261

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

To koło o którym mówicie podobno pasuje od marala 150 i jest wieksze.Moja sieczkarnia skosiła w tym roku 43 ha kukurydzy,z awarii to pęknieta listwa podajnika w hederze i rozleciał sie łańcuch ktory napedza skrzynie nawrotową.

262

A tak na marginesie jakie nominalnie max obroty ma silnik w sieczkarni bo może by wystarczyło je trochę podkręcić a posuw zmniejszyć.

263

Nie wiem czy podkręcanie obrotów silnika będzie zdrowe dla silnika.
Ja u siebie zauważyłem ze najlepiej silnik idzie tak do 2000 obrotów(pod obciążeniem spadają do ok 1800-1900)
Chyba nawet max moment obrotowy przypada na jaieś 1800 do 1900 obr/min.

264

marczi znaczy się pasy również pasują od marala 150?

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

265

valenciacf1 pasy raczej nie będą pasowały ale moge sie mylić,a z tym kołem od marala 150 to tylko tak słyszalem od znajomego który pracował u goscia co handlowal maszynami rolniczymi i troche interesował sie tym tematem.

266

Koledzy jestem nowym użytkownikiem, kupiłem heder dziobowy i mam pomysł jak go przerobić aby się nie zapychał i mam nadzieje że przez zimę to zrobie jak zrobie to prześle zdjęcia a przeróbki będzie sporo. Widziałem tą sieczkarnie z tym potingerem cały sirodek miała wywalomy a założoną przekładnie kątową napęd z silnika przez paski na przekładnie a z przekładni na potingera przez wałek przekażnika i wsio. A mam pytanie gdzie można kupić łańcuchy do takiej przystawki

267

jak masz heder dziobowy, zapycha ci się, i masz pomysł jak to zrobić to napisz jak chcesz to zrobić, bo jestem ciekawy jak smok. Co do pottingera to podejrzewałem rozwiązanie coś tego typu, kwestia poruchania dobrej mocnej przekłądni kątowej, i właściwego montażu( nasuwa mi się pytanie o zpasowanie obrotów), potem to już ogień na polu.
Co do łańcuchów to jeszcze nie musiałem zakupowywać ale chyba kupuje się gotowe kety, tylko trzeba znać ilość ogniw. O ile dobrze pamiętam sklep z takimi rzeczami jest w Szubinie.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

268

Ja dopiero kupiłem ten heder jest od agrostroju to musze uchwyty i napęd zrobić, co do zapychania to mam zamiar zrobić na bocznych łańcuchach na zębatkach tych co ciągną zrobić nowe wałki dłuższe i zrobić walce pionowe które by pomagały wpychać ku ku tak sobie myśle i jeszcze walec poziomy w samym gardle

269

Panowie nie wiecie może gdzie w okolicy woj.opolskiego znajdę jakiegoś dawcę częsci do e-281? Potrzebuje "wyrwać" parę rzeczy smile (bak,chłodnica,rura wykotowa ,wanna pod bębnem tnącym... )
I jeszcze jedno pytanie-gdzie można  kupić DOBRE! noże do sieczkarni .
Bo te które ostatnio mi sie trafiły to jakaś lipa!!!

270

Witam Panowie chciałbym sie dowiedzieć ile wysokości ma sieczkarnia e281c kupiłem taka i potrzebna mi jej wysokość do transportu bo firma która chce mi ja przywieść prewozi do wysokości 3m pozdrawiam i proszę o odpowiedz smile

271

Ja swoją też wiozłem niskopodwoziówką tylko rurę trzeba zdemontować i będzie git.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

272

nio wiem ja tez niskopodwoziową bende wiózł sek w tym czy i tak wysokościa od ziemi do kabiny nie przekroczy 3 m ??

273

a duzo jest tam roboty z demontażem rury??

274

Odkręcasz dwie śruby i rurę kładziesz , 3 metry od ziemi do kabiny to na pewno przekroczy , a powiedz mi czemu nie może przekroczyć magicznych 3 m?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

275

dzień dobry !

czy ktoś z forumowiczów posiada może instrukcje naprawy / serwisu silnika do sieczkarni E 281?  model silnika to  6 VD 14,5/12-1 SRW  nie mogę się jakoś uporać ze znalezieniem PDFa w sieci!

z góry dzięki!

276

Dzwoń do serwisu - patrz zakładka SERWIS

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

277

bo firma  która chce mi to przewieśc powiedziała że ona moze tylko do 3 m wysokości przewieść maszynę

278

3 metry , to maszyna może mieć,  przyczepa jakieś 1-1,2 i pod większość mostów wjedzie:)) powyżej 4,2 trzeba trasę sprawdzić, ale jak by nie weszła na wysokość ,to koła można odkręcić, nio chyba że ciut za wysokie, to wystarczy powietrze spuścić i bedzie dobrze,
sprinterem pod 3,2 metra nie zmieszcze się:)) mam kilka wgnieceń ,myślałem ze przejdzie...
firma nie chce mieć problemów z uszkodzeniem maszyny:))

279

a mógłby mi któryś tak mniejwiecej zmierzyć wysokość jeśli dla kogoś to nie problem jeśli niemacie czasu  to ok rozumiem ,kupiłem ta maszyne od pgru  ,pgr posiadał ja od nowości normalnie sa na niej napisy po polsku ma polski katalog cześci maszyna niebyła uzwana przez 10 lat ale była garazowna z odpaleniem jej niebyło problemów ma nalatane 326 motogodzin udokumentowane wiec myślę że nie jest zła dałem za nią 8700zł z 3 przystawkami  wieć myślę że nie przepłaciłem smile

280

Wysokość od czubka kabiny do ziemi to 3,45m , tak mi wyszło. Myślę że zrobiłeś dobry zakup w dobrej cenie.