Odp: Kto uprawia lub uprawiał grykę
Zielona masa to czysty azot w glebie.
<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zielona masa to czysty azot w glebie.
Jezeli już - to na pewno gorczyca ?A prawda jest taka ze nikt tego nie robi pod oziminy - nawet ze względu na czas zasiewu ozimin A wiem dobrze bo jestem w programie rolnosrodowiskowym- w poplonach!
każda roślina wyciąga składniki pokarmowe z gleby, niektóre z głębszych inne z płytszych. Jak posiejesz na zieloną masę to ona też wyciągnie z gleby ale jak ją wymieszasz z glebą to ona rozkładając sie odda wszystko w dodatku będziesz miał te składniki które z "głębi" pobierze, wiąże sie to jednak z chwilowym zablokowaniem tych składników bo proces rozkładu nie jest taki szybki. decyzja należy do Ciebie, posiej coś co ma głęboko sięgające korzenie (gryka łubin facelia)
posieje cos z tych roslin moze na róznuch polach inne i zobacze jaki bedzie efekt. Co do czasu zasiewow to groszek i rzepak wczesnie schodza z pola do czasu siewow ozimin poplon urosnie
Do czasu zasiewu ozimin to podorywka ,randap itp likwiduj samosiewy aby nie wyciągały wilgoci potrzebnej do prawidłowej orki, uprawy i idealnych wschodów.
Prawdopodobnie zrezygnuje z tych poplonów bo dostałem późny groszek wyjdzie chyba we żniwa dopiero
Prawidłowy tok myslenia - ozimina jest roslina która wymaga prawidłowych uprawek?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Kto uprawia lub uprawiał grykę
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo