Odp: Kiszonka
Kiszonka minimum 4 tygodnie, niezależnie od folii.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kiszonka minimum 4 tygodnie, niezależnie od folii.
niezgodze sie z tobą jak trawa jest młoda nie ma suszek to szybciej no i kolor czarna robi sie szybciej bo sie bardziej nagrzewa zielona jest na póżniej a na póżna jesień i wiosne do pasenia biała
Troszkę się pomyliłeś bo na wiosnę jest biała folia ponieważ jest dużo słońca i ona odbija promienie słoneczne, potem zielona tak jak napisałeś, a na samym końcu owija się czarną folią ponieważ jest krótszy dzień mniej słońca i ona ma przyciągać promienie słoneczne.A co do czasu jaki trzeba odczekać od zbioru to min. 4 tygodnie.
ja nie wiem ale na lato czarną żeby mieć szybką kiszonke zielona na te które spase jesienią a biała na zime i wiosne zeby wolno dochodziła
Panowie!!! Po pierwsze: Piszcie polską składnią żeby można było zrozumieć o co wam chodzi!!, a po drugie: Jeśli sianokiszonka zrobi się w czarnej folii w 25 dni, czy w białej w 28 dni, a w zielonej w 27 dni, to suma summarum, po czterech tygodniach można karmić nią bydlęta. Więc gdzie problem???
Nie rzadko zdarzało mi się zacząć skarmianie sianokiszonki z beli już po tygodniu od zwinięcia i zawsze było wszystko ok.
Panowie kolor folij nie nic do rzeczy , dawne żrudła podają że okres od zbioru do pełnego zakiszenia trwa 6 tygodni . Ja osobiście dawałem po tygodniu i niby ok , ale nie było w pełni zakiszone i bardzo się grzało , mowa o trawie zbieranej sieczkarnią
ja już po prasowaniu. w tym roku pierwszy raz robiłem ale z merytoryczną pomocą kumpla. zrobiłem 23 baloty płaciłem po 40 zł za balota moim kermitem owijałem. maszyny kolesi z Grodkowa. 2 fendt`y i Claas 46 . folia jakaś z Francji. Sypiecie coś pod baloty ? ja sypałem sól
Ja nic. Stały na glebie i są wspaniałe zwijane przez c355 i mf 828 pasowego, owijała c360. mówie o zeszło rocznych
Ja ładuje znowu we worki. Dzisiaj 30 sztuk koniczyny. Co dodajecie? Bakterie, kwas czy może benzoesan? Ja w tamtym roku próbowałem wszystkiego i różnicy między nimi za bardzo nie było.
mam mały problem pierwszy raz będziemy robić kiszonkę z QQ...... tu moje pytanie...... kukurydzy jest ok 1,2ha jaki rozmiar foli kopic..... bo nie mam żadnego rozeznania ile masy bedzie QQ jest wysokości ok3m..... jak to jest w waszych gospodarstwach jakie pow.QQ i jakie rozmiary pryzmy ........
im niższa tym lepsza do ubicia im wyższa tym kiś nie gożej ale te 8 metrów na 33 plus minus a jak co to dokupisz
No najlepiej robić długą pryzme. A folie możesz zawsze w poprzek kłaść i odcinać. Przy odkrywaniu zdejmuje się fajne paski i nic się nie plącze
czyli zrobić lepiej pryzmę długa i na jaką wysokość??? a pod spód to też folie czy słomę??
a dlaczego tak szybko kolega kiche łupiesz ? po co wozisz wode do domu? poczekaj jak obeschnie bo inaczej będzie Ci się psuła. co do pryzmy to rób tak wąską żeby tylko ciągnikiem ją ugnieść na całej szerokości ( max 2 szerokości ciągnika co będzie ugniatał) a długa ile wlezie. Jeżeli robisz na płaskim gruncie to podsyp sobie boki ziemią , chociaż na 40 cm bo kicha z QQ ma tendencje do "rozjeżdżania" jak ciasto przy wałkowaniu, więc żeby pryzma zachowała formę to usyp boki. Na spód jak janbardziej wskazana folia broń Cię ..... żebyś dawał słome, w słomie bedzie powietrze, które zepsuje kiszonkę. wysokość ustala się w zależności od tego w jakim czasie wybierzesz pionową warstwę, tak zeby nie dłużej jak tydzień sciana kiszonki czekała na skarmienie, inaczej będzie się psuła bo powietrze które wejdzie w ściane przy wybieraniu mniej więcej w tydz spowoduje rozwój niekorzystnych bakterii, dlatego wazna tu jest wilgotność ..... nie śpiesz sie z kiszonką. Ja kiedyś też ciąłem zieloną i 1/5 wywalałem z silosa , teraz tne jak ziarko prawie dojrzałe i zaczynają schnąć liście - wtedy tak +- jest 35 % wilg i taką należy ścinać....
dzięki za praktyczną informacje :beer:
Jak masz ciągnik z napędem to ugniataj w popszek i wtedy pryzma się nie rozjeżdża i boki dobrze ugniecone , przynajmniej ja tak robię i jest git.
Prawie 10 lat sypałem w wałki. Usypane spore tak że pryzma kończyła się równo z wałkami. Wszystko ładnie pięknie ale ziemia jak to ziemia- przy bokach pleśniało trochę no i gryzonie .. Gniecione Kermitem co roku praktycznie, o robieniu kiszonki też trochę wiem więc wszystko było ok przed zbiorem trzeba było czyścić wałki bo sporo syfu tam zostawało (może to przez to że wycinarką dokładnie nie wybiorę) . W zeszłym roku 2 pryzmy wsypałem w wałki i jedną "wolnostojącą". Biorę tą ostatnią i jestem zadowolony. Nic nie zostaje, wszystko zebrane, ładnie pięknie i czyściutko. Pryzma u podstawy ma około 5metrów szerokości, trochę ponad 1,5 metra wysokości i trochę ponad 40 długości. No i tak jak pisze Andrew - jak najsuchsza. Kosiłem kiedyś taką co na ziarno by się nadawała i była pyszna tylko potrzebny dobry sprzęt żeby pogryzł. W zeszłym roku pierwszy raz jeździłem przyczepami z boku, fajnie szło. Torpedo w sieczkarni, c330 i c355 odwoziły a Forsz na pryzmie, no i żeby szybko szło to fajt przyczepe przed pryzmą i w drogę, Forsz wgarnął kiche na pryzme i nikt się nie bawił z wciąganiem :walka:
jeszcze jedna sprawa to higiena, każda grudka ziemi w kiszonce będzie powodować pleśnienie i gnicie, wiec przy ugniataniu w poprzek trzeba uważać , Skorpion, co masz na myli pisząc w wałki ? możesz rozjaśnić moją ciemnotę? Ja swoją kiche robię claas`em mainsprinz 20 bez gniotownika, bęben 9 noży, jak porządnie naostrzone to nawet sucha kolba cięta w drobny mak a z ziarnka śrut.
...Jeżeli robisz na płaskim gruncie to podsyp sobie boki ziemią , chociaż na 40 cm bo kicha z QQ ma tendencje do "rozjeżdżania" jak ciasto przy wałkowaniu, więc żeby pryzma zachowała formę to usyp boki...
O to mi chodziło. Mówię na to wałki
Ja chrupię Mengele MB 290, z sieczki jestem zadowolony, ziarka też gryzie chociaż czasem się trafi. Jedyne co to denerwuje mnie obcinanie bo to spora strata czasu chociaż tnę tak już 10 lat. Byłem bliski zakupu dwurzędówki ale spoglądam teraz na jakieś małe samojezdne ..
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Kiszonka
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo