121

Odp: Kto uprawia lub uprawiał grykę

Zielona masa to czysty azot w glebie.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

122

Jezeli  już - to na pewno  gorczyca ?A prawda jest taka  ze nikt tego nie robi pod oziminy -  nawet ze względu  na czas  zasiewu ozimin  A wiem dobrze bo jestem   w programie  rolnosrodowiskowym- w poplonach!

123

każda roślina wyciąga składniki pokarmowe z gleby, niektóre z głębszych inne z płytszych. Jak posiejesz na zieloną masę to ona też wyciągnie z gleby ale jak ją wymieszasz z glebą to ona rozkładając sie odda wszystko w dodatku będziesz miał te składniki które z "głębi" pobierze, wiąże sie to jednak z chwilowym zablokowaniem tych składników bo proces rozkładu nie jest taki szybki. decyzja należy do Ciebie, posiej coś co ma głęboko sięgające korzenie (gryka łubin facelia)

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

124

posieje cos z tych roslin moze na róznuch polach inne i zobacze jaki bedzie efekt. Co do czasu zasiewow to groszek i rzepak wczesnie schodza z pola do czasu siewow ozimin poplon urosnie

Rolnik z powołania:-)

125

Do czasu zasiewu ozimin to podorywka ,randap itp likwiduj samosiewy aby nie wyciągały wilgoci potrzebnej do prawidłowej orki, uprawy i idealnych wschodów.

126

Prawdopodobnie zrezygnuje z tych poplonów bo dostałem późny groszek wyjdzie chyba we żniwa dopiero

Rolnik z powołania:-)

127

Prawidłowy tok myslenia - ozimina  jest roslina która wymaga  prawidłowych uprawek?