Temat: Żniwa 2012
Czy ktoś już w tym roku wyjechał w pole ? My wczoraj zrobiliśmy próbny przejazd ale jęczmieniowi brakuje jeszcze ze 3 dni słońca
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś już w tym roku wyjechał w pole ? My wczoraj zrobiliśmy próbny przejazd ale jęczmieniowi brakuje jeszcze ze 3 dni słońca
ja planuje gdzieś za 2 tygodnie w żyto wyjechać ale zobaczymy
u brata w pracy położyli już 100 ha jęczmienia .. rzepak około 10 .. czyli za tydzień chyba że .... pogoda
a u nas w okolicy jęczmienia ozimego w tym roku nie ma wszystko wymarzło
U mnie tylko ja wyjechałem wszyscy jeszcze czekają
w moich stronach jęczmień gdzieś za tydzień... Rzepak tak jak zawsze po 20 lipca, nie wcześniej.
Jeden dziś wyjechał
Dzisiaj zacząłem kosić jęczmień ale przerwałem, potrzeba mu jeszcze ze dwa dni pogody.
U mnie w tym roku wszystko wymarzło. Panowie a jaką miało wilgotność? Sprawdzaliście? Rok temu pamiętam jak kosiłem to miało 11,2 to wtedy pasuje
u nas wilgotność sprawdza się tak: jak się objedzie kawałek tak żeby naleciało trochę do zbiornika to bierze się garść ziarna i mocno ściska dłoń jak się przesypuję między palcami można kosić jeśli nie to jeszcze jest za mokre
kolega dziś u siebie mierzył i ma 19 % ... więc mówi około środy charatac zaczniemy ...
Wilgotności nie mierzyłem ale ze zbiornika tak sobie chciało wylatywać
Jakieś banialuki opowiadacie u nas wszystko zielone jedynie jęczmień ozimy zaczął zmieniać kolor. kombajn śpi może go w tym tygodniu obudzę .....
a bo my tu mamy inny świat )
południowy:))
U nas może za miesiąc się zacznie zboża a rzepaki mooooże za dwa tygodnie ale szczerze wątpię .
u nas na wiosce też nikt kombajnem nawet z garażu nie wyjechał
u znajomego padło koło 20ha żyta..... na kiszonkę. Wszystko zielone. Pszenica jara ledwo mleko dostała.
u nas jarą pszenicę to się młóci w połowie sierpnia dopiero...
Chciałem dzisiaj popołudniu wyjechać ale w nocy tak dolało że nie ma mowy o koszeniu, a świnie chcą jeść
no też właśnie czytam i aż nie do wiary, żyta zmieniają kolor, gdzie słabsza ziemia jęczmień też . Pszenica absolutna zielonka, rzepak zielonka.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo