301

Odp: Sieczkarnie Fortschritt

artur998877 napisał/a:

własnie dziś zmniejszyłem posów i jak zaczołem kosić na 1 biegu to heder mi sie zapchał bo za dużó było na hedrze kukurydzy jak wziołem szybszy posów to szło idealnie , 1 rok kosze sieczkarnia samojezda wiec jestem w tym temacie zielony

jaki masz heder, oryginał z motowidłami czy dziobowy?
ja zapodałem sobie w zeszłym roku dziobowy, i fakt faktem zbiera czyściej ale zapierdziela sie (zapycha, brudzi) niemiłosiernie.

Trzy podstawowe klucze na warsztacie: młotek, majsel, bosh i spawarka.
Sory, cztery))

302

ja mam oryginał z motowidłami ale według mnie dziobowy jest gorszy bynajmniej na pola unas sa małe krzaki  lasy po bokach aa w dziobowym musze idealnie pilnować rządków a w orygina

303

a w oryginalnym mam wieksze pole manewru moja sieczkarnia 1 raz  ruszana była po 10 latach postoju tyle stała w garażu pgru który miał ja od nowości mam wszydstkie instrukcje po polsku katalog też po polsku wiec jakby ktoś chiał to moge skserować i powysyłać mailem

304

Koledzy wreszcie założyłem heder dziobowy, nie zapycha się sieczke z łodyg robi bardzo drobną ale już z kolb to trafia się sporo tak po 3 cm,na tamtym tego nie było, jadę na 12 kos,1 biegu posówu kosy są bardzo blisko stalnicy,i nie mam pojęcia co zrobić czy heder ma coś wspólnego z tym, założyłem grzebienie na przedni walec aby dobrze wciągało może to one kruszą kolby, macie pozakładane te grzedienie przy hederach dziobowych czy nie? może jednak nie są potrzebne prosze o pomoc jakieś rady bo już mi się pomysły skończyły. Mam heder KLADO i nie mam tarki ani gniotownika. Założyłem obrotomierz w kabinie tak na koniec

305

grzebienie na przednim górnym walcu nie pokruszą ci kukurydzy, ewentualnie pomagają w lepszym wciąganiu do środka. Jeśli możesz muminek to porób jakieś foty twoich przeróbek i wrzuć bo niedługo sam muszę wyciągnąć rzęcha z szopy i nad nim się poczochrać.

Sory, cztery))

306

zanim zabralem się za przeróbke byłem u faceta co ma marala190 z tym hederem popotrzyłem na mocowania pomierzyłem a on mi powiedział że heder za szybko chodzi w porównaniu do walców wciągających na 1 biegu( chcąc mieć dobrą sieczke miał na myśli 281-ki) on ma przecierz gniotownik,więc robiąc napęd mam o połowe mniejsze w porównaniu do oryginału i tak wolno trzeba jechać bo maszyna nie przerobi na 1 biegu wciągania a ni tak mi kawałki kolb wylatóją, może że wciąga ku ku od dołu mocowanie kolby utnie  i walce końcówki nie utrzymują i jakoś wpadnie i wydmuchnie już nie wiem

307

koledzy potrzebuje symbolu paska od hedra do kukurydzy co idzie do motowideł bo umnie niestety nic nie Pisze zmyło sie ze staroci jeśli ktoś by mógł to proszę o symbol

308

artur Ty leniu! wink
masz instrukcję w dziale instrukcje i katalogi

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

309

wystarczy zmierzyć i po problemie

310

MUMINEK2000 napisał/a:

że heder za szybko chodzi w porównaniu do walców wciągających na 1 biegu

toś mi rzucił rebusa, faktycznie walce na jedynce jadą bardzo wolno a łańcuchy hedera kręcą się jak głupie, dlatego też żeby nie oku*wieć do reszty na polu kosiłem na drugiem prędkości posuwu walców ale też nie szło to tak jakby miało iść.

Sory, cztery))

311

A nie dało by się zwolnić trochę heder ?

312

ciekawe czy można zwolnić heder (obroty) w sieczkarni

Sory, cztery))

313

Hederu nie zwolnisz on chodził cały czas tak samo nie zależnie od posuwu walców...

U mnie idzie na najwolniejszym posuwie ale muszą być nowe noże i paski nie mogą mieć poślizgu, tylko sie nie pogoni w polu ale mase ładną zrobi...

Ja dzisiaj po koszeniu u siebie- wyszło jakoś 0.8 hektara/godzine...

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

314

Panowie da się zwolnić obroty hedera bo ja to zrobiłem dzś ściołem 3 ha bez problemu, wystaczy zmienić zębatke przy hederze tą na podwójnym łańcuchuna 2X większą czy też aby miał 2X więcej zębów i będzie dobrze łąńcóchy chodzą w sam raz do walćów, miałem przewage bo napęd robiłem od zera heder był od agrostroja powodzenia

315

Witam!
Nie wiem po co zwalniać heder! Ja jade na 2 biegu na najwolniejszym posuwie a kukurydza ma ponad dwa metry i bez żadnych problemów sobie radzi. należy tylko dobrze naciągnąć paski i podciągnąć te dwa sprzęgła (założyłem nowe taczki)

316

heder chodzi wolniej to nie trzeba naciągać tak pasków skrzynia rozdzielcza tak nie dostaje a ku ku 2m to przeciętna u mnie średnio ma 3,5m

317

pomocy!! potrzebuje rozmiar pasa napędzającego heder i walce posuwające. z góry dziękuje

318

To jest taki sam jak jezdny.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

319

jest taka sprawa sieje około 7 hektarów kukurydzy i chcę kupić e281 opłaca się na taki areał ? za usługę płacę  3.000 a jak bym już miał taką maszynę to może i bym nią zbierał sianokiszonkę (jakieś 8 hektarów)  do 10.000 bym chyba coś znalazł patrząc po allegro.

320

A niemyślałeś o 2-rzędówce jakaś Pottinger czy Mengele ? Bo głównie chodzi o jakość kiszonki, są dostępne z podbieraczami. Fortschritt jak najbardziej tylko warunek żeby do QQ miała 12 noży  no i można by pomyśleć o jakiejś tarce w wannie bębna no i co swój sprzęt to swój