Odp: Żniwa 2012
piękna pogoda ale na ryż
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
piękna pogoda ale na ryż
Szlak mnie trafia z tą pogodą od tygodnia pada kilka razy dziennie, u sąsiada jęczmień ozimy zrobił się już zielony tyle zielska wyrosło, pszenżyto i żyto nadaje się do koszenia ale jak tak będzie to będziemy kosili pontonem :gun:
W zeszzłym roku też nam dokuczał deszcz i był bardzo uciążliwy.
jest jak jest. Jęczmień powinienem wykosić w jeden dzień a kosiłem 4 - do południa przyczepa a w południe deszcz, na drugi dzień przyczepa i w południe deszcz a wieczorem znów przyczepa i tak przez 4 dni. Dziś skończyłem wozić słomę którą woziłem kilka dni bo "kradłem" po przyczepie dziennie. Oby nie było gorzej.
dziś chwilowo pokropiło .. w koło lało .. i się błyskało .. machneliśmy 28ha rzepaku ... i w tym zakończyliśmy rzepaki ... jutro jak się znajdzie chwilka pogody próba jęczmienia jarego .. może coś z tego będzie ..
Coś mi się zdaje Wojtek że kiedyś jak zmienię kombajn to chyba na dominatora. Wciągasz hektary aż miło słuchać,
Coś mi się zdaje Wojtek że kiedyś jak zmienię kombajn to chyba na dominatora. Wciągasz hektary aż miło słuchać,
6 klawiszy to łyka raz dwa
ja dzisiaj skończyłem rzepak srednia 2,2/ha jak na ten rok to jestem zadowolony przymrozki trochę go przerzedziły
narzekacie na pogodę trzeba było poczekać z żniwami do sierpnia a nie zaczynać w LIPCOPADZIE
A tak poważnie to u mnie wszystko dopiero zaczyna zmieniac kolor. I po kazdym deszczu jest coraz to niższe i niższe .....
To będą trudne żniwa....
w poniedziałek wytłukło mi trochę rzepaku (rzeczoznawca z PZU ocenił straty na 25-27%). Dziś skończyłem rzepak. Średnio wyszło 3,1t/ha - słabiutko.
Misiek nie nażekaj 3 tony to jest już przyzwoicie .
Ja oddałem juz rzepaki i tak na czysto 9 bo na tym skupie co oddaje to potracają za zanieczyszczenia i wilgotność z wagi nie z ceny) to wyszło mi 3,3 t/ha wilgotność to od 8,8 do 10,1 a zanieczyszczenia to z jedjej przyczepy wyszło az 9% ( z 5 ton to 0,5t potracili właśnie na zanieczyszczenia) resztę przyczep to przyswoicie 2 - 2,5% cena to 2 tys +VAT. Ogólne wrazenia to bardzo jestem zadowolony plon jak na nowicjuża, III klase ziemi i odmiany populacyjne mysle ze w porządku. kasy zostało więcej niz z groszku
pajej nie jest źle .. ale cena troszke mała .. do tego kijowo że potrącają ż wagi a nie z ceny ... bo jesteś na tym stratny ... i czemu nie łądowałes wszystkiego na jedną próbę ... było by lepiej .. dla ciebie
Ja wczoraj zaatakowałem żyto z 1 ha 2 pełne zbiorniki , dziś wciągnę obiadek i atakuje dalej.
Istotnie jeczmień jary sie już nadaje pod kosę ale pogoda jeszcze hamuje koszenie?
Istotnie jeczmień jary sie już nadaje pod kosę ale pogoda jeszcze hamuje koszenie?
Co u was za zboża???? U mnie żyto ozime w fazie woskowej ,a owies jeszcze mleczko wypływa z ziarna. także tydzień dwa .A pszenżyto ozime które mi ocalało zaczyna porastac zaobserwowałem parę ziarek a słoma przy ziemi jeszcze zielona ziarno nadmuchane jak preparowany ryż.
Na Dolnym Śląsku zawsze zboza dochodzą szybciej jak w reszcie kraju ? oraz poludniowy mikroklimat sprawia że u nas żniwa sie zaczynaja pierwsze w kraju przypuszczam że jak pogoda pozwoli to pod koniec tygodnia pszenica także pod kosę ???
Nie żebym się czepiał ale nie lepiej by było wstawiać kropki zamiast znaków zapytania ? jak czytam to we łbie samo mi się akcentuje na pytanie ; )
Jak nie będzie padać jutro ruszamy w rzepak .
NO to strasznie raczkujecie u mnie co niekturzy są na ukończeniu .Ziemia 4 ,5 klasa czasami jest 3 .Ja w sobotę troszkę uczknołem ale dziś dałem spokój .Większość walczyła oporowo na wyścigi jakby miał być jutro koniec świata.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 23 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Żniwa 2012
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo