Odp: Olej W Wodzie.
a tuleje dobrze ustawiłeś??? znaczy się czy masz je odpowiednio wystawione nad powierzchnie bloku??
...
A one nie muszą się zrównać z powierzchnią bloku????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Olej W Wodzie.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
a tuleje dobrze ustawiłeś??? znaczy się czy masz je odpowiednio wystawione nad powierzchnie bloku??
...
A one nie muszą się zrównać z powierzchnią bloku????
muszą lekko przestawać ponad tłok. dokładnie o 0,08-0,1mm. i nie mierzysz tego na rancie tylko na powierzchni tulei.
To trzeba podkładać te takie cieniutkie pierścienie miedziane pod tuleje?? U mnie było pozakładane nawet po 7 na jedną tuleje.
no powiedzmy że miedziane. Prawidłowo powinny być założone stalowe bo miedź trochę miękka i po czasie tuleja siada, tym bardziej że masz ich jak piszesz po 7 sztuk na jednej tulei....
Masz aż 7 podkładek? Nie chcę Cię straszyć, ale to nie wróży dobrze temu silnikowi. Tam powinno ich być dwie, góra trzy i tak jak pisze bamreras, powinny być one stalowe, a nie miedziane. Te miedziane podkładki wymyślił chyba jakiś wesoły skośnooki konstruktor, który nigdy w życiu na oczy silników Ify nie widział i postanowił na maksa ciąć koszty produkcji swoich "genialnych" kompletów uszczelek....
Też mi się to wydało dziwne że tyle tych podkładek ale kupiłem inny silnik i tam jest o wiele lepiej bo nie było podłożone żadnej podkładki pod tuleje. I teraz muszę złożyć z dwóch silników jeden.
To jest najlepsze wyjście z takiej sytuacji. A wiesz jakie pułapki przy takiej operacji tam na Ciebie czekają?
Jakie pułapki??????
No te wszystkie typowe przy nich, które czyhają na mechanika przy składaniu czy remoncie silników Ify. Złożenie jednego silnika z dwóch, to nie jest taka bajka jak się wydaje...
No zobaczę jak to będzie, narazie nie mogę kupić panewek bo nie wiem który szlif wału. Mierzyłem suwmiarką wał i ma 79,5mm czyli to jest chyba drugi szlif.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Olej W Wodzie.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo