281

Odp: Rzepak

Grzegorz pyrinex  działa do 14 dni,a to że słodyszek jest na roślinie to nic strasznego musisz zobaczyć czy nie uszkadza pąków. Środki nie działają odstraszająco więc nalotów słodyszka można się spodziewać.Za kilka  dni jak zaczną opadać pierwsze płatki zastosuj coś na grzyba + proteusa na pryszczarka i będzie ok.Tylko wieczorem żebyś pszczół nie potruł.

282

wojtas to mój do pasa  tongue

283

wojtas ja rzepak skracałem też dwa razy jesienią oriusem,a wiosną toprexem i jest dobrze.Jak stosowałem stabilan w poprzednich latach to nie byłem zadowolony.

284

oriusem  też jechałem ...    mam  2 odmiany  californie  i monolit  monolit ujdzie  jest  w granicach  170cm   ale california to przegięcie ....    na jednym kawałku  mam  swój rzepak posiany  bo  było pole  na szybko załatwoine i decyzja  o rzepaku  posiane po podorywkowym  rzepak  ma   w granicach  150cm ...  wszędzie dawane to samo  .Dziwne bo poraz pierwszy  mam  tak wielki rzepak ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

285

Byłem dziś na rzepaku i powiem że się wszystko uspokoiło. Już robale dojadły i zeszły z pąków wlazły do kwiatów. Tylko w tamtym roku to był jeden stęk pszczół a tu CISZA!!!!!!! jadę jutro po odkłady i wywoże na rzepak. Dopiero zaczął kwitnąć.

286 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2012-05-10 06:55:24)

Koledzy czy daje jakiś efekt dodanie do oprysku (na opadanie płatków, od grzyba) jakiejś odżywki? Słyszałem znowu z drugiej strony że nie powinno się nic łączyć do fungicydów. Dodam tylko jakiś insektycyd na łuszczynowe. Czy dodanie odżywki jak rzepak przekwita,może wpłynąć na zwyżkę plonu? Ile razy pryskiacie na grzyba od wiosny do zbioru? Pryskałem na wiosnę od grzyba zapobiegawczo, i zastanawiam się czy teraz na opadanie płatków jest sens.. .Bo rzepak wygląda na zdrowy....
Pomożecie?

287

nie jestem fachowcem rzepak uprawiam pierwszy raz ale czytałem w fachowej prasie ze na platka dodanie odrzywek siarczanu magnezu i mocznika jest dobre, co prawda nie powinno sie mieszac ale w doświadczeniach jakiegoś instytutu nie zauważyli negatywnego wpływu.
Na grzyba pryskalem wiosna raz tebukonazolem i na platka drugi raz. Sens jest bo własnie w tym okresie atakuje zgnilizna twardzikowa to jest grozna choroba. jak dasz soś dobrego np. Pictor to ochroni tez łuszczyny od chorob. tyle teori o praktyke pytaj po zniwach

Rolnik z powołania:-)

288

Koledzy macie może jakąś odmianę hybrydową zasianą?

289

panowie łuszczyny  czerwone ??  co się dzieje?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

290

a od kiedy takie sie zrobily? za zimno moze i jest utrudnione pobieranie skladnikow

291

od  paru dni ..  wygląda jak  poparzony ...   boje się czy go przymrozek nie chycił ..

292

łuszczyny zwijają się?

293

A jak robiłeś zabieg na opadanie płatków to dodawałeś jakieś nawozy ???

294

łuszczynowiec ci go kosi

295

wszystkim łuszczynowiec ??

ja pryskałem  sasiad przez drogę nie pryskał na płatka i ma to samo

drugiemu koledze  też widzę  ale  w troszku mniejszym stopniu ./..

nie nie dodawałem zadnego nawozu sam środek grzybobójczy

opryskiwacz był wymyty po poprzednich zabiegach więc odpada mieszanka

296 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2012-05-18 07:31:08)

Po przymrozku też raczej nie będą czerwone .........

U mnie był dziś przymrozek - dobrze, że już prawie po kwitnięciu, ale za parę dni go oglądnę i jak coś to wykonam telefon do Concordii

Wojtas - wrzuciłem Twój problem na inne forum - zobaczymy co odpowiedzą fachowcy.

297

wojtas napisał/a:

wszystkim łuszczynowiec ??

ja pryskałem  sasiad przez drogę nie pryskał na płatka i ma to samo

drugiemu koledze  też widzę  ale  w troszku mniejszym stopniu ./..

nie nie dodawałem zadnego nawozu sam środek grzybobójczy

opryskiwacz był wymyty po poprzednich zabiegach więc odpada mieszanka

Nie da się w 100% zwalczyć . Zawszę coś będzie ja też to mam a tyle razy było pryskane na chowacza i słodyszka . Nic innego jak łuszczynowiec.

298

ja mam to samo myślę że za mało boru i siarki ?

299

a umnie pojawiły sie małe pajączki w dziwnych pajeczynkach co to jest pryskać czymś na to da coś jeszcze rzepak przekwitł u mnie czy już  po zawodach

300

Wojtas injak dalej u ciebie z rzepakiem? j mnie też gdzieniegdzie się trafiają czerwonawe łuszczyny....