Odp: Żniwa 2012
Aż porośnie w kłosie.
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Aż porośnie w kłosie.
Dzisiaj skończyliśmy jęczmień ale mokro że ho ho, na szczęście była tylko jedna wpadka
wiec wczoraj i dziś położone 24ha jęczmienia zimowego .. z wynikiem 8.7t z ha pięknie sypał ... i zaczołem rzepak o 18 godzinie ... wilgotnośc po dosuszaniu 8% a na polu bez dosuszania 7% z zielonymi łodygami .. a teraz kurczaczki leje jak opentane ..
Tylko pozazrdościć takiegon plonu. Gratuluję hodowcy
Ładny plon no i ceny też dobre więc wynik będzie na plus.
no no życzyć tylko dobrego sprzedania
Wojtas a na jakich ziemiach to 8,7t osiągnąłeś? ja myślę na próbę w tym roku jęczmienia zasiać, z tym że ziemia 4/5klasa. A co do żniw to pszenżyto powoli kłos zaczyna chylić. Jak dobrze na koniec lipca kosze. mieszanki jeszcze zielone.
ja w piątek albo sobotę w żyto wjeżdżam
o ile w ubiegłym roku "wykradałem" pszenice czyli końcówka żniw była deszczowa, to w tym roku "wykradam" na początku - oby końcówka była bezdeszczowa. Jak nie pokropi to dziś skończę jęczmień.
a ja w agrobiznesie słyszałem że plon może być słaby
zależy czego bo jęczmień ozimy sypie ładnie.
kolega kosi dzisjaj rzepak 10% wilgotności - wydajnośc ; 3.5 t z ha odmiana hybrydowa cena w Żarowie 2200 t - Dolny Sląsk
o 18 skończyłęm kosic rzepak .. jeste w niebowzięty .. średnia wyszła 3.5t z ha ..
california wyglądała łądnie ale słabo sypała .. za to monolit pobił wszystko 4.2 t z ha .. poraz pierwszy od kilku lat mam taki wynik ...
wilgotnosc 10.3 zanieczyszczenia 1.5%
Wojtas tylko pogratulować takich wyników jeszcze jak by było z 20 hektarów rzepaku było by super
u mnie żeby było po 2,5t z hektara to będę wniebowzięty
Ja zacząłem kosić te najgorsze rzepaki. Z niespełna 3 ha nakosiłem 3 pełna zbiorniki- więc wynik powinien oscylować około 1,5 t/ha. Dziś kończę te marnoty i po niedzieli biorę się za te lepsze - przynajmniej lepiej wyglądające. Wilgotnośc 10 - 10,5%
Cena wyjściowa 2210 brutto.
Mój monolit dostał wczoraj gallupa , myślę że za 10 dni będę kosił , plon na poziomie Wojtasa w tym roku nie osiągalny .
Jak pogoda dopisze to po niedzieli będę kosił californium, a monolita pod koniec tygodnia nie desykowałem go a co do plonu to nie mam pojęcia napisze jak sprzedam cena u mnie to 2000 + Vat
ja swojego po jutrze będe kosił . u nas ceny to jest soufflet w DST i Agro efekt 2250 zł w mojej gminie nie znam.
Musze wam chłopaki pozazdrościć . U mnie rzepak wymarzł przez te ostatnie mrozy ja nie było śniegu już .. U nas posiali niektórzy wiosene rzepaki ale z tego co widze to nie za bardzo.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo