samo nie obracać o 120 stopni bo całe wyważenie h... strzeli o ile jest teraz dobrze poskładane...

325

Wykapowałem z czego te opiłki podejrzewam że to nity...
Zaraz będę szukał tych klinów w katalogu rzucę też okiem do instrukcji.

326

Żeby złożyć tak samo, jeżeli masz pewność że początkowo też zrobił to ktoś poprawnie, to na punktuj wszystkie dociski w tej samej osi i załatwione.
Minimalna grubość tarczy to ponoć 8mm. Możliwe, choć już nie pamiętam, że nity zawadzają o któryś z docisków i stąd to szarpanie sprzęgła.
Warto zwrócić uwagę na łożyska igiełkowe w dźwigienkach oraz nasmarować je.

327

a tam kliny........ koła na obwodzie mają albo ząbek albo dziurę na ten ząbek

328

Jak te opiłki są od nitów, to Ci Fenol źle wróży... Może być tak, a tak niestety często się zdarza, że te nity (zwłaszcza jak są założone kiepskie tarcze, z grubymi i pełnymi nitami), że te nity mocno wyrobiły Ci płyty i dociski sprzęgła. Wtedy będziesz musiał je odpowiednio stoczyć. Czasem wystarczy tylko "liznąć" ale czasem trzeba zebrać sporo materiału, a w skrajnym wypadku nawet i poszukać innego sprzęgła.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

329

A te dociski mają nawiercone otwory żeby za dużo nie stoczyć(aby nie były za cienkie).Ja musiałem wymienić środkowy docisk bo tylko dotknął nożem to pojawiła się dziura.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

330

Rozmawiałem dziś z Piotrem na ten temat i właściwie nic mi nie zostało prócz hekatomby roboty... co do tarcz i docisków będę wiedział gdy rozbiorę obawiam się docisk faktycznie może być smutno, dziś był elektryk oglądać 385 w związku z tym iż nie ładuje i okazało się że alternator który reanimowałem zreanimowałem na złom tongue
to chyba nie jest dobra prognoza,  cóż przedstawienie trwa a ja gram big_smile

331

Eeee tam, Fenol, nie takie byczki się poskramiało... wink

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

332

ja miałem problem z sprzęgłem i pytałemsie tu nikt nie wiedział ale znalazłem było zadózo oleju w zbiorniku i upuściłem i jest cacy chodzi bardzo wzorowo

333

big_smile:beer:

smiechu24l napisał/a:

ja miałem problem z sprzęgłem i pytałemsie tu nikt nie wiedział ale znalazłem było zadózo oleju w zbiorniku i upuściłem i jest cacy chodzi bardzo wzorowo

334

W moim nowym "zakupie" ZT 323A sprzegło muszę naciskać 2 nogami.
Nie muszę chodzić na siłownię.

Powiedcie mi chłopy co jest najczęstrzą przyczyną takiego stanu ?
Proszę o diagnozy proste i wytłumaczenie jak chłop krowie na rowie.

335

no wiec tak  patrząc  na ciągnik od przodu  od maski   masz akumulator po lewej i zbiornik oleju ...  podchodzisz do niego odsuwasz akumulator zagladasz  i widzisz   przy ramie przykręcony taki dzielnik  (zawór)  z 3 wężami   on od przodu (od silnika) jest możliwośc wykręcenia tego zaworu  kluczem  36 jeśli dobrze pamietam   i tam wyjdzie taki zaworek . siteczko  itp  weź to wyczysc i powinno działac ,,  ale temat jest obszernie opisany w innym wątku  wraz ze zdjęciami

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

336

lub też w wspomaganiu pompy sprzęgłowej padły sprężyny, albo jakiś paproch siedzi na dławiku w tym że wspomaganiu.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

337

Z innej beczki : czy jest możliwe, że jeśli miałbym w kermicie sprzęgło z ZT 303, to siłownik nie dałby rady wyłączyć II stopnia sprzęgła? Wariuje już, bo ciśnienie w instalacji mam 5,6 bar, a ta cholera nadal nie ma siły rozłączyć mi II stopnia. A muszę mieć sprawne sprzęgło by załączać wałek :uuuu:

338 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2012-04-03 10:19:59)

Sprzęgła są takie same, a to co Tobie się dzieje, to jest typowy objaw zużytego siłownika/wysprzęglika pneumatycznego lub zabrudzonych sprężyn od docisku II stopnia. One znajdują się blisko zewnętrznej strony sprzęgła, zbiera się w nich cały brud i różne patyki z pola, i czasami jest tego naprawdę sporo. W jednej garści się nie zmieści. Czasami też zdarzają się kamyki między płytami.
Pierwszy stopień rozłącz pneumatycznie, a II stopień rozłącz hydraulicznie i zobacz co się wtedy będzie działo.

www.rajstop.pl

339

Próby te już dawno poczyniałem, a więc włączam klawisz od siłownika, ten się wysuwa, potem ciskam pedał sprzęgła, tłoczysko od pneumatycznego lekko się cofa,  da się jako tako włączyć wałek, pompa hydrauliki staje pod obciążeniem.
Gdy naciskam tylko pedał, czyli najpierw hydraulika, potem powietrze, to tłoczysko wysuwa się tylko do połowy. Siłownik mam sprawny, rozbierałem i sprawdzałem.

340

No to podnieś ciśnienie.