261

Odp: Rzepak

To, że miejsca nie masz to najmniejszy problem, sypiesz  pod wiatę czy do garażu i już, albo trzymasz na przyczepach. U mnie, w zeszłym roku, brakło miejsca to się sypało w stodole  na plandeki. Wjazd, kiper i poszedł na pole, turem podgarnął.

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

262

Chłopaki jaki jest próg szkodliwości słodyszka? kiedy pryskacie?

Rolnik z powołania:-)

263

u mnie rzepak   kwitnie  wię  zdało by się już .. ale jak wjade to nie wyjade ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

264

jak kwitnie to słodyszek zapyla ci go z tego co wiem

265

Słodyszek szkodliwy jest jak nalatuje na rzepak w fazie zielonego pąku, kiedy wzera sie w pączki. a prog to chyba 2-3 na roslinie. jak rzepak otwiera pączki i zaczyna kwitnac to odpuść juz sobie kolego. a co do mojego to wole skosic 2tony rzepaku z 2 ha niz 6ton owsa, jarych w tym roku opór bedzié wiec na tym nie zarobie nic.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

266

Na słodyszka pryskałem w tamtym tygodniu mieszaniną Drusbanu i Sherpy , myślę że ta mieszanka zabezpieczy rzepak na 10-14 dni , w razie kolejnego ataku robali mam Mospilan.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

267

W takim razie jeszcze dzis zobacze jak wyglada sytuacja i chyba jutro jak bedzuie pogoda trzeba bedzie prysnać

268

Ja dziś byłem zlustrować rzepak i przeżyłem szok , słodyszka po kilka sztuk na roślinie jutro pryskam.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

269

Ja w poniedziałek nakarmiłem dziada, dałem dursban i cyperkil i jak na razie spokuj

270

mój powoli zaczyna kwitnąć - jeżeli można ten step nazwać plantacją rzepaku.
W poniedziałek słodyszek dostał drugą porcję trucizny.
Szacunkowe plony obniżam do 1 t/ha - na chwilę obecną żałuję, że go nie przeorałem. Jestem zły sam na siebie. Ze średniej wieloletniej 3 t/ha spadek do 1 t/ha - trzeba będzie się najeździć, żeby nazbierać pełen zbiornik rzepaku..............

271 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-04-26 13:05:33)

Mój jak narazie jest bardzo ładny, jak na moje oko. W niektórych miejscach trochę rzadki, ale to przez złą uprawę.  Słodyszek dostał w poniedziałek pyrinex i narazie spokój dziś też pojdę zobaczyć. sąsiad pryskał jużdwa razy i dalej siedzi u niego. Z tym że pierwszy raz samym fastakiem a drugi to nie wiem. Oszczędności nie widać. Narazie nie kwitnie jeszcze mu trochę trzeba żeby w ogóle zaczął. Zauważyłem tylko na paru roślinach takie pąki dziwnie rozstrzelone, jakby jakoś dziwnie zakwitł.

No więc byłem znowu na rzepaku, i od wczoraj sytuacja nieco się zmieniła.'
mianowicie jest dużo roślin na których nie ma w ogóle słodyszka, ale trafiają się i takie na których siedzi go 3 lub rzadko 4 sztuki. Jak przyjmujecie sobie próg szkodliwości w rzepaku na słodyszka?

272

mianowicie u mnie  kwitnie  dostał  w fazie  zielonego pąka-zaczynanie kwitnienia     na złodyszka i nie widac szkodnika ..  w tym cały interes  by go załatwic na początku  bo włazi i wyrzera kwiatka by złozyc jaja a jak   się pojawia a środek a niego czeka  to  zanim zacznie szkodnik  robic swoje to już po nim .. tongue  takie moje zdanie ..   plon hmm  dobre pytanie ..  powiem jak się wykosi ..  bo  teraz można oscylowac wiele a w żniwa jeden  deszcz może zmiesc wszystko ..

273

No właśnie te które zostaly są takie niemrawe. chodzą ale nie trzymają się liścia,i spadają. dziś znowu pójdę zoboczę bo i ten oprysk  w nieskończoność nie będzie działać. Dzięki wojtek za jakieś słowo, bo już myślałem że każdy w polu jeszcze siedzi a tu czekam i czekam aż się ktoś odezwie smile

274

Ja wczoraj powtórzyłem oprysk na słodyszka Mospilanem.

275

panowie czym jedziecie na płatka ??  chodzi mi o środek ?  pictor ? tebu ? syrius ?   bo się tak patrze że całą noc teraz pryskali

276

pictor smile

277

Chlopaki a kiedy pryskac wszedzie podaja jak opadaja pierwsze platki. u mnie juz tak jest ale jest jeszcze wiele pakow. Jechac teraz czy jeszcze zaczekac?

278

Jak pogoda pozwoli to wchodź w pole. Dodaj jakiegoś insekcyda - bezpiecznego dla pszczół.
Ja dziś wchodzę w rzepak. Daję Oriusa i Mospilan

279

Co zrobić jak rzepak zaczął już kwitnąć i jest tyle na nim robala, że głowa mała. pryskałem ale przez te dwa dni gorąca naleciało się ich mase. Czy one są dalej tak szkodliwe jak przed kwitnieniem?Poniekąd później słodyszek zapyla rzepak.... Dodam że na pąkach też siedzą. Czy jest sens dalej z nimi walczyć czy dopiero opryskać od łuszczynowych przy oprysku na grzyba?

280

dałem to co pisze rudemenes własnie skonczyłem .. ale wielkośc rzepaku mnie przeraziła ..  2 metry i w górę ..  w szoku jeste ...  dostał wszystko co potrzeba ma po 10 do 15 pędów kwiatowych ...  jeszcze tak wielkiego nie miałem .. i skracany był 2 razy raz na jesień drugi raz na wiosne ...  łącznie wyszło  czystego stabilanu 1l plusz grzyb z regulatorami wzrostu ...